Muratpaşa Belediyesi'nin ambalaj atıklarının geri dönüşüm sürecinin '360 derece' olarak kurgulandığı Çevreci Komşu Kart projesinde, yeni yılla birlikte yeni dönem başladı. İçerdikleri radyoaktif maddeler, tozlar, halojenli bileşikler, ağır metaller gibi toksik maddeler nedeniyle çevre ve insan sağlığına ciddi ölçüde zarar veren elektronik atıklar, kısaca e-atıkların Çevreci Komşu Kart kapsamına toplanmasında başlandı.
Bu çalışmayla evlerde artık kullanılmayan ya da kullanılamaz durumda olan beyaz eşyalar, buzdolapları, soğutucular, cep telefonları, televizyonlar, monitörler, aydınlatma ekipmanları ve küçük beyaz eşyalar, tıpkı ambalaj atıklarında olduğu Çevreci Komşu Kart'la geri dönüşüm zincirin bir parçası haline gelmesi hedefleniyor.
248 TL'LİK KREDİ PUAN
E-atıklarını geri dönüşümü kapsamında ilk toplama da yapıldı. Muratpaşa'da 9 ayrı adresten aralarında televizyon, buzdolabı, bulaşık makinesi, vantilatör, modem, cep telefonu, video kamera gibi 56 parça e-atık adreslerden alındı. Bunun karşılığında 248 TL tutarında kredi puan Çevreci Komşu Kartlara yüklendi.
NASIL İŞLİYOR?
E-atıklarını Çevreci Komşu Kart kapsamında değerlendirmek isteyen Muratpaşa sakinlerinin, Muratpaşa Belediyesi'nin iletişim birimi Turunç Masa'nın 444 80 07 numaralı çağrı merkezine açık adres ve teslim edecekleri e-atığın ne olduğunu belirterek kayıt oluşturmaları yeterli. Kayıt oluşturulduktan sonra belediye ekipleri her çarşamba listede yer alan adresleri tek tek gezerek e-atıkları evden alacak ve karşılığında Çevreci Komşu Kart'a puan yükleyecek. Sistemde her e-atığın ambalaj atıklarında olduğu gibi birer kredi puan karşılığı bunuyor. Sistemde 6 ayrı gurup halinde 102 farklı e-atık tanımı yer alıyor.
ANTALYA, (DHA)