ATB Başkanı Ali Çandır, tüketici enflasyonunun (TÜFE) beklenildiği gibi sıfırın altında kalarak yüzde 0.27 düşüş gösterdiğini, böylece tüketici enflasyonun yıllık bazda yüzde 10.90'a gerilediğini kaydetti.
Son 5 yılın haziran ayı tüketici enflasyon rakamlarına bakıldığında ikinci kez negatif enflasyon ilan edildiğine dikkati çeken Başkan Çandır, "2015 yılındaki negatif enflasyon yıllıkta yüzde 7.20'lik bir düzeyi bize yaşatırken bu ay yaşadığımız düşüş yıllıkta yüzde 10.90 gibi oldukça yüksek bir enflasyona neden olmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken konu, yılsonu tüketici enflasyonunun tek haneli düşüp düşemeyeceğidir" dedi.
YÜZDE 1'İN ALTINI YAŞARSAK TEK HANEYİ GÖRÜRÜZ
Yılın ikinci yarısında toplam yüzde 2.75'lik bir enflasyon yaşanırsa, geçen yılki yüzde 8.53'lük enflasyonun yakalanabileceğini söyleyen Ali Çandır, "Bu önümüzdeki altı ay için her ay ortalama olarak yüzde 0.46'lık bir enflasyon yaşamamız gerektiği anlamına gelir. Ancak bunun gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür. Yılsonunda tek haneli bir enflasyon öngörüsü bundan daha gerçekçidir" dedi.
ENFLASYONA BATI AKDENİZ KATKISI
Yılsonu enflasyonunu tek haneye çekebilmek için Antalya, Isparta, Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz'in üzerine düşen katkıyı uzun bir süredir yaptığını kaydeden Çandır, bölge enflasyonunun bu ay yüzde -0.41 düşüş ile ülke enflasyonunun düşmesine ciddi katkı sağladığını vurguladı. Başkan Çandır, "Batı Akdeniz genel enflasyona 26 bölge içerisinde en iyi katkı sağlayan 4. bölge olmuştur. Toplam 12 ana kalemden oluşan tüketici enflasyonunun mobilya, sağlık, eğitim, çeşitli mallar olmak üzere sadece 4 kaleminde bölgemiz enflasyonu, ülkemiz enflasyonunun üzerinde gerçekleşirken, diğer 8 kalemde Türkiye ortalamasının altında gerçekleşmiştir" diye konuştu.
DOMATESİN HAVASI SÖNDÜ
Haziran ayında yüzde 28,14 artış oranıyla yurt içi turlarının en fazla artış gösteren kalem olduğunu belirten Ali Çandır, yüzde 10.59'luk artışla ile salatalık, yüzde 9.91'lik artış oranıyla sivri biberin fiyatı en çok artan ürünler arasında yer aldığını belirtti. Başkan Çandır, bahar ayında fiyatı yüksek olduğu için eleştirilen domatesin haziran ayında yüzde 41,93'lük azalışla fiyatı en fazla düşüş gösteren ürün olduğuna dikkat çekti. Başkan Çandır, mevsimsel ve dönemsel farklılık gösteren meyve sebze fiyatlarının enflasyonun günah keçisi ilan edilemeyeceğini vurguladı.
"ÜRETİM ŞART"
Enflasyondaki olumlu seyrin sürdürülebilir olmasının sıkı para politikasından çok üretimi artırıcı tedbirlerin uygulanmasından geçtiğin vurgulayan BAGEV Başkanı Ali Çandır, şunları kaydetti:
"Nisan ayı itibariyle zirveyi gören tüketici enflasyonunun bu ay dahil olmak üzere gerileyen bir eğilime sahip olması, özellikle sıkı para politikası ile dizginlenen kur fiyatlarından ciddi ölçüde olumlu yönden etkilenmiştir. Ancak bunun sürdürülebilir olması, sıkı para politikasından çok üretimi artırıcı tedbirlerin uygulamaya konmasına bağlıdır. Diğer taraftan kredi kolaylıklarının sağladığı talep artışı, geçici süreli büyüme sağlasa bile enflasyon üzerinde kalıcı olumsuz etkiler yaratmaktadır."
ANTALYA, (DHA)