Dünya Çevre Günü mesajlar, konuşmalar, etkinlikler ile kutlandı. Pazar sabahı Halk TV'de Burdur gölünden yapılan yayını izledim. İlk kez 44 yıl önce gitmiş, sonraki yıllarda değişimi gördükçe şaşırmıştım. Ekranda suların çekilen görüntüsünü, dağlarda maden arama gerekçesiyle yok edilen orman alanlarını izledikçe şoke oldum. Yayının yapıldığı noktadan 35 yıl önce göle yüzmek için girildiğini öğrendim. Bir göl yok olmuş, geriye adeta yarısı kalmıştı.
Antalya, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Konya ve Denizli Türkiye'nin coğrafi olarak Göller bölgesidir. Acıgöl, Akgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Gavur, Ilgın(Çavuşçu), Işıklı, Karamık, Karataş, Kovada, Salda, Suğla, Yarışlı gölleri bu illerimizden sınırların içindedir.
BURDUR VE ISPARTA'DAN
Burdur tümüyle Göller yöresinin içinde kalır. Burdur, Salda, Karataş, Yarışlı, Gölhisar ve Yazır gölleri, bölge insanının yaşantısında çok etkilidir.
Salda Gölü turkuvaz tonlarıyla Maldiv adalarındaki doğa güzelliğine benzetilir. En derin, en temiz, en berrak göldür. Beyaz kumsalı ve Mars gezegeninin kaya yapısı ile dünyada benzerlik gösteren iki yerden biridir. 200 kuş türüne ev sahipliği yapan Göller yöresi, Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır. Su bitkileri çeşitleri, sazlıklar, habitatlarıyla bölge ulusal bir değerimizdir.
Isparta dünyada il sınırları içinde en çok göl ve gölet bulunan ildir. Doğal SİT alanı ilan edilen Eğirdir, milli park olan Kovada ve Gölcük en önemli göllerdir. Burdur ve Beyşehir göllerinin bir kısmı da Isparta sınırlarındadır. Göllerde balık çeşitlerinin yanı sıra tatlı su yengeci, su böceği(kerevit) ve midye vardır. Karagül ve Manay(Söğüt) gölü dışında Antalya, göl konusunda zengin değildir.
AVLAN GÖLÜ GERÇEĞİ
Elmalı Avlan Gölü'nün öyküsünü bilir misiniz? 1970'lerde tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulunca, doğa tokatını sert vurdu. 20 yıl geçmeden su rejimi bozuldu, bölgenin iklimi değişti, sertleşti, çölleşme oldu ve tarımsal verimi düştü.
Büyük sıkıntılar çeken, sorunlar yaşayan 37 köyün muhtarları (Toprak dağıtılan köylerin tamamı), belediye başkanı ve yöreden 3 bin kişi, gölün yeniden oluşturulması için Çevre Bakanlığına başvurdu. 2001 yılında göldeki tahliye (su boşaltma kapakları) kapatıldı ve göl havzası yeniden su tutmaya başladı.
Avlan Gölü, toprak dağıtılan köylüler ve yöre halkının istekleriyle yeniden oluşturulan ilk sulak alandır. Doğa ile uyumlu yaşamak zorundayız. Doğaya gözümüz gibi bakmalıyız. Doğayı canımız kadar korumalıyız.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |