Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
Aile sağlık merkezinin deposu yandı
Aile sağlık merkezinin deposu yandı
3 katlı otelde yangın: 3 ölü 2 yaralı
3 katlı otelde yangın: 3 ölü 2 yaralı
9 Aralık 2024 Pazartesi - 08:04

Kart borçlarında tarihi zirve: 1 trilyon 744 milyar

Geçen yıl parasal sıkılaştırma kapsamında tüketici kredisi kullanımına getirilen kısıtla­malar tüketicileri, kredi kartını bir kredilendirme kanalı olarak kullanmaya iterken, ödene­meyen ve faize bırakılan gün­cel borç bakiyesi de kar topu gibi büyüyerek alarm veriyor.

Kart borçlarında tarihi zirve: 1 trilyon 744 milyar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

"TOPLAM BORCUN KART BAKİYESİNE ORANI YÜZDE 27.5"

Yüksek akdi faiz ve gecikme faizine rağmen kart sahipleri­nin asgari ödeme tutarını öde­yip kalanını devretme eğilimi dolayısıyla büyük bölümü fai­ze tabi borç bakiyesinde yaşa­nan hızlı büyüme paralelinde, limit artırmaya devam eden bankaların riski de büyüyor. Dünya gazetesinden Naki Bakır'ın haberine göre, Merkez Bankası araştırma­sına göre kredi kartında faize bırakılan borcun toplam kre­di kartı borcuna oranı, bu yıl eylül sonu itibarıyla tarihsel ortalamanın üzerine çıktı. As­gari ödeme oranı ve üzerinde ödeme yapılan kartlarda fai­ze bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 15,3’e, asgari ödeme oranının altında ödeme yapılan veya hiç ödeme yapılmayan kartlarda bu oran yüzde 12,2 düzeyine yükseldi. Böylece, gecikmede­ki toplam borcun toplam bi­reysel kredi kartı borç bakiye­sine oranı yüzde 27,5’e ulaştı.

Geçen yıl aynı tarihte faize bırakılan kısmın oranı; asgari tutar ve üzerinde ödeme yapı­lan kartlarda yüzde 12,6, asga­ri tutarın altında ödeme yapı­lanlarda yüzde 8,1 ve toplamda yüzde 20 dolayında bulunu­yordu. Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir/borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükü­nü artıracağı belirtiliyor.

"GECİKME FAİZİ YÜZDE 4.55"

Bankalar, kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işletiyor. 6 Nisan 2024’te yapılan artırımla, kredi kartında kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapıl­mış olması durumunda uygu­lanacak akdi faiz yüzde 4,25’e, asgari tutarın altında ödeme durumunda gecikme faizi ise yüzde 4,55’e çıkarılmıştı.

"TAKİBE DÜŞMÜŞ 90 MİLYAR TL KREDİ KARTI BORCU"

Öte yandan Bankacılık Dü­zenleme ve Denetleme Kuru­mu’nun (BDDK) eylül ayında yaptığı düzenleme ile takibe düşmüş borçlarında tüketici­lere nefes aldırmak amacıy­la, bankaların takibe düşmüş 90 milyar TL’ye yakın birey­sel kredi kartı ve ihtiyaç kre­disi alacağının yeniden yapı­landırılarak uygun faizle 60 ay vadeye yayılması imkânı ge­tirildi.

ASGARİ ÖDEME ORANLARINDA KART LİMİTLERİ DEĞİŞTİ

Aynı zamanda, dönem borcunun yüzde 20’si olarak uygulanan asgari ödeme ora­nında baz alınan kart limiti 25 bin liradan 50 bin liraya yük­seltildi. Buna göre limiti 50 bin lira ve altında olan kredi kart­larında asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si; limiti 50 bin lira ve üzerinde olan kartlarda ise yüzde 40’ı olarak belirlendi.

Merkez Bankası tebliği ile de bireysel kredi kartları­na uygulanan azami akdi faiz oranları dönem borcuna göre yüzde 3,11’lik referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Re­ferans oranın aynı kalması du­rumunda azami akdi faiz oran­larının; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kart­ları için yüzde 3,50, 25-150 bin lira arasında olan kredi kartla­rında yüzde 4,25 ve 150 bin li­ranın üzerinde olanlarda yüz­de 4,75 olarak uygulanması, nakit çekimlerde ise yüzde 5 olarak devam etmesi kararlaş­tırıldı."

"GECİKME FAİZİ 5.30"

1 Kasım itibarıyla yü­rürlüğe giren oranlara göre de TL cinsi kredi kartlarında 25 bin TL’nin altındaki limitlerde azami aylık akdi faiz oranı yüz­de 3,50, azami aylık gecikme faiz oranı yüzde 3,80; limiti 25 bin-150 bin TL arasında olan­larda bu oranlar yüzde 4,25 ve 4,55, limiti 150 bin TL’nin üzerinde olanlarda yüzde 4,75 ve yüzde 5,05 olarak belirlen­di. Nakit çekimlerde akdi fa­iz yüzde 5, gecikme faizi yüz­de 5,30 oldu. Bu oranlar aralık ayında da değişmedi.

Bireysel kartlarda ödenme­yerek faize bırakılan borçlar­daki hızlı büyüme, yükselti­len akdi faiz ve gecikme faizine rağmen yaşandı. Her ay devre­dilen tutarlar dolayısıyla bor­ca bırakılan kümülatif tutar katlanarak büyürken, faizinin de giderek artırılması, öden­memiş bakiyedeki hızlı büyü­meye katkı yaptı.

29 MİLYON KREDİ KARTI KULLANICISI

Bankalar arası Kart Merke­zi (BKM) verilerine göre ekim sonu itibarıyla dolaşımdaki toplam kredi kartı sayısı 127 milyon 809 bin 528. Merkez Bankası’nın tespitlerine gö­re ise aktif olarak bireysel kre­di kartı kullanan kişi sayısı 29 milyona yaklaştı.

Merkez Bankası araştırma­sında, bankaların kredi kartı limitlerini önemli ölçüde ar­tırmaya devam ettiği belirtil­di. Araştırmaya göre limit ar­tışlarının daha belirgin olduğu yüksek limit gruplarında baki­ye artışlarına rağmen kişi başı borç ile borcun limite oranı ge­riledi. Kişi başı bakiyenin ge­rilemesinde daha fazla kişinin üst limit gruplarına dâhil ol­ması etkili oldu. 100 bin TL’nin altında limiti bulunan kartlar­da ise limit kullanım oranı mal ve hizmet fiyat artışlarına bağ­lı olarak artmaya devam etti.

YASAL TAKİBE DÜŞMÜŞ KİŞİ SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerine göre ocak-ekim döneminde bi­reysel kredi kartı borcunu öde­yemediği için bir veya daha faz­la kez yasal takibe düşmüş ki­şi sayısı 1 milyon 110 bin 271’e ulaştı. Takibe düşen bireysel kredi kartı kullanıcılarının sa­yısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında arttı.

TOPLAM BORÇ BAKİYESİNDE ZİRVE: 1 TRİLYON 744,6 MİLYAR TL

Bireysel kredi kartlarındaki toplam borç bakiyesi ise eylül­de getirilen yeniden yapılan­dırma imkanına rağmen hız­lı artışını sürdürerek kasım sonu itibarıyla 1 trilyon 744,6 milyar lira ile tarihi zirveyi gördü. Her ay yapılan kulla­nımlar ve ödemelerden kalan net borcu ifade eden söz konu­su bakiye son bir yılda yüzde 61,7 oranında net 665,5 mil­yar lira arttı. Tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yüzde 47,09 olan yıllık enflasyondan arın­dırıldığında bireysel kredi kar­tı borç bakiyesinde yüzde 10 dolayında reel artış olduğu be­lirlendi.

Kredi kısıtlaması da işe yaramadı... Kart borçlarında tarihi zirve: 1 trilyon 744 milyar - Resim: 7

ALIŞVERİŞ KAYNAKLI BORÇLAR 533 MİLYAR

Kart borcundaki büyüme, taksit sayısının sınırlandırıl­ması dolayısıyla esas olarak taksitsiz (tek çekim) alışve­rişlerden kaynaklandı. Son bir yılda taksitli kart alışverişle­ri dolayısıyla oluşan borç ba­kiyesi yüzde 28 oranında 132 milyar lira artarken, tek çekim (peşin) alışverişler kaynaklı borçların bakiyesi yüzde 87,2 oranında 533,3 milyar liralık net büyüme kaydetti. Buna gö­re peşin kart alışverişlerinin borç bakiyesinde son bir yılda reel bazda yüzde 27,3 gibi re­kor bir büyüme bulunuyor.

Geçen yılın ikinci yarısında uygulamaya konulan parasal sıkılaştırma önlemleri kapsa­mında BDDK, havayolları, se­yahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin har­camalarda taksitlendirmeyi kaldırmış, çoğu alanda da tak­sit sayısı azaltılmıştı.

Kredi kısıtlaması da işe yaramadı... Kart borçlarında tarihi zirve: 1 trilyon 744 milyar - Resim: 8

KMH ÜRÜNÜNÜN İHTİYAÇ KREDİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 30

Bu arada parasal sıkılaştırma sürecinde, kredili mevduat he­sabı (KMH) bakiyesi ve bunun ihtiyaç kredisindeki payı da arttı. Bu gelişmede, KMH ha­riç ihtiyaç kredilerinde uygula­nan aylık büyüme sınırı düzen­lemesi etkili oldu. Son aylarda taksit imkânı da sunulan KMH ürününün ihtiyaç kredisindeki payı yüzde 30’a yaklaştı.

Bu yıl mart ayında da Mer­kez Bankası’nın tedbir karar­ları paralelinde bankalar kre­di kartından nakit avans kulla­nımında taksit sayısını 12’den 3’e düşürmüş, çekilebilecek miktar kart limitinin yüzde 25’i ile sınırlandırılmıştı. Ge­çen yıl bireysel kredi kartı borç bakiyesi yüzde 25’e yaklaşan nakit avans bakiyesi, nakit çe­kim faiz oranının yükseltilme­sinin ve nakit çekim limitleri­nin düşürülmesinin ardından hızla geriledi.

 
Diktatörün sonu
 
Sinan Akçıl'dan tepki toplayan şaka
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 milyon kişiyi ilgilendiriyor: Kayıt tarihi uzatıldı
ULUSAL Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişle ilgili sisteme kayıt tarihi ...
Akaryakıt fiyatlarında son durum
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
ÖTV’siz araç satışında yeni dönem
Engelli araçlarına yönelik ÖTV muafiyetine dair yeni bir düzenleme yürürlüğe ...
 
Benzine indirim geldi, tabela değişti
Brent petrol fiyatlarındaki değişiklikler, Türkiye'de benzin ve motorin ...
ENAG ve TUİK'e göre kasım ayı enflasyon oranı
ENAG verilerine göre kasım ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4,06 artarken ...
Benzine zam ya da indirim var mı?
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
 
Asgari Ücret Komisyonu toplantı tarihi belli oldu!
ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret ...
TCMB ve Türkiye Bankalar Birliği'nden 'Sahte banknot' açıklaması
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada sahte döviz banknotlarının ...
Benzine zam geldi, tablo değişti
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva