Biyoloji Öğretmeni Hatice Üstüner'in davetiyle okula gelen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Bahadır Akman, Dr. Deniz Yalçınkaya ve Araştırma Görevlisi Mehmet Anıl Oğuz, kertenkeleye benzeyen semender hakkında bilgi verdi.
SADECE GÖYNÜK'TE YAŞIYOR
Dış görünüşü kertenkeleye benzediği için halk tarafından zehirli olarak bilinen bu türün, bilinçsizce öldürüldüğünü kaydeden Öğretim Görevlisi Bahadır Akman, zehirsiz ve savunmasız olan semenderin, bir kurbağa türü olduğunu belirtti. Semenderin yaşam ve üreme koşulları ile karakteristik özelliklerini anlatan Akman, Göynük Beldesi'ni bilimsel olarak dünyaya tanıtan, fakat nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bu türün korunması için herkesin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
DOĞAL ORTAMINA MÜDAHALE EDİLMEMELİ
Mayıs ayında toprağın alt kısımlarına doğru inen Göynük semenderine, faaliyet gösterdikleri zamanlarda yaşam alanlarına müdahale edilmemesi gerektiğini anlatan Dr. Yalçınkaya, "Gerekli yasal izinler alındıktan sonra sadece bir erkek ve bir dişiyi laboratuvar ortamına alındık. Bir yıl gözlemledikten sonra yeniden yavrularıyla birlikte yaşam alanına bıraktık. Doğal yaşam ortamından asla alınmaması gereken bu tür, bilimsel açıdan oldukça önem taşıdığından özellikle yöre halkının bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)