Üretici Safiye Derya, 7 yıl AR-GE çalışması yaptıktan sonra Peru elmasını Anamur’da geliştirdi. İlçeye bağlı Malaklar Mahallesinde 3 dönüm tarla üzerinde Peru elma bahçesi kuran Derya, ürünün hem üretimini hem de danışmanlığını yapıyor. Akdeniz Bölgesinde 440 rakıma kadar üretimi yapılabilen Peru elmasının don riskine karşı direnç gösterdiğini kaydeden Derya, "Ürünümüz 400 metre rakıma kadar yetişebiliyor. Dona karşı direniyor hatta etkilenmiyor diyebiliriz. Peru elmasının üretimi için sera gerekmiyor. Açıkta üretilen Peru elmasında organik gübre kullanılıyor. Ejder meyvesine benzeyen ancak, koku ve tat olarak daha çok tercih edilen Peru elması, fide dikildikten bir yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Tanesi 35-50 lira arasında satışa çıkan Peru elması, az üretildiği için şimdilik ancak Anamur’da tüketime sunulabiliyorum. Anamur’da üretilen tropikal meyveler olan mango, asiflora, ananas, papaya, ejder, papinodan sonra Peru elmasına da talep giderek artıyor" dedi.
Tropikal meyveler üzerinde çalışmalar yapan Derya, hedefinin ürünü bir kaç yıl sonra yurt dışına ihraç etmek olduğunu söyledi.
Mithat ÜNAL/ ANAMUR(Mersin), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |