Trafikte gerçekleşen her türlü kaza durumunda karşı tarafta oluşan bedeni ve maddi zararları teminat altına alan zorunlu trafik sigortasının yaptırılmaması araç sahiplerinin ciddi sorunlarla karşılaşmasına sebep olabilir.
Araç sahiplerinin bir yıl içerisinde bir çok gideri bulunmakta. Yakıt gideri, bakım gideri, sigorta gideri, motorlu taşıtlar vergisi gideri gibi araç masrafları bir araya geldiğinde bütçeler zaman zaman sarsılabiliyor.
Trafik sigortası fiyatları sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirleniyor. Sigorta şirketleri trafik sigortası teklifi vermek için hesaplama yaparken aracın yaşı, marka ve modeli, trafiğe kayıtlı olduğu il, sürücünün yaşı ve hasarsızlık indirimi gibi kriterler dikkate alınıyor.
1 Haziran 2015’te trafik sigortası genel şartlarında yapılan değişikliklerle birlikte trafik sigortası fiyatları geçmiş yıllara oranla oldukça fazla artmaya başladı. Sigorta şirketlerinin geçmiş yıllarda trafik sigortasından ettikleri zararı bir daha etmemeleri için yaptıkları bu artışlar araç sahiplerinin bütçesini oldukça zorluyor.
Trafik sigortası fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için Nisan ayında kabul edilen torba kanun ile kusurlu sürücüler ve sigorta şirketlerinin ödemekle yükümlü oldukları tazminatlar konusunda uygulamalar değişti. Ne yazık ki; bu değişiklikler de fiyatları düşürmek konusunda başarılı olamadı. En son olarak çıkarılan kanunla birlikte zorunlu trafik sigortası tarife uygulama esasları hakkında yönetmelik değişti ve Resmi Gazete'de yayınlandı. "Sigorta şirketlerinin belirledikleri temel primleri ve tarifeleri ilgili ayın başından son gününe kadar değiştiremeyecekleri" şeklindeki fıkra hükmü yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklik ile sigorta şirketlerinin prim tutarlarında indirim veya artış yapma imkanı olacak.
Daha önce sigorta şirketlerinin belirledikleri temel sigorta primleri ve motorlu araç işletenlere uygulayacakları prim indirim ve artırım gerekçelerini oranlarıyla beraber uygulamaya başlamadan 10 gün önce TRAMER'e bildirme zorunlulukları bulunuyordu. Yapılan değişiklik ile bu süre 5 güne indirildi.
Yeni düzenlemeyle birlikte Hazine Müsteşarlığı'nın riski yüksek olan sigortalılar bakımından sigorta şirketleri arasında prim ve hasar paylaşımı için özel kurallar getirebileceği kuralı hüküm altına alınmış oldu. Riski yüksek sigortalıların primi Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nce yapılacak teklif dikkate alınarak Hazine Müsteşarlığı'nca tespit edilecek.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptıkları düzenlemelerle ve getirdikleri kolaylıklarla sektörün rahat nefes almasını ve zararlarının azaltılmasını sağladıklarını belirtti ve şunları söyledi; "Şimdi sıra sigorta şirketlerinde. Sektörün de hazinenin yetkilerini kullanmasına gerek bırakmadan, sigorta şirketlerinin yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtması lazım." Araç sahiplerine poliçe vadesi gelmeden farklı sigorta şirketlerinin fiyatlarını araştırıp en uygun teklifi bulmaları tavsiyesinde bulunan Şimşek, "Vatandaşlarımızın internet ortamında kolay sigorta teklif alma olanağı bulunuyor. Bu kapsamda temin edilen poliçe prim teklifleri, tekliften sonraki fiyat hareketlerinden etkilenmeyecektir." dedi.
Bütçeyi rahatlatmak adına, farklı sigorta şirketlerinin fiyatlarını karşılaştırıp trafik sigortası yaptırırken uygun seçenekler bulabilmek mümkün. Bunun için tabi ki bir araştırma yapmak gerekiyor. Koalay’da kişisel bilgileriniz ve aracınızın bilgilerinden oluşan beş basit soruya yanıt verip, kısa sürede size sunulan en uygun teklifleri inceleme fırsatı bulabilir, farklı şirketlerin tekliflerini karşılaştırarak bütçenize en uygun zorunlu trafik sigortasını satın alabilirsiniz.
Koalay’da araç sigortası yaptırabileceğiniz sigorta şirketleri arasında HDI Sigorta firması da yer alıyor. Koalay.com ile birkaç adımda HDI trafik ve kasko poliçesi yaptırabilir, poliçenizi online bastırabilirsiniz.