Genel Kurula, Genel Başkan Mustafa Şahin, Genel Merkez yöneticileri, diğer sendika başkanları, sendika üyeleri ile Türk-iş Antalya İl Temsilcisi ve TES-İŞ Antalya Şube Başkanı Hacı Mevlüt Ünal katıldı.
Genel Kurul toplantısında konuşan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı Mustafa Şahin, gündemdeki taşeron işçilere kadro ve asgari ücret konularını değerlendirdi. Taşeron işçilerin kadro sorunuyla ilgili 10 yılı aşkın süreden bu yana Türk-İş ve bağlı sendikalar olarak çaba gösterdiklerini anlatan Mustafa Şahin, gelinen noktada 1 milyon 20 bin kişinin kadroya geçtiğinin söylendiğini belirterek, bu konuda hükümet yetkililerine teşekkür etti. Bunun yeterli olmadığını da belirten Şahin, Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) toplamında 50 bine yakın işçinin kadroya alınmadığını söyledi.
TES- İŞ Antalya Şubesi'nin genel kurulu gerçekleşti. Genel kurulda konuşan TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Şahin' "taşeron işçi sevincimizi yaşayamadık alınmayan arkadaşlarımıza üzüldüğümüz için. Sevincimiz gölgede kaldı" dedi.
"Üzülüyoruz"
Taşeron işçiler için sevindiğini ancak alınmayan işçiler için üzüldüğünü dile getiren Başkan Şahin' "Şimdi 1 milyon 20 bin kişiyi kadroya geçirip 50 bin kişiyi kadroyla geçirmemek, şu anda bu iş bunun gölgesinde kaldı. Yani sevinmemiz gerekirken sevinemiyoruz, üzülüyoruz. O arkadaşlarımız bizim iş kolumuzda, direğin tepesinde, enerjinin üretiminde, sulama birliğindeki arkadaşlarımız maalesef kadroya geçemedi" şeklinde konuştu.
"Örtüşmüyor"
TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Şahin, "Şimdi bu işin böyle olmayışına baktığımızda, tek taraflı bir çalışma. Kadroya geçme çalışması yapılıyor, bu işin tarafı konumundaki Türk-İş bu işin içinde yok. Maliye Bakanı bir taraftan ekonomik boyutuyla ilgili bir çalışma yapıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı farklı bir çalışma yapıyor. İkisi birbiriyle örtüşmüyor, sendikalarda bu işin tarafı yok. Biz ister istemez, "Acaba kapalı kapılar arkasında farklı bir çalışma mı yapıldı?" diye düşünüyoruz. Onun için bu işe sevinemiyoruz. Şimdi taşeronluk hizmet alımı bitti, arkadaşlarımız kadroya geçecek, güzel. Mevcut sendikal haklarıyla nereye kadar, 2020 yılına kadar. Niye 2020 yılına kadar, kimse bilmiyor" ifadelerini kullandı.
Bu konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a Türk- İş'in yazılı talebinin iletildiğini belirten Şahin, "Sayın Başbakanımız da bu işin böyle olacağı noktasında düşünürken, hiç kimsenin haberi olmadan farklı bir sistem çıktı ortaya. 2020 yılına kadar toplu sözleşme bitiyor, yeni yetkiliye müracaat edilemiyor. Çünkü taşeron devreden çıkmış, artık kamunun işçisi olmuş, yeni bir sözleşme yapılamıyor, bekliyor. Niye bekliyor? KHK'ya baktığınızda Yüksek Hakem Kurulu'ndan çıkacak en son toplu iş sözleşmesinin bitim tarihi esas alınacak. Ya bir başka toplu sözleşmenin beni bağlayan tarafı ne? Niye bu böyle? KHK böyle, itirazın da yok, Anayasa Mahkemesi'ne de gidemiyorsun. Ben yaptım oldu. Oysa bunlar tartışılsaydı, karşılıklı görüş alışverişi içinde değerlendirilseydi bu sıkıntılar yaşanmazdı" diye konuştu.
"BİR PARMAK VAR"
Türk- İş'in talebinden sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın KHK'dan sorumlu eski Adalet Bakanı olan Başbakan yardımcısını aradığını kaydeden Şahin, "Başbakan, "Ben böyle dememiştim niye bu böyle oldu." diyor. Sorumlu ise "Efendim ben konuyu bir inceleyeyim, bir bakayım ondan sonra size döneyim." Hemen 10-15 dakika sonra dönüyor, "Dediğiniz gibi bu olmamış, burada çok affedersiniz bir parmak var" diyor. Bu parmak neyin parmağı, kimin parmağı, niye? Ve Sayın Başbakanımız bu işin düzeltilmesiyle ilgili talimat veriyor" diye konuştu.
Kıdem tazminatı yönünden haklarını koruyacaklarını dile getiren Tes-İş sendikası Antalya Şube Başkanı Hacı Mevlüt Ünal, "Kıdem tazminatı yönünden kazanılmış haklarımızın koruması yönünden tavrımız nettir. Emek sınıfının kırmızı çizgisini hiç kimse zorlamaya kalkmasın. Tek yumruk olarak biriz, berberiz. Yeni yapılan yasal düzenlemeler ile iş davalarında arabuluculuk müessesenin getirilmesini, işçilik alacakların da zaman aşımı süresinin düşürülmesini ise kaygı ile takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.