Kızılcık Şerbeti’nde bir flaş ayrılık daha
Kızılcık Şerbeti’nde bir flaş ayrılık daha
18 ilde DEAŞ operasyonu: 20 tutuklama
18 ilde DEAŞ operasyonu: 20 tutuklama
Müge Anlı 'sosyal yardım' eleştirisine sinirlendi
Müge Anlı 'sosyal yardım' eleştirisine sinirlendi
İbrahim Tatlıses'ten üzen haber
İbrahim Tatlıses'ten üzen haber
25 Şubat 2021 Perşembe - 09:42

Bayat tavuk dönerde ‘düşük’ tehlikesi

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, tavuk etlerinin çabuk bozulabilen ürünler olduğunu ve hayvansal ürünlerin yetiştirilmesinden sofraya gelene kadarki süreçte iyi muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

Bayat tavuk dönerde ‘düşük’ tehlikesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Pandemiyle birlikte birçok meslek grubu gibi yemek sektörü de etkilendi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Kimi dönerci kalan dönerleri çalışanlarıyla paylaştığını, kimisi de dönerlerin ertesi güne kalmadığını iddia etti. Ancak akıllara ‘Kalan tavuk döner ertesi gün satılıyor mu?’ sorusu geldi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Işıl Var, gıda zehirlenmeleri denilince akıllara en çok hayvansal ürünlerin geldiğini belirtti ve tavuk etlerinin çabuk bozulan ürünler olduğunu söyledi.

‘ÇOĞU BAKTERİ ETTE BOZULMA YAPMADAN İNSANLARI HASTA EDEBİLİYOR’

Prof. Dr. Işıl Var, hamileleri etkileyen ve düşük yapmasına neden olan, ayrıca bebeklerde menenjite neden olan listeria bakterisinin yanı sıra salmonella bakterisinin de yapılan araştırmalarla tavuk etlerinde çok miktarda görüldüğünü söyledi. Salmonella bakterisinin tavuklardaki bir hastalık olduğunu ve gıda zehirlenmesine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Işıl Var, "Hayvanların kendisinde olan bir hastalıktır. Hayvan eğer hastaysa, bu mikroplar da doğal olarak ete bulaşıyor. Tavuk etleri iyi korunup saklanmadığı takdirde bu bakteriler mutfaklarınıza kadar girmiş oluyor. Tavuk etlerinde görülen çoğu bakteri, bozulma yapmadan sizi hasta edebilecek potansiyele sahip. Sadece tavuk dönerlerde değil, evde bile et ürünü pişirdiğinizde tüketebileceğiniz kadarını yapın. Bir kez pişmiş bir ürünü birden fazla pişirip pişirip koyamazsınız, çünkü çapraz bulaşma dediğimiz problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi.

‘HAMİLELERDE DÜŞÜK TEHLİKESİ YARATAN LİSTERİA SOĞUKTA DA ÜRÜYYOR’

Tavuk dönerlerin özellikle öğle saatlerinde seri şekilde dürüm yapılıp satıldığında pişmemiş etlerin de aralarına kaçabildiğini söyleyen Prof. Dr. Var, "Tavuk etinin çok iyi pişmesi lazım. Tavuk dönerlere baktığınızda üst kısımlarının pişmiş olduğunu görüyoruz ancak iç tarafı hiç irdelenmiyor. Az pişmiş etler söz konusu olduğunda bu mikroorganizmalar yeteri kadar ısıl işleme maruz kalmadığı için etin içerisinde varlıklarını sürdürebiliyorlar. Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile hamilelerde düşüklere neden olan listeria bakterisinden kurtulamazsınız. Çünkü bu bakteriler soğuk koşullarda bile üremeye devam ediyor. Yani döneri çıkarttığımızda ertesi güne kadar yeniden ısıyla buluşana kadar bu mikroorganizmalar daha da çoğalıyor" diye konuştu.

Zehirlenme belirtilerinin bazı koşullarda üşütme belirtisiyle benzerlik gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannettiğini bu nedenle de çoğu kişinin hastaneye gitmediğini aktardı.

'GEREKİRSE SİMİT YİYİN AMA BİLMEDİĞİNİZ YERDEN DÖNER YEMEYİN’

20 yıldır döner işletmeciliği yapan Hakan Kardeşler, tavuk etinin çok sıkıntılı bir ürün olduğunu ve 1 gün sonra tüketildiğinde insanları zehirleyecek duruma gelebildiğini belirterek, "Özellikle yaz aylarında tavuk dönerleri ertesi gün sattıklarında insanların sağlığıyla oynamış oluyorlar. Buradan meslektaşlarıma sesleniyorum; yapabileceğiniz bir işi yapın ve satabileceğiniz miktarda satın, insanların sağlığıyla oynamayın. 'Ucuz etin yahnisi olmaz’ diye bir laf vardır. Bizim dönerimiz erkenden bitiyor. Eğer ki kalırsa kendi personel arkadaşlarımızla beraber paylaştırıyoruz. Personellerimiz evlerinde bunu aynı gün içinde tüketiyorlar. Tavuk çok hassas bir malzemedir. Her yerden tavuk döner yenilmez. Vatandaşlarımız gerekirse simit yesinler ama bilmedikleri yerden döner yemesinler’’ ifadelerini kullandı.

Bilmediği yerlerden döner yemediğini söyleyen Yaren Keskin (19) ise, "Ailem bir gün dışardan tavuk döner yemişti. Tavuk çabuk zehirleyen bir ürün olduğu için eve geldiğinde istifra etmeye başladılar. Hastaneye gittiğimizde yedikleri üründen zehirlendiklerini öğrendik" dedi.

HAMILELERDE DUSUK TEHLIKESI YARATAN LISTERIA BAKTERISI HAKKINDA BILGI VEREN PROF.DR.ISIL.VAR,'' TAVUK DONERI BUZDOLABI KOSULLARINDA BILE SAKLASANIZ, BU BAKTERI SOGUK KOSULLARDA BILE UREMEYE DEVAM EDEBILIYOR'' DEDI. FOTO:CAN CELIK/ADANA,(DHA)

TAVUK DONERLERIN OGLE SAATLERINDE SERI SEKILDE DURUM YAPILIP SATILDIGINI SOYLEYEN PROF.DR.ISIL VAR,'' TAVUK ETLERI IYI PISMESI LAZIM. YETERINCE PISMEYEN DONERLERDE BU BAKTERILER OLMUYOR VE MIKROORGANIZMALARDA ETIN ICINDE VARLIKLARINI SURDURUYOR'' DEDI. FOTO:CAN CELIK/ADANA,(DHA)

TAVUK DONERLERIN OGLE SAATLERINDE SERI SEKILDE DURUM YAPILIP SATILDIGINI SOYLEYEN PROF.DR.ISIL VAR,'' TAVUK ETLERI IYI PISMESI LAZIM. YETERINCE PISMEYEN DONERLERDE BU BAKTERILER OLMUYOR VE MIKROORGANIZMALARDA ETIN ICINDE VARLIKLARINI SURDURUYOR'' DEDI. FOTO:CAN CELIK/ADANA,(DHA)

TAVUK DONERLERIN OGLE SAATLERINDE SERI SEKILDE DURUM YAPILIP SATILDIGINI SOYLEYEN PROF.DR.ISIL VAR,'' TAVUK ETLERI IYI PISMESI LAZIM. YETERINCE PISMEYEN DONERLERDE BU BAKTERILER OLMUYOR VE MIKROORGANIZMALARDA ETIN ICINDE VARLIKLARINI SURDURUYOR'' DEDI. FOTO:CAN CELIK/ADANA,(DHA)

SALMONELLA BAKTERISININDE TAVUKLARDA COK GORULDUGUNU SOYLEYEN PROF. DR.ISIL VAR, BU BAKTERININ GIDA ZEHIRLENMESINE NEDEN OLDUGUNU SOYLEDI. FOTO:CAN CELIK/ADANA,(DHA)

PROF.DR.ISIL VAR, HAMILELERDE DUSUK TEHLIKESI VE COCUKLARDA MENENJITE NEDEN OLAN LISTERIA BAKTERISININ TAVUK ETLERINDE COK MIKTARDA GORULDUGUNU SOYLEDI. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

TAVUK DONERLERIN OGLE SAATLERINDE SERI SEKILDE DURUM YAPILIP SATILDIGINI SOYLEYEN PROF.DR.ISIL VAR,'' TAVUK ETLERI IYI PISMESI LAZIM. YETERINCE PISMEYEN DONERLERDE BU BAKTERILER OLMUYOR VE MIKROORGANIZMALARDA ETIN ICINDE VARLIKLARINI SURDURUYOR'' DEDI. FOTO:CAN CELIK/ADANA,(DHA)

20 YILDIR TAVUK DONER DUKKANI ISLETEN HAKAN KARDESLER TAVUK DONERIN 1 GUN SONRA TUKETILMESI DURUMUNDA INSANLARI ZEHIRLEYEBILECEGINI BELIRTEREK, '' GEREKIRSE SIMIT AYRAN YIYIN AMA BILMEDIGINIZ YERDEN TAVUK DONER YEMEYIN'' DEDI. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

BILMEDIGI YERLERDEN TAVUK DONERLER YEMEDIGINI SOYLEYEN YAREN KESKIN, AILESININ TAVUK DONERDEN ZEHIRLENDIGINI SOYLEDI. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

Yusuf KANTARLI- Can ÇELİK/ADANA, (DHA)

Etiketler:
 
Trakya'da koronavirüs yükselişe geçti, önlemler artırıldı
 
Dondurucu soğuklarda nehir ve şelaleler buz tuttu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trakya'da koronavirüs yükselişe geçti, önlemler artırıldı
SAĞLIK Bakanlığı'nın verilerine göre, Trakya'da koronavirüs vaka sayılarında ...
Otomobille çarpışan motosikletli kurye metrelerce sürüklendi
BURSA' da otomobil ile çarpışan motosikletli kurye yaralandı. Kaza saat ...
Marmaris' te deniz çekilmesi sonucu adacıklar oluştu
MUĞLA'nın Marmaris ilçesi ve kırsal mahallelerdeki kıyı kesimlerde her ...
 
Aksaray'da, vaka artışına rağmen caddelerde yoğunluk
AKSARAY'da, son günlerde koronavirüs vaka sayısının artması nedeniyle ...
Çömlek imalathanesinde çıkan yangını itfaiye söndürdü
ESKİŞEHİR’in Mihalıççık ilçesinde bir evin alt katındaki imalathanede ...
Fark etmediği cam kapıya çarpan genç aşçıya 55 dikiş atıldı
İZMİR'in Konak ilçesinde bir manavdan alışveriş yaptıktan sonra aceleyle ...
 
İcra müdür yardımcısı adliyeden firar etti
ESKİŞEHİR’de zimmetine para geçirdiği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan ...
Jandarmadan uyuşturucu operasyonları; 8 gözaltı
YALOVA’da jandarma ekiplerinin uyuşturucu ticaretine yönelik gerçekleştirdiği ...
İmamoğlu Yedikule surlarında incelemelerde bulundu
İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, restorasyonuna ...
 
Dursun Gündoğdu
Atatürk'ün kemiklerini sızlatan CHP'li başkanlar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Nükleer korkusu
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva