İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, İMO'nun 60'ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cem Oğuz, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün planlı ve denetimli olması gerektiğini, nitelikli elemanlar nezaretinde icra edilmesi gerektiğini açıkladı. Eşi benzeri olmayan bir müteahhitlik sistemi olduğunu belirten Oğuz, "Yapı denetim sistemi S.O.S veriyor. İş sağlığı ve güvenliği iflas ediyor. Tarım alanları tarım dışı amaçlar için kullanılıyor, imara, AVM'lere, rezidanslara açılıyor. Her dereye HES'ler yapılıyor, dere yatakları kurutuluyor, doğal yaşam yok ediliyor. Maden arama ve çıkarma bahanesiyle dağlarda onarılmaz yaralar açılıyor. Taş ocaklarının toz bulutları arıları yok ediyor, ağaçları meyvesiz bırakıyor. Orman ve mera alanları yerleşime açılıyor, kiralanıyor, satılıyor. Zeytinlikler talan ediliyor, ağaçlar kesiliyor. Doğa vahşi, sinsi ve sistematik saldırılarla tahrip ediliyor, her şey paraya endekslenmiş durumda" diye konuştu.
SAHTE DİPLOMALAR
Mühendislik eğitiminin de sıkıntılı olduğunu aktaran Oğuz, "Teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri istihkam subaylarının da inşaat mühendisi sayılması, yabancı mühendislerin çalıştırılmasıyla ilgili düzenlemeler mühendis sayısındaki kontrolsüz artışın sebepleri olarak karşımızda durmaktadır" dedi. 2000 yılında 48 bin olan Türkiye'deki inşaat mühendisi sayısının 2014'te 102 bine çıktığını, şu anda 112 üniversitede inşaat mühendisliği bölümü olduğunu anlatan Oğuz, son üç yılda inşaat mühendisliği bölümlerine alınan öğrenci sayısının 35 bin olduğuna dikkat çekti. Bunlara ilaveten sahte diplomalarla mücadede ettiklerini anlatan Oğuz, İstanbul Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi adına düzenlenen sahte diplomaları örnek olarak gösterdi. Oğuz, "Denetim ve kontrol de kalkınca noter onaylı sahte diplomalar türedi. Hatta ve hatta daha mezun bile vermemiş okullar adına diplomalar düzenlenmiş. Gülelim mi ağlayalım mı?" diye konuştu. Böyle bir sistemde denetimi sağlayan İMO'nun elinden denetimin de alındığını belirten Cem Oğuz, Antalya'nın inşaat sorunlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.
ÇEVRE YOLLARI ŞART
Antalya'nın 21 bin kilometre yüzölçüme sahip bir kent olduğunu belirten Cem Oğuz, nüfus bakımından Türkiye'nin beşinci büyük şehri olduğunu açıkladı. Araç sayısı bakımından dördüncü olduğunu anlatan Oğuz, kent içi ulaşımın da sorunlu olduğunu kaydetti. Antalya'nın halen ulaşım planı olmadığını, bugüne kadar yapılanların da çöpe atıldığını anlatan Oğuz, ulaşım planı yapılmadan ulaşım sorunlarının çözülemeyeceğini söyledi. Şehir içi ulaşımın sorunlarını çözmek için çevre yollarının tamamlanması gerektiğini belirten Oğuz, çevre yolu olmadığı için her gün şehir içinden 500 akaryakıt tankerinin, 1500 sebze ve meyve kamyonunun, taş- maden taşıyan Tırların ve turist otolarının geçtiğini söyledi.
KUZEY ÇEVRE YOLU EXPO'YA YETİŞMEZ
Bu kadar ağır vasıtanın geçtiği şehir içi yollarının trafiği kaldıramadığını belirten Oğuz, "Çevre yollarına bu nedenle ihtiyacımız var" dedi. 2016 yılında Aksu ilçesinde yapılacak Expo'ya kadar Kuzey Çevre Yolu'nun tamamlanacağına dair söz verildiğini, ancak bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını aktaran Oğuz, "Bu yolun ön yeterlilik ihalesi geçen 13 Haziran'da yapıldı. 19 Kasım'da da ön yeterliliği geçen firmaların belirlenmesine başlandı. Süre 900 gün. Bize dediler ki Expo'ya yetişecek. Ama Expo'ya 493 gün kaldı. Kuzey Çevre Yolu'nun inşaatına bugün başlansa bile 900 gün sonra bitecek. Biz gerçekleri söylediğimiz zaman tepki gösteriyorlar" diye konuştu.
Antalya'nın ulusal demiryolu ağını bağlanabilmesi için yapılan çalışmaların da sürekli ertelendiğini anlatan Oğuz, şehir içindeki raylı sistemin Expo'ya ilave olarak Lara Kundu bölgesine de bağlanması gerektiğini söyledi.Antalya'da şu anda Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa'da 112 bin 103 bina olduğunu, il genelinde ise 292 bin yapı olduğunu anlatan Oğuz, Antalya'nın depremlere de hazır olmadığına dikkat çekti.
TRAFİK
Antalya'daki AVM'lerin de trafiği olumsuz etkilediğini, Meltem Mahallesi'nde yıkılan 100. Yıl Tesisleri'nin bulunduğu alana 33 bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik kapalı spor salonu yapılmasını da eleştiren Cem Oğuz, bu inşaatlar tamamlandığında trafik yoğunluğunun artacağını söyledi. Günde 65 bin kişinin Akdeniz Üniversitesi'ne gelip gittiğini, buna hastaların dahil olmadığını, Eğitim Araştırma Hastanesi, Tapu, Trafik Tescil Şube Müdürlüğü, Antalya Adliyesi, Defterdarlık, Valilik gibi birçok kamu binasının da bu bölgede olduğuna dikkat çeken Oğuz, 15 Nisan'da stadyum ile kapalı spor salonu inşaatının tamamlanmasının planlandığını söyledi. Antalya'da bir afet toplanma merkezi olmadığına da dikkat çeken Cem Oğuz, 100. Yıl Tesisleri'nin bulunduğu alanda ticari alan olarak ayrılan 40 bin metrekarelik alanın afet toplanma merkezi ve yer altı otoparkı olarak kullanılmasını istediklerini söyledi. Bu bölgede açılan çukurda 5 katlı, 200 bin metrekarelik yeraltı otoparkı yapılabileceğini, olası bir depremde ise afet toplanma merkezi olarak kullanılabileceğini anlatan Oğuz, "Bunun üstünü de kent meydanı yapalım" dedi.
DEPREM MASTER PLANI DA YOK
Antalya'nın halen deprem master planının da olmadığına dikkat çeken Oğuz, bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile görüşme yapacaklarını da açıkladı. 2004 yılında Antalya'daki 119 kamu binasından yüzde 70'inin riskli olduğunu tespit ettiklerini de açıklayan Cem Oğuz, Antalya'da aralarında geçtiğimiz günlerde yıkılan il özel idaresinin de bulunduğu bazı binalarda deprem olmadan hasar meydana geldiğini söyledi. Oğuz, "Bizim yapı stoğunu irdelememiz gerekir. Büyükşehir bizden bir çalışma istedi. 1 ay önce bu konudaki çalışmayı kendilerine sunduk. Büyükşehir Belediyesi ile yol haritası çizdik. Çalışmalar sonunda ne çıkacak bilmiyoruz" dedi. Antalya'da bütüncül bir anlayışla kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini anlatan Cem Oğuz, "Kentsel dönüşümü planlı yapmak lazım" diye konuştu.
ÖDÜLLÜ YARIŞMA
Cem Oğuz, İMO'nun 60'ıncı kuruluş yıldönümü etkinlikleriyle ilgili bir dizi etkinlik yapacaklarını da belirterek, bu kapsamda bir de ödüllü fotoğraf yarışması düzenleyeceklerini açıkladı. Bu yarışmaya kente duyarlı herkese katılmal çağrısında bulunan Oğuz, "Bu yarışmada son teslim tarihi 13 Nisan. Antalya kentine karşı işlenen suçları gösteren fotoğrafların yer alacağı fotoğraf yarışmasıyla ilgili şartname üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Antalya'da neler yapılmış, neler edilmiş bu yarışmayla ortaya konacak. Etkinliklerimiz bu yarışmayla sona erecek" dedi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -