Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen Batı Akdeniz'de ihracatın korunması için çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Bu alanda alternatif pazarlar için ikili görüşmeler gerçekleştiriliyor. Çalışmalar sonunda yılın 5 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracat 566 milyon 548 bin 925 dolara ulaştı. Mayıs ayında gerçekleşen ihracat ise yüzde 6.17 oranında azalışla 119 milyon 989 bin 202 dolar oldu. Yaş sebze meyve ve madencilik sektörü bölge ihracatının lokomotifi olma özelliğini bu dönemde de sürdürdü.
Burdur, Isparta ve Antalya'yı kapsayan
Batı Akdeniz'de yılın 5 aylık döneminde 170 milyonluk yaş sebze ve meyve, 139 milyonluk maden ürünü, 51 milyonluk kimya ürünü, 49 milyonluk ağaç ve orman ürünü, 23 milyonluk hububat,bakliyat ve yağlı tohum ile 131 milyon dolarlık diğer ürünlerden ihracat yapıldı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üzerinden gerçekleşen ihracatın ülkelere göre dağılımında ise Çin ilk sırada yer aldı. Rusya krizi sonrasında Almanya'ya gerçekleşen ihracatta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde yüze yakın artış sağlandı. Almanya'ya gerçekleşen ihracat mayıs ayında yüzde 190 oranında arttı. Çin ve Almanya'nın ardından en fazla ihracat Ukrayna, Romanya ve İran'a yapıldı.
BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, bölge ihracatının artması için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Bu çerçevede Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Projeleri yürütüldüğünü ifade eden Başkan Satıcı, "Antalya fuarlarına eş zamanlı alım heyetleri programları düzenliyoruz. Yüne yurt dışı fuarlarına katılıyoruz. Bu fuarlarda gidilen bölgenin önemli ithalatçılarıyla görüşmeler gerçekleştirilmekte. Öte yandan son dönemde aralarında üst düzey yetkililerin de olduğu heyetlerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler bölge ihracatçılarına alternatif pazarlar oluşturabilmek adına önemli. Son birkaç haftada Çin, Suudi Arabistan ve Uganda heyetleriyle görüşmeler yaptık" dedi.
ANTALYA, (DHA)