İstanbul'da oturan Türkiye Down Sendromu Derneği yönetim kurulu üyesi ve emlak brokerı Ruhi Taşdemir ile eşi Veteriner Hekim 45 yaşındaki Meltem Taşdemir'in ilk çocukları Duru 2010 yılında, ikinci çocukları Vera ise 2012 yılında dünyaya geldi. Meltem Taşdemir, Vera'ya hamileyken 2'li tarama testi yaptırdı. Doktorlar test sonucunu değerlendirirken, aileye çocuğun down sendromu riski bulunduğunu söyledi. Ancak bu rahatsızlığı çocuklarına konduramayan aile, 3'lü ve 4'lü tarama testlerini yaptırmadı. Normal hamilelik süreci devam ederken, Meltem Taşdemir'in aniden sancısı tuttu. Hastaneye götürülen Meltem Taşdemir, erken doğum yaptı. Taşdemir ailesi 7.5 aylık doğan ve Vera adını verdiklerini kızlarının down sendromlu olduğunu doğar doğmaz öğrendi.
'VERA'YI KUCAĞIMA ALDIĞIMDA KENDİMDEN UTANDIM'
Vera'nın down sendromlu olduğunu öğrendikleri ilk anda şoke olduğunu belirten baba Ruhi Taşdemir, risk olduğu söylenmesine rağmen inanmadıklarını belirterek, "Ama down sendromlu doğacağını bilseydik yine de dünyaya gelmesine izin verirdik" dedi. İlk anda "Niye biz? Neden biz? Suçumuz ne? diye düşündüğünü kaydeden Taşdemir, şöyle devam etti:
"En önemlisi ablası Duru ileride Vera'nın sorumluluğunu alabilecek miydi? Tüm bunları düşündüm. Elbette isyan vardı. Erken doğduğu için kalp, akciğer ve böbreklerindeki sorunlar nedeniyle Vera 32 gün yoğun bakımda kaldı. Yoğun bakımda kaldığında da hep aynı düşüncelerdeydim. Ne zaman ki kucağıma aldım, kokladım o zaman kendimden utandım. Ve o gün bugün Vera'yı kocaman kocaman sevdim."
Ruhi Taşdemir, "Evet, Vera her şeyi biraz geç yapıyor ama güzel yapıyor. Bizim en büyük destekçimiz ablası Duru. O olmasaydı biz Vera ile çok daha zorlanırdık" diye konuştu.
Kardeşini çok sevdiğini söyleyen 7 yaşındaki Duru ise Vera'nın çok akıllı, çok yardımsever olduğunu, hayatlarını neşelendirdiğini, onunla zaman geçirmeyi sevdiğini anlattı.
'YILIN EN İYİ ABLASI' VE 'YILIN EN İYİ KARDEŞİ' PLAKETİ
Vera ile ablası Duru'nun iyi anlaştıklarını ekleyen baba Taşdemir, Duru ve Vera'ın arasındaki iletişimi güçlendirmek için bazı formüller bulduğunu Duru'yu 'Yılın En İyi Ablası', Vera'yı ise 'Yılın En İyi Kardeşi' olarak seçtiğini, onlara birer de plaket verdiğini kaydetti.
MASALLARLA EĞİTİYOR
Vera'ya sürekli masallar anlatan Ruhi Taşdemir, "Benim anlattığım her şeye bayılıyor" dedi. Ruhi Taşdemir, masallarının hep bir yerine Vera'yı da eklediğini söyledi. Masallarda, yolun karşısına geçerken ya da parkta oynarken dikkati edilmesi gerekenler gibi hayata dair pek çok şeyi anlatmaya çalıştığını kaydeden Ruhi Taşdemir, şunları anlattı:
“Bir anlamda Vera'ya masallarla hayatı öğretmeye çalışıyorum. Küçük küçük dersler veriyorum. Çok mutlu oluyor. Her akşam 1- 2 masal anlatıyorum. Bazen masalın içindeki kahramanları o seçiyor. 'Bu masalın içinde ne olsun?' diye soruyorum. Bazen dede, bazen okul diyor. O günkü masalın kahramanları Vera'nın isteği doğrultusunda oluyor. Özel rehabilitasyon dışında 2 yaşından itibaren normal çocuklarla ana okuluna gidiyor. En çok anaokuluna yazdırırken korkmuştuk. Biraz tereddütlü almışlardı ama şimdi tüm aileler onu çok seviyor. Vera da uyum sağladı, 2 yıldır arkadaşlarıyla yılsonu gösterisine çıkıyor."
Kızıyla ilgili en büyük hayalinin kendi kendine yetebildiğini, bir yerde çalışabildiğini görmek olarak anlatan Ruhi Taşdemir, En büyük korkum ise ben ve annesi öldüğümüzde ne olacağı" dedi.
'ÇOCUKLARINA SEVGİLERİNİ VERSİNLER'
Eşi Veteriner Hekim Meltem Taşdemir'in Vera ile ilgilenmek için işini bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Ruhi Taşdemir, down sendromlu çocukları olan ailelere ise "Çocuklarına sevgilerini versinler. Çocuklarının bir şeyleri başaracaklarına inansınlar. İnandıktan sonra sağdan sola gelen kelimeler, cümleler önemli değil. Biz toplum içinde tuhaf bir tepkiyle karşılaşmadık" diye sesledi.
Selma KUNAR / ANTALYA, (DHA)