Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
29 Temmuz 2020 Çarşamba - 10:12

Bursa bıçağı, 53 ülkeye ihraç ediliyor

BURSA'da, bıçak üretim tesisi sahibi Ömer Pirge, Bursa bıçağı ihracatının bayram öncesi yüzde 40 arttığını söyledi. 53 ülkeye bıçak ihraç ettiğini söyleyen Pirge,"Bu ülkelerin 30’undan fazlasında Kurban Bayramı kutlanıyor. Yani Türkiye’den giden bıçaklarla 30’dan fazla ülkede kurban kesiliyor" dedi.

Bursa bıçağı, 53 ülkeye ihraç ediliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, bıçaklara olan ilgi arttı. Bursa'da adı şehirle özdeşleşen Bursa bıçağını üreten firmaların yoğun mesaisi başladı. Bir bıçak üretim tesisinin 6'ncı kuşak temsilcisi olan Ömer Pirge, Kurban Bayramı öncesinde bıçak satışlarının yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yaklaşık yüzde 40 arttığını söyledi. 53 ülkeye bıçak ihraç ettiğini belirten Pirge, kurban kesimi yapılırken hangi bıçağın nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi.

'HERKESİN YAPAMAYACAĞI SÜREÇLERDEN GEÇİYOR'

Bursa bıçağının tasarım, keskinlik ve paslanmazlık özelliğiyle diğer bıçaklardan ayrıldığını belirten Ömer Pirge, "141 senedir Bursa’da bu ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bursa’da bıçak üretimi bir kültürdür. Yüzyıllardır Bursa’da bıçak çok kaliteli ustalar tarafından üretiliyor. Biz de bu ustalık kalitesini endüstriyelleştirme amacındayız, ustalarımızın robotlarla birlikte çalıştığı bir üretim tesisinde bulunuyorsunuz. Bıçak kültürü elle yapıldığı için manuel birçok işçilik gerektiren, ustalık gerektiren, herkesin yapamayacağı süreçlerden geçiyor. İyi bıçak keskin bıçaktır, Bursa bıçakları da keskin bıçaklardır. Bıçağın tasarımı da bir o kadar önemlidir, bıçağı elinize aldığınızda hangi amaçla kullanacağınız da çok önemlidir. Bir de günümüzde bıçağın paslanmaması çok önemli. Dedelerimiz zamanında bıçaklar paslanırdı ama artık Bursa’da bıçak keskinlik, tasarım ve paslanmazlık özellikleriyle diğerlerinden farklılaşır" dedi.

'30 ÜLKEDE BURSA BIÇAĞIYLA KESİM YAPILIYOR'

Bıçakların Orta Doğu, Afrika ve Avrupa'da birçok ülkeye ihraç edildiğini belirten Pirge, "Biz firma olarak 53 ülkede varız, bu ülkelerin 30’undan fazlasında Kurban Bayramı kutlanıyor. Yani Türkiye’den giden bıçaklarla 30’dan fazla ülkede kurban kesiliyor. Biz sadece bin 200 çeşit bıçak üretiyoruz ama bıçağın çok daha fazla çeşidi var. Kurban Bayramı’nda hangi bıçak kullanılmalıdır diye sorulduğunda biz 3 çeşit bıçak öneriyoruz. Bunlardan birincisi yüzme bıçağı dediğimiz 10-12 santimetre boyunda bir bıçak. Bunun uç kısmı biraz küt olur, bu sayede etin üzerindeki yağları ayıklayabilir, sinirleri kesebilirsiniz. Aynı zamanda kurbanınızı kendiniz kesiyorsanız derisini yüzebilirsiniz. İkinci bıçağımız sıyırma bıçağı, bunun uç kısmı biraz daha ince olur, kemiklerin arasına girip eti, etten de siniri ayıklaması için. Üçüncü bıçak da kesme bıçağı. Bu bıçakla hem kurbanınızı kesebilirsiniz hem de kurban etini küçük parçalara ayırmak için kullanırsınız" ifadelerini kullandı.

‘UCU SİVRİ VE KISA BIÇAK KULLANIMI DAHA RAHAT’

30 yıldır kasaplık yapan Bülent Sayan ise kurban keserken hangi bıçağın nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgi verdi. Kurban kesiminde, deriyi sıyırmak, etleri doğramak ve kemikleri parçalamak için farklı bıçakların kullanılması gerektiğini belirten Sayan, "Güvenlik çok önemli. Öncelikle kesim için uygun bıçağı kullanmamız gerekiyor. Hayvanı boğazlamak için 3 numara, büyük bir bıçak kullanmamız lazım ki daha rahat kesim yapabilelim. Deri yüzmek ve deriyi zedelememek için ucu küt kısa bir bıçak kullanırsak daha güvenli bir kesim yaparız. Bütün bunların sonunda elimizde karkas et kalıyor. Bunun için de kemik aralarına kolayca girebilen, ucu daha sivri biraz da kısa bir bıçak kullanırsak manevra kabiliyetimiz daha kolay olur. Eti kemiksiz hale getirdikten sonra da doğrama bıçakları kullanırız. Bu bıçakların ucu biraz küttür, daha güvenlidir ve büyük olduğu için daha kısa sürede kesim yapabiliriz. Ayrıca kullanabiliyorsak çelik eldiven takalım, bu güvenliğimizi arttıracaktır" diye konuştu.

GÜVENLİ KESİM YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Kurban kesilirken ve et doğranırken güvenli kesim yapabilmenin püf noktalarını anlatan Sayan, şunları söyledi:

"Etin ilk 12 saat kesinlikle hava alması lazım. Eti sıcakken birkaç saat işlemiyoruz, et hamur kıvamında olduğu için hem güvenliğimiz açısından sakıncalı. Elimizi kesme ihtimalimiz böyle durumlarda artıyor, 1-2 saat dinlendirilmesi lazım hatta mümkünse daha fazla dinlendirelim. Eti yağ olan kısımlarından değil de kaba et olan kısımlarından işlemeye başlarsak en azından daha güvenli olur. Yağlı kısım sürekli kayacaktır, elimiz ve bıçak da kayacaktır. Et keserken her 10 dakikada bıçağı yıkamamız lazım çünkü sıcak et kullandığımız aleti çok yağlandırıyor. Birçok vatandaşımız daha temiz olacağını düşünerek eti yıkıyor, nemlendiriyor bu da etin daha çok bakteri üretmesine neden oluyor. Eti nemden uzak tutmalıyız ve yıkamamalıyız. Et 1 hafta normal dolapta dayanabilir ancak bir haftadan sonra tüketeceğimiz etleri porsiyonlayarak dondurucumuza koyuyoruz ki çıkardığımız eti tekrar dondurucuya sokmak zorunda kalmayalım" dedi.

(OMER PIRGE) BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

BURSA'DA, BIR BICAK URETIM TESISININ 6'NCI KUSAK TEMSILCIGINI YAPAN OMER PIRGE, SEHIRLE ADI OZDESLESEN BURSA BICAGI IHRACATININ KURBAN BAYRAMI ONCESI YUZDE 40 ARTTIGINI SOYLEDI. 53 ULKEYE BURSA BICAGI IHRAC ETTIGINI SOYLEYEN PIRGE, "BU ULKELERIN 30’UNDAN FAZLASINDA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR. YANI TURKIYE’DEN GIDEN BICAKLARLA 30’DAN FAZLA ULKEDE KURBAN KESILIYOR" DEDI. FOTO: ISMAIL HAKKI SEYMEN-BURSA-DHA

Semih ŞAHİN-İsmail Hakkı SEYMEN/BURSA, (DHA)

Etiketler:
 
Son süpürgeciler
 
Kurban etini 12 saat dinlendirin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son süpürgeciler
EDİRNE'nin en eski el sanatlarından, yıllar boyunca kentte birçok aileye ...
Şebeke avcıları, yakınlarıyla konuşmak için her yolu deniyor
ERZURUM'un Aşkale ilçesi Kapıkale Mahallesi'nde oturanlar, cep telefonları ...
Otomobil taşıyan TIR'da yangın
ERZİNCAN'da hareket halindeki otomobil yüklü TIR'da yangın çıktı. İtfaiyenin ...
 
Elektrik arızası için çıktığı direkte akıma kapılıp, öldü
EDİRNE’nin İpsala ilçesinde elektrik arızası için çıktığı direkte akıma ...
Tokat'ta Roma dönemi köprü hala kullanımda
TOKAT'ın Sulusaray ilçesinde Çekerek Irmağı üzerinde bulunan Roma dönemi ...
Kara: Koronavirüs aşısının ilk uygulaması kasımda başlayabilir
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Kovid-19 ...
 
Lastik botla sürüklenen kaçak göçmenler kurtarıldı
ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, motoru arızalan ve sürüklenen ...
Derya, 'Üniversite mezunu koyuncu' afişi ile kurbanlık satıyor
ADANA’da özel bir şirkette müşteri temsilcisi olarak çalışan üniversite ...
Eğlence merkezine pompalı tüfekle ateş açtı
İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde, bir eğlence merkezine pompalı tüfekle ateş ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva