CHP’li Acar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, “Havana Kuralları” olarak adlandırılan “Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler”in 1990 yılında kabul edildiğini hatırlattı. Havana Kuralları’nda “yurtiçinde ve yurtdışında serbestçe seyahat etme”nin avukatlık faaliyetinin güvencelerinden biri olarak sayıldığına dikkat çeken Acar, “Ancak, Türkiye, avukatlara hususi pasaport (yeşil Pasaport) verilmesi konusunda ilerleme sağlayamamaktadır” dedi. Avukatlara “Hususi Pasaport” verilmesi konusunda bir çalışma olup olmadığı konusunda bilgi isteyen Acar, “Bu konuda Türkiye Barolar Birliği’nden ya da barolardan talep gelmekte midir? Bu taleplere neden kulak tıkanmaktadır?” diye konuştu.
AKP’NİN KULAKLARI AVUKATLARA TIKALI
“Havana Kuralları” olarak adlandırılan “Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler”in Türkiye tarafından kabul edilip edilmediği konusunda bilgi isteyen Acar, “Havana Kuralları’nı geçerli kılacak şekilde avukatlara, yurtdışında da serbestçe seyahat edebilmeleri için yeşil pasaport verilmesi sağlanacak mıdır? Kamu kurumlarında görevli avukatlar, 10 yıllık bir dönemin sonunda hususi pasaport alabilirken, serbest çalışan avukatların böyle bir olanağın verilmemesi haksızlık değil midir? Serbest çalışan avukatların çalışmaları kamusal görev sayılmamakta mıdır? Serbest çalışan ve 10 yılını doldurmuş avukat sayısı nedir?” dedi. Acar, şöyle devam etti:
“Yıllardır gündemde olmasına karşın avukatlara hususi pasaport olanağı verilmemesinin gerekçesi nedir? Avukatlara, yeşil pasaport vermek Türkiye’ye yeni yükler mi getirecektir? Bu yükler nelerdir? Türkiye’nin, yaklaşık 40 bin avukata hususi pasaport verebilecek olanakları bulamamakta mıdır?
Kamusal bir görev yapan avukatların, mesleki faaliyetlerinin güvencesi olan serbestçe seyahat olanağını yurtdışında da kullanabilmesi için bir adım atılacak mıdır? Yasama dönemi bitmeden, 10 yılını dolduran avukatlara hususi pasaport verilecek midir? Hükümetiniz, avukatların, baroların sesine kulak vermemeye devam mı edecektir?”