Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
Başkan Böcek dede oldu
Başkan Böcek dede oldu
2 Aralık 2015 Çarşamba - 11:21

Kanser tanısı cihazı 'ikinci el' diye gümrükten gönderilecekti

DÜNYADA kan hastalıkları ve kanser türlerinin tanı sürecinde kullanılan cihaz, bilimsel çalışmalar yapılmak üzere kısa süreliğine Hindistan'dan Türkiye'ye getirildi.

Kanser tanısı cihazı  ikinci el  diye gümrükten gönderilecekti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen ve ithal edildiği düşünülen cihaz, gümrük memurları tarafından yurda sokulmak istenmedi. 'İkinci el' cihazların ithal olarak yurda girişinin yapılamayacağı belirtilerek, cihaz 15 gün gümrükte bekletildi. Cihaz geri gönderilmek üzereyken 2 bin dolar ödenerek Antalya'ya getirilebildi.

Hindistan İleri Teknoloji Enstitüsü mezunu olan, Suudi Arabistan'da Kral Saud Üniversitesi Laser Yönetimi ve Kanser Tanı Araştırma Merkezi'nin başkanı fizik ve astronomi profesörü Hindistanlı Vadivel Masilamani, bilimsel çalışmalarını anlatmak üzere Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı'nın (AKHAV) misafiri olarak Antalya'ya davet edildi. Masilamani Türkiye'ye gelmeden önce dünyada biri Hindistan'da, diğeri Suudi Arabistan'da bulunan ve kendi adını taşıyan bilimsel patentli cihaz, kargo ile Türkiye'ye gönderildi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen ve ithal edildiği düşünülen cihaz, gümrük memurları tarafından yurda sokulmak istenmedi. 'İkinci el' cihazların ithal olarak yurda girişinin yapılamayacağı belirtilerek, cihaz 15 gün gümrükte bekletildi. Durumdan haberdar olan AKHAV Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan'ın, bilimsel bir çalışma için geçici olarak getirildiğini belirtmesi üzerine cihaz, 2 bin dolar ödenerek Antalya'ya getirilebildi. 

NERDEYSE CİHAZ GERİ GİDECEKTİ

Yaşananlara anlam veremediğini belirten Prof. Dr. Canatan, "Biz yıllardır AKHAV olarak birçok bilimsel çalışma yapıyoruz. Bu kapsamda Prof. Dr. Vadivel Masilamani'yi de Türkiye'ye davet ettik. İngiltere, Fransa, Kanada, İtalya, Almanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde böyle önemli bilim adamları devlet desteğiyle gelirken, biz kendi olanaklarımızla bu cihazı ve bilim adamını getirdik. Ancak cihaz Atatürk Havalimanı'na geldiğinde, biz sanki cihazı ithal ediyormuşuz gibi zorluklar çıkarıldı. 'Bu yeni cihaz değil, ikinci el cihaz' diye zorluk çıkardılar. Nerdeyse cihaz geri gidecekti" diye konuştu.

Hem kan hastalıkları, hem kanser türlerinin tanı sürecinde çok yeni bir cihazı Türkiye'ye getirmenin gururunu yaşarken, böylesi olaylarla karşılaşmalarının kendilerini üzdüğünü aktaran Prof. Dr. Canatan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türk bilimine çok önemli katkılar sağlayacak bu cihazı nerdeyse Hindistan'a geri gönderiyorduk. Kendi olanaklarımızla 2 bin dolar ödeyerek ithal ediyormuşuz gibi getirdik. Zaten cihaz çalışmalarımız bittiğinde geri gidecek. Dolayısıyla ödediğimiz para da uçtu gitti. Ülkemizde maalesef bilime verilen değer bu. Bilimsel çalışmaların yapılmasında, birçok bürokratik işlem, engel çıkıyor karşımıza. Umarım devlet bundan sonra bilimsel çalışmalar yapan tüm vakıflara gerekli desteği verip, imkan sağlar."


DUNYADA KAN HASTALIKLARI VE KANSER TURLERININ TANI SURECINDE KULLANILAN CIHAZ, BILIMSEL CALISMALAR YAPILMAK UZERE KISA SURELIGINE HINDISTAN'DAN TURKIYE'YE GETIRILDI. ITHAL MAL PROSEDURU UYGULANARAK 2 HAFTA GUMRUKTE BEKLETILEN CIHAZ GERI GONDERILMEK UZEREYKEN 2 BIN DOLAR ODENEREK ANTALYA'YA GETIRILEBILDI. (VADIVEL MASILAMANI) (FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

CİHAZ SAYESİNDE 5 DAKİKADA KANSER TANISI

Bu cihazın talasemi hastalığının teşhisinde kullanılabileceğini aktaran Prof. Dr. Duran Canatan, cihazla ilgili şu bilgileri verdi:

"Plazma ve idrardaki mesane kanserleri, prostat kanserlerinin direkt tanısında, tanıdan sonra tedaviye alınması ve takibinde ne kadar kanser hücresi kaldı, kişideki hastalık tamamen iyileşti mi ona bakabiliyoruz. Ayrıca akciğer kanseri, karaciğer kanseri ve rahim ağzı kanserinde de direkt plasmadan bakılabiliyor. Biomoleküllerin dalga boylarına bakarak kişiye kanser tanısı koyabiliyoruz. Tedaviden sonraki kanser takibini de yapabiliyoruz. Türkiye'de tedaviden sonra kalan hastalığı ölçmek çok zor. Ancak bu cihaz sayesinde hastalığa ait işaretler var mı, ne kadar hücre kalmış onu da ölçmek mümkün. Teşhis ve tedavide zaman faktörü çok önemli. Bu hastalıklarda tanı koymak çok zaman alıyor. Birçok görüntüleme yöntemi var. Ayrıca bu yöntemlerde zaman zaman yalancı tanılar da verilebiliyor. Masilamani'nin cihazında ise kesin ve direkt tanı konulabiliyor. Örneğin bir kadından örnek aldık. Aynı anda kadında göğüs kanseri var mı, rahim ağzı kanseri var mı, 5 dakika gibi bir zamanda öğrenebiliyoruz. Günümüzde her kanser için ayrı ayrı tetkikler gerekiyor. Bu da zaman ve maliyeti artırıyor. Ancak bu cihaz sayesinde 5 dakikada tanı konulabiliyor. Masilamani bu cihazın bilimsel patentini aldı, ancak üretim patenti henüz alınmadı. Türkiye'de iyi bir şirket bulursak üretim patentini burada alabiliriz. Bu cihazı küçülterek çantaya sığacak şekle getirmek için de çalışmalarım sürüyor."


DUNYADA KAN HASTALIKLARI VE KANSER TURLERININ TANI SURECINDE KULLANILAN CIHAZ, BILIMSEL CALISMALAR YAPILMAK UZERE KISA SURELIGINE HINDISTAN'DAN TURKIYE'YE GETIRILDI. ITHAL MAL PROSEDURU UYGULANARAK 2 HAFTA GUMRUKTE BEKLETILEN CIHAZ GERI GONDERILMEK UZEREYKEN 2 BIN DOLAR ODENEREK ANTALYA'YA GETIRILEBILDI. (DURAN CANATAN  - VADIVEL MASILAMANI) (FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - 

 
Prof. Dr. Öztürk: Yüzdeki simetri bozulursa 4.5 saat içinde nöroloğa başvurun
 
Rhodiapolis yoluna sıcak asfalt
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Öztürk: Yüzdeki simetri bozulursa 4.5 saat içinde nöroloğa başvurun
TÜRK Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, vücudun ...
Büyükşehir aracı kaza yaptı: 1 ölü
KAYSERİ'ye cenaze götürdükten sonra Antalya'ya dönen sürücünün yönetimindeki ...
Başkan Kocaer: Rusya krizinin çözüleceğine inanıyorum
KAŞ Belediye Başkanı Halil Kocaer, Rusya ile yaşanan uçak krizinin en ...
 
AGC Başkanı Yeni'den Başkan Çetinkaya'ya ziyaret
ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni ve Akdeniz Gazete ...
Çocuklar satranç öğreniyor
ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'ndeki Durmuş Yener İlkokulu'nda öğrenciler için satranç kursu açıldı.
Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Vali Türker'i ziyaret etti
HOLLANDA'nın yeni atanan Ankara Büyükelçisi Kees Van Rij, Antalya Valisi ...
 
CHP il başkanının bittiği an
CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen’in, daha dün yazılı açıklama yapıp karşı ...
Boğaçayı projesi tanıtıldı
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'Konyaaltı Boğaçayı ...
Tartıştığı kardeşini kamyonun önüne itti iddiası
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde 43 yaşındaki Beyti K., iddiaya göre yolda ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva