Fethiye Esnaf Odası toplantı salonunda düzenlenen seminere Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Tokgöz, İlçe Sağlık Müdürü Uğur Çomak, Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık, Fethiye Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Serdar Şahinoğlu, doktorlar, jandarma ve polis ekipleri katıldı.
Muğla Adli Tıp Şube Müdürü Uzman Dr. Bülent Savran'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, adaletin etkin ve hızlı şekilde yerine getirilmesi için adli tabipliğin önemi hatırlatıldı. Seminerde ayrıca adli raporların hazırlanmasında temel kurallar ve hukuki açıdan sorumluluklar değerlendirildi. Kanun çerçevesinde, mahkemelerin bilirkişi olarak tüm hekimlere başvurabileceğini söyleyen Uzman Dr. Bülent Savran, hekimlerin adli olaylarda görev alma ve rapor düzenleme ile sorumlu olduğunu kaydetti.
UZMANLIK ALANI DIŞINA ÇIKILIYOR
Yargı mercilerince adli rapor talep edildiğinde, hekimlerin "Bu benim işim değil" deme şansları olamayacağını anlatan Dr.Savran, adli olguyu değerlendirme ve rapor düzenleme aşamasında, başka bir hekimden de görüş alınmasının ise uygun olduğunu söyledi. Adli raporlar hazırlanırken uygulamada yaşanan sorunlara değinen Dr. Savran, özellikle bazı doktorların uzmanlık alanı olmamasına rağmen bazı konularda rapor tuttuğuna sıkça rastladıklarını söyledi.
ÇOK SAKINCALI
Bunun çok sakıncalı olduğunu vurgulayan Savran, diğer bir sakıncalı konunun ise kolluk kuvvetlerinin elinde acil hastası olan, acil servis doktorlarına acele etmesi yönünde baskı uygulaması olduğunu söyledi. Bundan dolayı raporların gerekli tetkikler yapılamadan baştan savma hazırlandığına dikkati çeken Savran, "Oysa adli rapor eksiksiz olmalı ve bütün tetkikler tamamlandıktan sonra yazılmalı. Doktorlarımızın savsakladığı durumlarla da sıkça karşılaşıyoruz. Bazen doktorların raporlarındaki el yazılarını ben bile okumakta güçlük çekiyorum. Bu konularda daha fazla dikkat ve özen bekliyoruz" dedi.
Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)