Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
4 Ekim 2021 Pazartesi - 09:08

Bağ bozumunun ardından kazanlar, pekmez için kaynıyor

SİİRT'in Şirvan ilçesinde pekmeziyle ünlü Ormanbağı köyünde, bağ bozumunun ardından toplanan üzümler, kazanlarda kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. 60 ton yakın üretilen pekmezler buradan, kilosu 35-40 TL arasında değişen fiyatlarla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Bağ bozumunun ardından kazanlar, pekmez için kaynıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kış mevsimin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan pekmezin üretimi, Türkiye'nin birçok bölgesinde bağ bozumunun ardından başladı. Siirt'in Şirvan ilçesinde pekmeziyle ünlü Ormanbağı (İskambo) köyünde de toplanan üzümler, suyu sıkıldıktan sonra kazanlarda kaynatılmaya başladı. Bu yıl ki hasattan memnun kaldıklarını söyleyen köylüler, şifa deposu olarak bilinen ve yaklaşık 60 ton üretim yaptıkları pekmezin kilosunu 35-40 TL arasında Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. 

Mahmut Tanrıyatapan (53) 7 dönümlük arazisinde yaklaşık 3 tona takın üzüm hasadı elde ettiğini belirterek, "Bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen üzüm hasadımız gayet iyidir. Yağmur yağmış olsaydı hasadımız ikiye katlanacaktı. Şimdi bağlarımızdaki üzümleri topluyoruz ve bunları ayırarak sıkma işlemi yapıyoruz. İnsan gücü ile sıkılan üzüm suyu daha sonra kazanlarda kaynıyor ve üç işlemden geçtikten sonra pekmez haline dönüşüyor. Pekmez yapımı bir hayli meşakkatlidir. Bağlarımızdaki üzümleri büyük bir titizlikle topluyoruz. Toplanan üzümler insan gücü vasıtasıyla sıkılıyor. Sıkılan üzüm suyu daha sonra ilk kaynar kazana getiriliyor. Burada bizler mayası olarak bildiğimiz odun külünü dökerek yaklaşık bir saat kaynatarak karıştırıyoruz. Kaynayan üzüm suyunu üst kısmına geçen üzüm suyunu ayırarak temiz kazanlara koyuyoruz ve burada yaklaşık 2 saat kaynadıktan sonra pekmez haline geliyor" dedi.

'ŞİMDİDEN BİRÇOK İLDEN SİPARİŞ ALMAYA BAŞLADIM'

Köylerinde yapılan pekmezin gerek ülkede ve gerekse ülke dışında büyük bir ilgi gördüğünü söyleyen Tanrıyatapan, "Köyümüzde birçok ailenin geçim kaynağı pekmezdir. Benim de 9 çocuğum var. Hep birlikte bu işi yapıyoruz. Şimdiden birçok ilden sipariş almaya başladım. Özellikle Siirt, İstanbul, Bursa, Adana ve Isparta'dan sipariş aldım. Bu siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Pekmezimi Allah nasip ederse buralara göndereceğim. Tamamen doğal olan pekmezimiz şifadır. Kilosunu 35-40 TL’den satıyorum" dedi.

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. MAHMUT TANRIYATAPAN (53) (FOTOGRAFTA) URETTIKLERI PEKMEZDEN TURKIYE'NIN BIRCOK KENTINE GONDERDIKLERINI SOYLEDI. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

SIIRT'IN SIRVAN ILCESINDE PEKMEZIYLE UNLU ORMANBAGI KOYUNDE, BAG BOZUMUNUN ARDINDAN TOPLANAN UZUMLER, KAZANLARDA KAYNATILARAK PEKMEZE DONUSTURULUYOR. 60 TON YAKIN URETILEN PEKMEZLER BURADAN, KILOSU 35-40 TL ARASINDA DEGISEN FIYATLARLA TURKIYE'NIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. FOTO: MEHMET YUCEL DURAK/SIIRT,(DHA)

Mehmet Yücel DURAK/SİİRT,(DHA)

 
Park halinde alev alev yanan minibüs çalıntı çıktı
 
Antik kent Mardin’de restorasyon çalışmaları devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Park halinde alev alev yanan minibüs çalıntı çıktı
KÜÇÜKÇEKMECE'de gece saatlerinde park halindeki minibüste henüz bilinmeyen ...
Erdoğan açıkladı, 81 ilde 1000 yeni market geliyor
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki Tarım Kredi Kooperatifi ...
Aleyna not bırakıp 5'nci kattan atladı
IĞDIR'da 18 yaşındaki Aleyna Ağgül, 'Ölümümden Gökhan Argın sorumludur' ...
 
Kadınları kimler öldürüyor?..İşte listesi...
KCDP'nin hazırladığı eylül ayı Kadın Cinayetleri Raporu'na göre bir ayda ...
Motosiklet kazası; 1 ölü, 1 yaralı
KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın ilçesinde, kontrolden çıkarak refüje çarpıp devrilen ...
Oğuzhan Asiltürk, son yolculuğuna uğurlandı
SAADET Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) ve Milli Görüş Vakfı Başkanı ...
 
Tekstil atölyesi terasında yangın
BURSA’da, 2 katlı tekstil atölyesinin terasında çıkan yangın, itfaiye ...
ATM'den para çekmek isteyenleri yardım bahanesiyle dolandırdı
SİİRT’te ATM’den para çekemeyen yaşlı ve yardıma muhtaç vatandaşları, ...
Barajda bulunan ceset, 21 ay önce kaybolan Mücahit'e ait çıktı
ÇORUM'da iki hafta önce baraj gölünde bulunan erkek cesedinin, 29 Aralık ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva