Finike Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, 12 Kasım'da yapılan eş zamanlı operasyonda, örgütle iltisaklı olduğu belirlenen 6 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, polisteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularından sonra Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan şüphelilerden 2'si tutuklanırken, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanan 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ETKİN PİŞMANLIK NEDİR KİMLER YARARLANIR?
TCK 314/3m. gereğince “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.” Ve TCK 221/3m. “ Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.” Etkin pişmanlık bu düzenlenmelere göre pişmanlık gösteren her kimse soruşturma öncesi ve yakalanma sonrasındaki dilim aşamasında oluşabilir.
Ayrıca TCK 221/1m. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.” Yani Failin örgüt kuruculuğu veya yöneticiliği suçundan ceza almamasına sebeptir.
TCK221/2m. “Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.” Örgüt üyeleri için özel etkin pişmanlık yolu düzenlenmesi vardır. Örgütün hiyerarşik yapılanmasını tamamlamış olmasına rağmen henüz adli merciler tarafından tespit edilmemiş olması ve hatta suç dahi işlememiş olması da mümkündür.
Eğer örgütten kendi özgür iradesiyle ayılmış ve örgüt kapsamında suç işlememiş ise etkin pişmanlıktan faydalanması mümkündür. Kişi örgütten ayrıldığını beyan etmiş olması, örgüt hakkında gerçek bilgi vermiş olması ve örgütten gerçekte özgür iradesiyle ayrılmış olup olmaması araştırılır. Yargılama esnasında bu bilgilerin doğrultusu araştırılması gerekir, yargılama mercileri bu bilgileri teyit etmekle yükümlüdür.
TCK221/3m. “Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.” Bu madde kapsamında ise herhangi bir suçun işlenmesine yardımcı olmayan ancak yakalan ekin pişmanlıktan faydalanabilir. Bu durumda örgüt üyesinin pişmanlık nedeniyle örgütün faaliyetleri hakkında bilgi vermesi ve örgüt üyelerinin yakalanmasının sağlanması beklenmektedir. Örgüt üyelerinin eşkallerinin, isimlerinin ve gerçek isimlerinin verilmesi veya gerçek kimliklerinin anlaşılmasına yarayacak doğru bilgilerin verilmesi yeterli olur.
TCK 221/4m. “Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.” Bu maddesine ise etkin pişmanlıktan faydalanan failler açısından en geniş düzenlemeyi içermektedir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |