Meclis görüşmelerinde verilecek önerge ile anapara dahil tüm borçlardan vazgeçilmesi hedefleniyor.
Meclis’te görüşmeleri başlayan torba tasarıda, GSS prim borcu bulunanlar için “borç faizinin silinmesi” öngörülüyor. Ancak kulislerde GSS prim alacaklarından ana para dahil olmak üzere tamamen vazgeçilebileceği konuşuluyor.
2012 yılı itibariyle tümüyle uygulamaya giren GSS sistemi, sağlık sigortasında isteğe bağlı olma durumunu ortadan kaldırdı. Bu kapsamda 8 milyon yeşil kartlı dışarıda bırakıldığında 5 milyon civarında kişinin primlerini kendi ödeyerek sağlık sigortasından yararlanması gerekiyordu. Herhangi bir yerde çalışmayanların, ödeyecekleri prim düzeyinin belirlenmesi için de gelir testine girmeleri gerekiyordu. Bu teste girmeyenlere, sistem otomatikman prim borcu yazmaya başlıyordu.
10 MİLYARI AŞKIN BORÇ
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Nisan ayı itibariyle 5 milyar TL olan ödenmeyen GSS prim borcu, şu an itibariyle 10 milyar TL’ye dayanmış durumda. Bu nedenle torba tasarıya da konuyla ilgili bir af ve yeniden yapılandırma maddesi eklendi. Tasarıda yer alan düzenleme olduğu gibi geçerse; GSS prim borcu bulunanların başvurmaları durumunda faizsiz olarak hesaplanacak borç tutarı 12 takside bölünecek.
GSS UYGULAMASINDAN TAMAMEN VAZGEÇİLEBİLİR
Ancak bürokratlar tasarıda yer alan ve “mürekkebi dahi daha kurumamış” olan bu düzenlemenin de kalıcı olmayacağı görüşünde. Son günlerde Meclis’te “GSS prim borçlularının büyük bir bölümü yeşil kart almaya aday insanlardır. O yüzden buradan sağlıklı bir prim geliri olmaz” görüşünün ağır bastığını belirten bir bürokrat “Biz son dakika önergesi verilerek, bu borcun tümünün birden silinmesini bekliyoruz. Bu konuda son kararı siyasiler verecek. Biz de ona göre hesap kitabımızı yapacağız” bilgisini verdi.
SGK PRİMİNDE BEKLENTİ 18 MİLYAR
85 milyar TL’lik SGK prim alacakları için getirilecek olan af düzenlemesinde maksimum beklenti 18 milyar TL’lik tahsilat yapılması. Yetkililer, “Toplam alacak üzerinden faiz silinince 45 milyar TL’lik rakam çıkıyor. Bugüne kadarki tüm af ve yeniden yapılandırmalarda tahsilat oranı yüzde 40’ı geçmemiş. Bu nedenle biz de muhafazakar tahminde bulunuyoruz ve ana para tahsilatında rakamın 18 milyar TL civarında olacağını düşünüyoruz” bilgisini veriyor. Bu konudaki en yakın örnek, 2011’deki af ve yeniden yapılandırma yasası. Bu düzenlemede Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 30 milyar 325 milyon 685 bin TL’yi yeniden yapılandırmıştı. Yapılandırma sonrası 30 milyarlık borç 21 milyar 897 milyon 337 bin TL’ye inerken, taksitle tahsil edilecek tutar 25 milyar 87 milyon 472 bin TL olmuştu.