Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
16 Kasım 2020 Pazartesi - 10:48

İstanbul'da tarihi çeşme üstünde bina...

FATİH'te 250 yıllık tarihi çeşme üzerine inşa edilen bina görenleri hayrete düşürüyor.

İstanbul da tarihi çeşme üstünde bina...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul'un pek çok noktasında, özellikle Tarihi Yarımada'da sayıları bir hayli fazla olan tarihi çeşmeler, günden güne bakımsız kalmaları ya da tahribata uğramaları nedeniyle yok oluyor. Üstelik bu, Cumhuriyet Dönemi'nde rastlanan bir durum değil. Yapılan araştırmalara göre çeşmelerin makus talihi, Osmanlı Dönemi'nden beri değişmiyor. Üzerine bina yapılanlar da var, zaman içinde kot farkının yükselmesiyle yolun altında kalanlar da. Bu önemli eserlerin bazılraının üzerine yazılar yazılarak ve grafitiler yapılarak tahrip edildiğini görmek de, mermerlerinin ve kitabelerinin çalındığına rastlamak da ne yazık ki mümkün. Fatih'teki Zeynep Sultan Çeşmesi ile Balat'taki Çorbacı Çeşmesi, İstanbul'un kaybolmaya yüz tutan çeşmelerinden yalnızca ikisi.  Zeynep Sultan Çeşmesi'nin estetiği, ne yazık ki üzerine inşa edilen bina nedeniyle adeta örtülü durumda.  Balat'taki Çorbacı Çeşmesinin ise bir kısmı yola gömülmüş halde.  Bir zamanlar İstanbul'da 10 bine yakın çeşme olduğu, ancak şu an kayıt altında yalnızca 1200 çeşmenin kaldığı biliniyor. Bunlardan yalnızca 60-70 tanesinin suyu akıyor. 

KAYIT ALTINDAKİ 1200 ÇEŞMENİN YALNIZCA 60-70'İNİN SUYU AKIYOR

Zeynep Sultan Çeşmesi gibi İstanbul'da tahribata uğrayan ve suyu akmayan pek çok çeşmenin olduğunu vurgulayan Tarih araştırmacısı Mehmet Dilbaz, şunları söyledi:

"Zeynep Sultan, üçüncü Ahmet'in kızı. Çeşme, 30  çocuğundan biri olan Zeynep Sultan tarafından, 1770 yılında yaptırılıyor. Zeynep Sultan bu bulunduğumuz bölgede pek çok hayır eseri yaptırıyor. Bu çeşme de bunlardan biri.  Kendisinin yukarıda bir sebili vardı, şu an ortadan kalktı. Başka bir çeşme grubu, camisi ve türbesi vardı. Fakat Zeynep Sultan, Osmanlı dönemindeki en kadersiz kadınlardan, hanım sultanlardan biri.  Kendisinin yaptırdığı pek çok tarihi eser zamana ve insan eliyle tahribata kurban gitmiş. Arkada gördüğümüz çeşmenin orijinal yapıldığı dönemde bir boşluk üzerinde olduğunu ve etrafına herhangi bir bina olmadığı biliniyor. Bu çeşmenin üzerinde Osmanlı imparatorluğunun son döneminde de bina vardı. Yani bu Cumhuriyet dönemi eseri değil, bu yapı grubu yıkıldıktan sonra bu bina inşa edilmiş. Dolayısıyla, ben hep şunu vurguluyorum. Osmanlı döneminden kalan tarihi eserler, çeşmeler bunların tahrip olma süreci Osmanlı döneminde başladı. Mesela Zeynep Sultan'ın yaptırdığı çeşmeler ve kendisinin yaptırdığı türbe. 1871 yılında buradan geçen tramvay yolu inşa edilirken yıktırılıyor. Daha sonra başka bir yere taşındı ve ondan sonra çeşme ortadan kalktı. Bu yapı gibi İstanbul'da tahribat altında kalmış, üzerine bina yapılan pek çok çeşme var.  Bunun gibi İstanbul'da toplamda ecdat yadigarı bir dönemler 10 bine yakın çeşme olduğu, şu an kayıt altında 1200 tane çeşme olduğunu biliyoruz. Ama bu çeşmelerin yaklaşık 60-70 tanesinden su akıyor.  Diğerlerinin hiçbirinden su akmıyor. Pek çok çeşme de gördüğünüz gibi tahrip edilmiş durumda. Bu çeşmenin en azından etrafına yazı yazılmamış. Size İstanbul'da pek çok çeşme gösterebilirim ki üzerine grafitiler yapılmış ve suyu kesilmiş durumda."

"SU KAYNAKLARININ ÜZERİNE BİNALAR YAPILDI, ÇEŞMELER KURUDU"

İstanbul'un çeşmelerinin makus bir talihi olduğunu dile getiren Dilbaz, şöyle devam etti:

"1930'larla beraber, yaklaşık 1940'lara kadar Suriçi İstanbul'unda bulunan yaklaşık 900 tane çeşme var. Bu çeşmelerin tamamına yakınında sular akıyor. 1930 ve 40'larda şehirde evlere Terkos suyu şebekesi verilmeye başlayınca mahalle çeşmelerinin önemi ortadan kalkıyor. Devamındaki süreçte 1960'larla beraber şehrin hızlıca büyümesi ile bu çeşmelerin pek çoğunun su kaynağı buranın çok yakın yerleri. Mesela, bu çeşmenin su kaynağı hemen arkadaki Gülhane Parkı'ndan geliyordu. Şimdi bunun gibi pek çok çeşmenin su kaynakları üzerine bina yapınca, çeşmelerin suyu kuruyor. Kuruduktan sonra da bu çeşmeler atıl duruma geliyor. Şu an İstanbul'da özellikle Fatih ilçesinde, Fatih Merkez ve Balat hattında buna benzer ve bundan çok daha kötü durumda yüzlerce çeşme örneği var. Bu çeşmelerin büyük bir kısmı zamanla yolun kot farkının yükselmesi ile yolun altında kalmış. Büyük bir kısmın üzerine grafiti ve yazılar yazılmış, çeşmeleri çalınmış, mermerleri ve kitabeleri kırılmış durumda. Halbuki bunların büyük bir kısmı vakıf eseri ve vakıf eserlerinin kıyamete kadar devam edilmesi konusunda vakıf senetleri var. Ama maalesef ki şu an 1000'e yakın çeşmeden, Suriçi'nde suyu akan 40-50 tane çeşme kaldı. Bu da bizim ayıbımız aslında."

"KORUMA ALTINA ALINMASI İÇİN RESMİ STATÜLERİ BELİRLENMELİ, KÜLTÜR ENVANTERİ ÇIKARILMALI"

Bu çeşmelerin koruma altına alınması için öncelikle çeşmenin resmi statüsünün kesinleşmesi gerektiğinin altını çizen Dilbaz,  "İstanbul'da tarihi eserlerde çeşmeler bazında şöyle bir sorun var. Bir tarihi yapının, aynı tipteki tarihi yapıların 5-6 tane farklı sahibi çıkıyor. Mesela burada gördüğümüz çeşmenin sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü iken, başka bir çeşmenin bir İlçe belediyesinde, başka bir çeşmenin bir özel kurumda olduğu görülüyor. Bu çift başlılık, çok başlılık yüzünden çeşmelere bazı kurumların, özellikle Kültür Bakanlığı'nın direkt müdahale etmesi söz konusu olmuyor. İlk yapılması gereken bir kültür envanterinin net bir şekilde çıkartılması. Ondan sonra çeşmelerin özellikle Su Vakfı gibi resmi bir kuruma bağlanması. Ya da İSKİ'ye. Daha sonra o kurum üzerinden çeşmelerin sırayla onarılarak, hepsinin sularının akıtılması lazım" dedi.

"ÇEŞMENİN SUYUNU AKITMAZSANIZ HARAP OLUYOR"

Suyu akıtılmayan çeşmelerin gün geçtikçe harap olduğunu vurgulayan Dilbaz, "Bakın şu çok önemli. Çeşmeyi istediğiniz kadar imar edin, eğer çeşmenin suyunu akıtmazsanız, çeşme yeniden harap oluyor. Çünkü her çeşme kendi çevresinde bir Habitat barındırıyor. Sadece insanlar değil, sokak hayvanları da özellikle çok sıcak yaz aylarında. Eyüp'te, Balat'ta sosyal hayvanlar gelip o çeşmelerden su içiyor. Bir Çeşme suyunu kesmek demek etrafındaki bütün habitatı yani kediyi, köpeği çimenleri bile yok etmeniz demek. Dolayısıyla İstanbul'daki çeşmelerin suyunun mutlaka akması lazım. Bu çeşmelerin onarılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ISTANBUL'DA, OZELLIKLE TARIHI YARIMADA'DA SAYILARI BIR HAYLI FAZLA OLAN TARIHI CESMELER, GUNDEN GUNE TAHRIBATA UGRAMALARI NEDENIYLE YOK OLUYOR.  FATIH'TEKI ZEYNEP SULTAN CESMESI ILE BALAT'TAKI CORBACI CESMESI, ISTANBUL'UN KAYBOLMAYA YUZ TUTAN CESMELERINDEN YALNIZCA IKISI. 250 YILLIK ZEYNEP SULTAN CESMESI'NIN ESTETIGI NE YAZIK KI UZERINE INSA EDILEN BINA NEDENIYLE ADETA ORTULMUS DURUMDA.  BALAT'TAKI CORBACI CESMESININ ISE BIR KISMI YOLA GOMULMUS HALDE. FOTOGRAF: ALI AKSOYER/ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL'DA, OZELLIKLE TARIHI YARIMADA'DA SAYILARI BIR HAYLI FAZLA OLAN TARIHI CESMELER, GUNDEN GUNE TAHRIBATA UGRAMALARI NEDENIYLE YOK OLUYOR.  FATIH'TEKI ZEYNEP SULTAN CESMESI ILE BALAT'TAKI CORBACI CESMESI, ISTANBUL'UN KAYBOLMAYA YUZ TUTAN CESMELERINDEN YALNIZCA IKISI. 250 YILLIK ZEYNEP SULTAN CESMESI'NIN ESTETIGI NE YAZIK KI UZERINE INSA EDILEN BINA NEDENIYLE ADETA ORTULMUS DURUMDA.  BALAT'TAKI CORBACI CESMESININ ISE BIR KISMI YOLA GOMULMUS HALDE. FOTOGRAF: ALI AKSOYER/ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL'DA, OZELLIKLE TARIHI YARIMADA'DA SAYILARI BIR HAYLI FAZLA OLAN TARIHI CESMELER, GUNDEN GUNE TAHRIBATA UGRAMALARI NEDENIYLE YOK OLUYOR.  FATIH'TEKI ZEYNEP SULTAN CESMESI ILE BALAT'TAKI CORBACI CESMESI (USTTE), ISTANBUL'UN KAYBOLMAYA YUZ TUTAN CESMELERINDEN YALNIZCA IKISI. 250 YILLIK ZEYNEP SULTAN CESMESI'NIN ESTETIGI NE YAZIK KI UZERINE INSA EDILEN BINA NEDENIYLE ADETA ORTULMUS DURUMDA.  BALAT'TAKI CORBACI CESMESININ ISE BIR KISMI YOLA GOMULMUS HALDE. FOTOGRAF: ALI AKSOYER/ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL'DA, OZELLIKLE TARIHI YARIMADA'DA SAYILARI BIR HAYLI FAZLA OLAN TARIHI CESMELER, GUNDEN GUNE TAHRIBATA UGRAMALARI NEDENIYLE YOK OLUYOR.  FATIH'TEKI ZEYNEP SULTAN CESMESI (USTTE)  ILE BALAT'TAKI CORBACI CESMESI, ISTANBUL'UN KAYBOLMAYA YUZ TUTAN CESMELERINDEN YALNIZCA IKISI. 250 YILLIK ZEYNEP SULTAN CESMESI'NIN ESTETIGI NE YAZIK KI UZERINE INSA EDILEN BINA NEDENIYLE ADETA ORTULMUS DURUMDA.  BALAT'TAKI CORBACI CESMESININ ISE BIR KISMI YOLA GOMULMUS HALDE. FOTOGRAF: ALI AKSOYER/ISTANBUL, (DHA)

  TARIH ARASTIRMACISI MEHMET DILBAZ, ISTANBUL'DA TAHRIBATA UGRAYAN VE SUYU AKMAYAN PEK COK CESME HAKKINDA BILGI VERDI. FOTOGRAF: BEYZA NUR GULER/ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL'DA, OZELLIKLE TARIHI YARIMADA'DA SAYILARI BIR HAYLI FAZLA OLAN TARIHI CESMELER, GUNDEN GUNE TAHRIBATA UGRAMALARI NEDENIYLE YOK OLUYOR.  FATIH'TEKI ZEYNEP SULTAN CESMESI (USTTE) ILE BALAT'TAKI CORBACI CESMESI, ISTANBUL'UN KAYBOLMAYA YUZ TUTAN CESMELERINDEN YALNIZCA IKISI. 250 YILLIK ZEYNEP SULTAN CESMESI'NIN ESTETIGI NE YAZIK KI UZERINE INSA EDILEN BINA NEDENIYLE ADETA ORTULMUS DURUMDA.  BALAT'TAKI CORBACI CESMESININ ISE BIR KISMI YOLA GOMULMUS HALDE. BEYZA NUR GULER/ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL'DA, OZELLIKLE TARIHI YARIMADA'DA SAYILARI BIR HAYLI FAZLA OLAN TARIHI CESMELER, GUNDEN GUNE TAHRIBATA UGRAMALARI NEDENIYLE YOK OLUYOR.  FATIH'TEKI ZEYNEP SULTAN CESMESI ILE BALAT'TAKI CORBACI CESMESI,(USTTE) ISTANBUL'UN KAYBOLMAYA YUZ TUTAN CESMELERINDEN YALNIZCA IKISI. 250 YILLIK ZEYNEP SULTAN CESMESI'NIN ESTETIGI NE YAZIK KI UZERINE INSA EDILEN BINA NEDENIYLE ADETA ORTULMUS DURUMDA.  BALAT'TAKI CORBACI CESMESININ ISE BIR KISMI YOLA GOMULMUS HALDE. BEYZA NUR GULER/ISTANBUL,  (DHA)

Beyza Nur GÜLER-Ali AKSOYER-Osman BAKIR/İstanbul, (DHA) 

Etiketler:
 
Sağır ve dilsiz 2 kardeş, 20 yıldır çobanlık yapıyor
 
22 yerinden bıçaklanan genç hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağır ve dilsiz 2 kardeş, 20 yıldır çobanlık yapıyor
BİTLİS’in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyünde yaşayan sağır ve dilsiz ...
Konya'da, 15 metre derinliğinde obruk oluştu
KONYA'nın Karapınar ilçesinde, tarlada 3 metre çapında ve 15 metre derinliğinde obruk oluştu.
Takla atan otomobil, ters döndü; 3 kişilik aile yaralı
DÜZCE’de, TEM yolunda kontrolden çıkıp, takla atarak, yol kenarında ters ...
 
Uyuşturucuları prize gizlemişler
HATAY'ın Yayladağı ilçesinde, polis ekiplerince narkotik köpeği 'Ares' ...
Kaz Dağları sonbaharda rengarenk
ÇANAKKALE ve Balıkesir illeri arasında zengin flora ve faunası, endemik ...
Haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu oluştu
15 Temmuz Şehitler Köprüsü yönünde haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu ...
 
Babasının sırtında taşıdığı Bulut, hayalini kurduğu yürütece kavuştu
VAN'ın merkez İpekyolu ilçesinde bedensel ve zihinsel engelli Bulut Zariç'in ...
Filtresiz valfli maskeler tehlike saçıyor
EGE Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ...
60 bin yıllık mağaranın duvarları yazı tahtasına döndü
KARADENİZ Bölgesi'nin ve insanlık tarihinin en eski yerleşim yeri olarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva