Antalya Tarım Konseyi, Antalya Ticaret Borsası'nda (ATB) Vali Münir Karaloğlu'nun katılımıyla yapıldı. Antalya tarım sektörünün tüm temsilcilerinin yer aldığı konsey toplantısında Vali Karaloğlu ve Tarım Konseyi Başkanı da olan ATB Başkanı Ali Çandır, açıklamalarda bulundu.
TÜRKİYE TARIMI İYİ YOLDA
Tarım Konseyi'nin sektörün tüm taraflarını aynı masada toplayan önemli bir platform olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Türkiye'de tarım sektörünün büyüdüğünü ve 'eskiden kendisini doyuran ülkeydik, şimdi ithalat yapıyoruz, doyuramıyoruz' şeklindeki söylemlerin de doğru olmadığını kaydetti. Karaloğlu, “1970'lerde Türkiye'nin nüfusu 40 milyon ve 2 milyon yabancı geliyordu, bugün ise nüfus 80 milyon, gelen misafirde 40 milyon ve toplamda 120 milyon kişi. Nüfus ve beslediğiniz insan sayısının 3 kat arttığı bir yerde sadece ithalat-ihracat rakamlarına bakarak geriye gittiğinizi söylemezsiniz veya 'ihracatta 2010'da daha iyiydik, şimdi kötüyüz' diyemezsiniz. 2010'da 35 milyar dolar olan ihracat bugün 150 milyar dolara yükseldi. Türkiye tarımı iyi yolda ilerliyor" dedi.
HAVZA BAZLI DESTEK
Sorunların hep birlikte çözüme kavuşturulacağını dile getiren Vali Karaloğlu, “Eskiden bir sene patatesi çok pahalı yerdik, bir sene sonra bütün Türkiye patates ekerdi. İkinci sene her gün patates konuşurduk 'çürüdü, depoda, tarlada kaldı' diye. Niye, planlama olmadığından. Bakanlığın havza çalışması olmadığındandı ve şimdi o noktadayız. Artık bakanlık hangi havzada hangi tarımsal faaliyetin yapılacağını ve bu tarımsal faaliyete de önümüzdeki üç yıl hangi teşviği vereceğini şimdiden ilan ediyor. Bu çiftçinin neyini güçlendirdi. Siz tarlanızda neyi ekerseniz önümüzdeki üç yıl devletin sizi ne kadar destekleyeceğini biliyorsunuz. Toprağı sürene, ürün elde edene ve ürünün de miktarına göre şimdi destek veriliyor" dedi.
9 OVA SİT İLAN EDİLECEK
Bakanlığın son dönemde ovaların korunmasıyla ilgili çok önemli bir çalışması olduğunu da hatırlatan Vali Karaloğlu, “Türkiye'de maalesef birinci sınıf tarım arazileri üzerine şehirler, sanayi alanları kurarak bir kısmını kaybettik. Antalya'da da bu sorun var ve ekilebilir topraklarımızı kaybediyoruz. Tarım alanlarımızı korumamız, sanayi ve şehir alanlarını daha marjinal alanlara kaydırmamız lazım. Ovalar Sit ilan ediliyor ve imara açma veya yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyecek. Ancak Bakanlığın kamu yararı kararıyla açılabilecek. Antalya'da bakanlığın önerdiği 7, bizim önerdiğimiz 2 alanla birlikte toplam 9 ovanın korunmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanacak" diye konuştu.
SİT ALANI İLAN EDİLECEK OVALAR
Tarımsal Sit alanı ilan edilecek bölgelerdeki arazi alım-satımıyla ilgili uyarıda bulunan Karaloğlu, şunları söyledi:
“Hiç kimse 'burası gelecekte imara açılır' diye yüksek fiyata arazi almaya kakmasın. Bundan sonra tarım alanlarının imara açılmasına izin verilmeyecek" dedi. Vali Karaloğlu, Antalya'da Bakanlık tarafından belirlenen Serik Ovası, Manavgat Ovası (karayolu güneyi), Bozova, Söğüt Ovası, Demre Ovası, Zümrütova ve Kumluca Ovası'na, valilik olarak da Kınık ve Manavgat 2 (karayolunun kuzeyi) ovalarının Sit alanı ilan edilecek ovalara ekletildiğini açıkladı.
'YETERLİ DESTEK VE TEŞVİĞİ ALAMIYORUZ'
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ali Çandır ise Antalya olarak Türkiye tarımının neresinde olunduğunu rakamlarla anlattı. Antalya'nın Türkiye tarımsal alanının yüzde 1.5'una sahip olduğunu belirten Çandır, “En güçlü olduğumuz örtü altı üretimde yüzde 39'una sahibiz. Hayvansal üretim değeri olarak yüzde 1, bitkisel üretim değeri olarak yüzde 6.7, tarımsal ihracatta yüzde 4.2, ithalatta yüzde 1.2, sebze ihracatında yüzde 21.4, meyve ihracatında yüzde 3 oranlarına sahibiz. Devletimiz Türkiye genelinde çok önemli ölçüde destek ve teşvikler veriyor ve biz bundan alan bazlı binde 5'ini, hayvansal desteğin yüzde 1.6'sını, kırsal kalkınma desteklerinin binde 8'ini, diğer tarımsal desteklerin binde 2'sini alıyoruz. Türkiye'de dağıtılan toplam desteğin binde 8'ini alıyoruz. Yani bu konuda yeterli destek ve teşviği Antalya olarak alamadığımız açık. Bu yüzden Türkiye'de tarımsal kredinin yüzde 4'ünü Antalya kullanıyor" dedi.
Çandır, tarım sektörünün 2010'a kadarki dönemde karlı ve bereketli günler yaşanırken, bugün 2010'da yakalanılan kazancın 3'te 2'sinin kaybedildiğini söyledi. Çandır, son günlerde enflasyonla ilgili olarak da 'üretici, çiftçi çok para kazanıyor' laflarının da aslında bu tablolara bakıldığında hepsinin boş olduğunun açıkça ortaya çıktığını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)