ALTAB Başkanı da olan Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, projenin bu yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını söyledi.
Sipahioğlu, "Yıllardır Alanya'ya kazandırmaya çalıştığımız Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yapımı için protokol imzaladık. Yasal süreci hep beraber en kısa sürede bitirdikten sonra bu yıl ilk kazmayı vuracağız. Firmamız ve bizlerin de desteği ile çöp meselesinin enerji olarak geri dönüştürmek için çıktığımız yolda başarılı olmayı umuyoruz. Bütün belde belediye başkanlarımıza, belediyemizin teknik çalışanlarına ve bize bu yetkiyi veren ALTAB encümeni üyelerine, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Akdeniz bölgesinde bir ilk olacağını belirten ITC Invest Trading Cons. A.G. Türkiye Ankara firması Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur ise Bursa, Ankara, Adana ve Konya'da benzer projeleri uyguladıklarını kaydetti. Alanya Katı Atık Projesi'nde nihai amacın, depolanacak atık miktarını en aza, hatta sıfıra indirerek etrafa vereceği zararı gidermek olduğuna değinen Kantur, bu sistemde depolama alanı olmayacağına işaret etti.
Tesise gelen çöpün doğrudan fabrikaya alınarak, katı atık depolama alanlarında çöpün en ince ayrıntısına kadar değerlendirileceğini, aynı zamanda atmosfer ve çevrenin de korunmuş olacağını anlatan Kantur, "Atıklar enerji hammaddesi olarak kullanılarak elektrik üretilecek. Geri kazanım tesislerinde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılırken, organik evsel atık ise tesiste gübreye dönüştürülerek tarım sektörüne kazandırılacak" diye konuştu.
Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)