Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) yerel yöneticilerle buluşmayı hedefleyen kahvaltılı toplantısına konuk olan İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatları ile uyuşturucu ile mücadele için kurulacak Narko Tim'lerden 32'sinin de Antalya'da faaliyet göstereceğini açıkladı. Tonbul, Suriyeli göçmenlerle ilgili sadece Antalya'da farklı bir uygulama olduğunu belirterek, yasal yollar dışında Antalya'ya gelen hiç bir Suriyeli göçmenin kabul edilmediğini söyledi. ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu da, bir sivil toplum örgütü olarak yaşadığımız kente hizmeti bir görev bildiklerini belirterek, dünyayı tehdit eden uyuşturucu belası ile mücadele için il düzeyinde kamunun sivil toplum örgütleri ve akil insanlardan oluşacak bir mücadele ekibi ve koordinasyon kurulunun olması gerektiğini vurguladı.
ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, toplantıyı açarken ANSİAD bünyesinde gerçekleştirilecek faaliyetlerle ilgili bilgi vererek, üyelerden katılım ve destek istedi. Bir spor müsabakası sırasında kaza geçiren üyelerden Ali Bıdı'ya geçmiş olsun dileklerini iletti.
Konuk konuşmacı İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, geçmiş dönemlerde de görev yaptığı için kendisini Antalyalı hissettiğini belirterek, ülke kalkınmasına ve gelişimine katkı veren işadamları ile birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Tonbul, çalışmaları ile ilgili bilgi verdiği kısa açış konuşmasının ardından, işadamlarının sorularını yanıtladı.
Uyuşturucu dünyanın sorunu
Bir soru üzerine uyuşturucunun dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Tonbul, sorunun sadece polisiye tedbirlerle çözümünün mümkün olmadığına da değinerek şunları söyledi:
“Çözümde eğitim çok önemli. Anne ve babaların çocukları ile daha yakından ilgilenmeleri, öğretmenlerin uyuşturucu konusunda öğrencilere vereceği eğitim ve taraflar arasındaki, iletişim çok önemli. Maalesef bu konuda ülkemizde ve Antalya'da tedavi konusunda kapasite çok düşük.”
Medya'da konu biraz abartılıyor
Uyuşturucu ile ilgili olarak basında çıktığı kadar sıkıntı olmadığını, uyuşturucu yaşının söylendiği gibi 9-10 yaşlarına kadar inmediğini dile getiren Emniyet Müdürü Tonbul, “Örneğin Antalya'da 15 yaşından küçük uyuşturucu kullanan çocuk yok. Bizim okullarımızda çok yaygın değil. Aldığımız tedbirler çerçevesinde okul polislerimiz var. Bunlar okul önlerinde tedbir aldıkları gibi, okul yöneticileri ve öğretmenlerle sürekli istişare ederek tespitler yapıyor. Ayrıca okul çevresinde her an müdahaleye hazır bölge ekiplerimiz var” dedi.
Narko-Timler geliyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başlattığı proje uyarınca Türkiye'nin bazı illerinde uyuşturucu ile mücadele için özel Narko-Timler kurulacağını anlatan Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, bir bölümü motorize olacak bu timlerden 32 adetinin de Antalya'da kurulacağını ifade etti. Muratpaşa Belediyesi tarafından yaptırılan bir binada Uyuşturucu ile Mücadelede İletişim Merkezi (TUBİM) kurduklarını da söyleyen Tonbul, “Bu merkez ilk kez Antalya'da kuruldu. Bu merkeze başvuran anne-babalara yol gösteriyoruz. Yöntemleri anlatıyoruz. Nereye başvurabileceklerini söylüyoruz” dedi.
Uyuşturucu ile mücadele en önemli hususun geri dönüşüm olduğuna dikkat çeken Tonbul şöyle devam etti:
Çocuklarımızın tedavi edilmesi lazım. Tıp Fakültesi'nde bir AMATEM Merkezi var. Hem kadro, hem kapasite olarak çok yetersiz. Kepez'deki Aşur Aksu Hastanesi'nin bu iş için tahsis edileceğini öğrendik. Çok iyi olacağını düşünüyorum. Özel teşebbüsün de bu konuda yatırım yapması lazım. Türkiye'de bu konuda tedavi imkanı çok dar. Bir Manisa'da, bir de özel sektörün İstanbul'da hastanesi var.”
Antalya'da Özel Yaşam Hastaneleri'nin sahibi olan ANSİAD üyesi Cemal Özkan da, özel sektörün bu şartlarda uyuşturucu tedavisinde olamayışının sebeplerini dile getirerek, “SGK uyuşturucu tedavisi gören yatan hasta için günlük 16 lira 50 kuruş ödüyor. Bu nedenle özel sektör bu alanda başlı başına yatırım yapmaz. Uyuşturucu ile mücadele kamu otoritesinin boynunun borcu oldu. Öncelikle uyuşturucunun yurda girişi önlenmeli” dedi ve gazetelerde çıkan haberlerin caydırıcılık anlamında önem taşıdığını dile getirdi.
Emniyet Müdürü Tonbul bir soru üzerine son zamanlarda eroin kullanımında bir artış gözlendiğini belirterek, “Esrarın kaynağı yurtiçi. Eroin dışarıdan geliyor. Uyuşturucu terör örgütünün de finans kaynağı. Lice'de 2011 yılında 20 ton esrar ele geçirdik. O sene esrarda büyük düşüş oldu” dedi.
Suriyeli göçmenleri Antalya'ya almıyoruz
Türkiye'deki Suriyeli sayısının 2 milyonu aştığı, son 3 ayda 31 bin 500 doğum olduğunu dile getiren bir işadamının göçmenlerle ilgili sorusuna yanıt veren Emniyet Müdürü Tonbul, Suriyelilerin dünyanın sorunu olmaya başladığına dikkat çekerek, bu konuda hükümet tarafından yayınlanan genelgeyi hatırlattı ve şunları söyledi:
“Bu genelgeye göre, illere gelen Suriyeli göçmenlere bir belge veriliyor ve seçme-seçilme hakkı dışında TC vatandaşlarının tüm haklarına kavuşuyorlar. Biz bakanlığımıza bu genelgenin Antalya'da uygulanması halinde yoğun bir göç dalgasının geleceğini bildirerek, Antalya'nın genelge dışında bırakılmasını istedik. Kabul edildi. Şimdi biz Antalya'ya yasal yollarla gelenler hariç hiçbir Suriyeli göçmeni Antalya'ya kabul etmiyoruz. Gelenler varsa tebligat yaparak 15 gün içinde şehri terk etmelerini istiyor, gitmeyenleri ya şehir dışına çıkarıyoruz, ya da en yakın kampa götürüyoruz.”
İşadamlarının desteği ile kendimizi güçlü hissederiz
Emniyet Müdürü Tonbul, bir işadamının “Siz bizlerden ne bekliyorsunuz?” şeklindeki sorusuna da, “Karşılıklı olarak birbirimizden güç alıyoruz. Çeşitli projelerimiz var. Bunlara destek vermenizi bekleriz. Sokakta mendil satan, dilenen çocuklara sahip çıkabiliriz, anne babalarına iş verebiliriz. Spora yönlendirebiliriz. Bizim 24 şubeli spor kulübümüz var. Desteğinizle kendimizi daha güçlü hissederiz” dedi. Kavşaklarda dilenen çocuklarla
bağımlıların önemli bir sorun olduğuna da dikkat çeken Tonbul, “Son bir-kaç ay içinde 450 dilenciyi belediyeye teslim ettik. İlk önceleri organize örgütler ve gruplar vardı, onların önünü kestik” diye konuştu.
Toplantıyı bir konuşma ile kapan ANSİAD Başkanı Eroğlu da, ANSİAD olarak taşın altına ellerini sokmaya hazır olduklarını belirterek, “Yaşadığımız bu il için, yöremiz için bir şeyler yapmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz. Öncelikle sorunlardan biri olan Uyuşturucu ile mücadele konusunda ilimizde, sivil toplum örgütleri, akil insanlar ve kamu görevlilerinden oluşacak bir mücadele ekibi ve koordinasyon kurulunun kurulmasını öneriyor, ANSİAD olarak bu tür çalışmalarda yer almak istiyoruz” dedi.
GÜN HABER’İN YORUMU:
Emniyet Müdürü Tonbul, medyanın uyuşturucu işini abarttığını söylüyor. Haklı mı, haksız mı siz karar verin…
Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde ocak ayından Ekim ayının 15’ine kadar tedavi için başvuran sayısı 8.100…
Neredeyse, Antalya’daki 4 belde nüfusuna eşit…
Bu, 16 Ekim’de merkezin Uzman Psikologu Nilüfer Şener tarafından açıklanan rakam…
Gazetelerde yer aldı.
8.5 ayda 8.100 kişi abartıysa, rakamın kaynağı bir uzman…
2 yıl içinde Antalya’da uyuşturucudan ölen sayısı 49…
Bu haber de gazetelerde yer aldı.
Rakam yine abartıysa, bunun kaynağı da sayın emniyet müdürünün amirleri, memurları…
Sayın Tonbul, gazetecileri iyi tanır, bilir… Gazetecilerde onu…
İşini iyi bilen, çalışkan biridir.
Ancaaak, gazetelerin baskı altına alındığı, itibar kaybına uğratıldığı, gazetecilerin yazı yazamaz hale geldiği, işsiz kaldığı bir Türkiye’de, bir üst düzey bürokratın çıkıp işadamlarına, ‘Medya abartıyor’ diyerek sitemde bulunması, zaten bir sıkımlık canı kalan sektörü güvensiz ilan etmesi hoş olmamış.
Ayrıca, Özel Yaşam Hastanesi’nin sahibi Cemal Özkan’ın da, uyuşturucu tedavisi ile ilgili konuyu paraya endekslemesi, SGK bunun için az para ödüyor demesi de bir o kadar düşündürücü…
Cemal bey, sürekli ameliyat yapalım, paranın gözüne vuralım, tamam da, biraz da bu konularda parayı ikinci plana atsak ne dersiniz?... (D.G)