TÜÇEV tarafından Side Beldesi'nde düzenlenen Atık Yönetimi Sempozyumu, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta'nın yanı sıra, sivil toplum örgütleri, belediye ve özel sektörden yaklaşık 750 uzmanın katılımıyla başladı. Atık yönetimi hakkında oturumların gerçekleştirildiği sempozyumun ilk gününde, atık lastikler, atık bitkisel ve madeni yağlar, atık pil ve akümülatörler, elektronik, tıbbi, hafriyat, maden ve ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, bertaraf edilmesi, geri dönüşümü konularında yaşanan sorunlar ile çözüm önerileri tartışıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, sempozyumun, atık yönetimi konusunda yaşanan sorunların ve çözümlerin değerlendirilmesi, bugüne kadar yaşanan gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlendiğini kaydetti. Geri dönüşüm konusunda yatırımcılarla önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Baş, sağlıklı geri dönüşüm konusunda yapılacak her yatırımın destekçisi olacaklarını vurguladı.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta ise dünya nüfusunun artması ve teknolojik gelişmeler nedeniyle çevresel sorunların arttığını kaydetti. İnsanların ekonomilerinin güçlenmesiyle çevre sorunlarına karşı duyarlılığın da artacağına inandıklarını vurgulayan Balta, köylere, çevrenin temiz tutulmasını sağlayacak uyarı niteliğinde yazıların bulunduğu 800 çöp aracı dağıtıldığını belirtti. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında gelecek 20 yılda 6,5 milyon konutun yıkılacağını ve yeniden yapılacağını ifade eden Balta, kentsel dönüşüm sonunda ortaya çıkacak atıkların geri dönüşümü için de yatırım yaptıklarını anlattı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla her alanda 2023 yılına yönelik hedefler belirlendiğine değinen Balta, "2023 yılında çevresel sorunlarını çözmüş, mevcut atıklarını dönüştürmüş, gelecek nesillere çok daha temiz bir Türkiye bırakmayı hayal ediyoruz" dedi.
Sempozyum, 18 Nisan Perşembe günü yapılacak oturumun ardından sona erecek.
Kamil ATALAY/MANAVGAT(Antalya), (DHA)