TUSAŞ tarafından geliştirilen Hürjet, daha önce piste çıkmıştı. Hürjet, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlandı. Hürjet projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatıldı. Hürjet ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ile akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine geçecek olan yeni nesil jet eğitim uçağının tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor.
Proje kapsamında belirlenen konfigürasyonda ilk güvenli uçuş bugün gerçekleştirildi. Uçuş başarıyla yapıldı. Projenin sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanarak jet eğitim uçağı varyantının kullanıma sunulması da bu hedefler arasında yer alıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PAYLAŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HÜRJET'in ilk uçuş anına ilişkin görüntülerini Twitter'dan paylaştı. Erdoğan mesajında, "Yerli ve milli ilk insanlı süpersonik jet uçağımız HÜRJET, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Hamdolsun. Türkiye Yüzyılı'na armağan olsun" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB) yapılan açıklamaya göre; SSB projesiyle TUSAŞ tarafından özgün olarak tasarlanıp ve geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET projesinde çalışmalar 2017 Ağustos ayında başladı. Üretimi tamamlanan ilk komponent 10 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen törenle nihai montaj hattına taşındı. Montaj faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri (iniş takımı, kablaj, kanopi mekanizma, elektrik testleri) başlatılan HÜRJET, ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan aviyonik sistem, elektrik sistemi ve yakıt testlerini başarıyla tamamlayarak projenin en önemli virajlarından biri olan motor çalıştırmasını da 30 Ocak 2023 tarihinde başarıyla tamamladı. 18 Mart 2023 tarihinden itibaren taksi testlerini icra eden HÜRJET, 25 Nisan 2023 itibarıyla tekerlerini yerden tamamen kesti ve gökyüzüyle kucaklaştı.
Açıklamada, "Piste ilk uçuşu için çıkan HÜRJET 07.35’te havalanmış ve ilk uçuşunu 26 dakika havada kalarak emniyetli bir şekilde tamamlamıştır. Test boyunca 14000 ft. irtifaya çıkmış ve 250 knot hava süratine ulaşılmıştır. HÜRJET tüm sistemleriyle beklendiği gibi çalışmış ve ilk uçuş testini başarıyla tamamlamıştır. İlk uçuşunun ardından tasarım zarfı içerisinde uçuş testlerine devam edecek olan HÜRJET’in varyantları arasında Jet Eğitim Uçağı versiyonu, Akrotim Gösteri Uçağı versiyonu, Harbe Hazırlık Uçağı Versiyonu, Red Aircraft Versiyonu ve Uçak Gemisi Versiyonları bulunmaktadır. Üst irtifa limiti 45 bin ft. Olan HÜRJET uçağımız ses hızının 1,4 katı hızda uçuş yapabilmek kabiliyetine sahiptir" denildi.
ANKARA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |