Antalya'da uzun zamandır halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetler yaşayan Sakiye Öztunç, 8 yıl önce by-pass ameliyatı oldu. Öztunç, artan şikayetleri nedeniyle 11 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde kalp kapağında sorun olduğu ve ameliyat olması gerektiği söylendi. Bu tür operasyonun ileri yaşı ve diğer sağlık problemleri nedeniyle riskli olduğu ve operasyonun farklı yöntemle gerçekleştirilebileceği söylendi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerekli tahlil ve tetkikleri yapıldıktan sonra Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demir ve Yard. Doç. Dr. Emre Altekin tarafından uygulanan 'TAVI' yöntemiyle ameliyat olmadan Öztunç'un kalp kapağı değiştirildi. Başarılı ameliyat sonrasında Safiye Öztunç, kısa sürede sağlığına kavuştu.
VÜCUDUNDA ALTI STENT VARDI
Aynı yöntemle kalp kapağı değiştirilen 3 çocuk 7 torun sahibi Süleyman Pekince, 2.5 ay önce kısa yürüyüşleri sonrasında nefes darlığı ve aşırı yorgunluk yaşadığını, ancak ameliyat sonrasında bahçe ve bağ işlerine dahi gittiğini söyledi. Süleyman Pekince, "10 yıl önce anjiyo oldum. Vücudumda 6 stent var. Doktorlar riskli diye ameliyat yapmaktan kaçındı. Fakat Akdeniz Üniversitesi Kardiyoloji doktoru Prof. Dr. İbrahim Demir ve ekibi tarafından ameliyata alındım" dedi.
BUGÜNE KADAR 42 HASTAYA UYGULANAN YÖNTEM
Bu hastalar dışında bugüne kadar 40 hastaya daha önce TAVI yöntemiyle operasyon yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Demir, "TAVI, İngilizce 'Transcatheter Aortic Vavel Implantation'un kısaltılmışıdır. Kataterler kullanılarak aort kalp kapağı yerleştirilmesi diye de ifade edebiliriz. Kalpte aort kapak darlığı olan insanların açık kalp ameliyatı ile tedavi edilmeleri yüksek riskli bulunduğunda, uygulaması önerilen bir girişimdir" diye konuştu.
KASIK DAMARINDAN GİRİLİYOR
Tercihen kasık damarı yoluyla vücuda girilerek yapılan bir operasyon olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, "Kasık damarı uygun değilse, göğüs duvarından direkt kalbe giderek veya omuz damarı gibi diğer damarlardan vücuda girerek yapılır. Kasık damarından yapıldığında kalp anjiyosu vaye balon/stent işleminde olduğu gibi kasıktan kalbe ulaşıp, teller ve balonlar kullanılarak kalp kapağı geçilir. Önce dar kapak genişletilir. Ardından aynı sistemle yeni kapak, eski hastalıklı kapağın içine yerleştirilir. Göğüs duvarından direkt girildiğinde hastaya narkoz uygulanır. Ancak göğüs kafesi kesilmeden, meme ucunda küçük bir delik yoluyla kalbe ulaşılıp kapak değiştirilir" diye açıklamada bulundu.
YÖNTEMİN GETİRDİĞİ YENİLİK
Bugünkü malzeme ve kullanılan tekniğin son 3-4 yıldır var olduğunu aktaran Prof. Dr. Demir, "Aort kapak darlığından operasyon gereken hastaların yarısı 75 yaşın üzerindedir. TAVI işlemi aort stenozu olup, yaşlarının ileri olması veya başka sistem problemleri (akciğer, karaciğer, böbrek, beyin) olan hastaları çaresizlikten kurtarmıştır. Toplumda nüfusun günden güne yaşlandığı ve birçok insanın kronik rahatsızlıklarla daha da uzun yaşamaya devam ettiği düşünülürse, artan oranda insanda aort stenozu problemi olacaktır. TAVI bu insanlara çare sunabilmeyi sağlamıştır. Bu olanakla birlikte TAVI, kalp kapak ameliyatlarında göğüs kafesini kesmeden de kapak değiştirilmesinin önünü açarak, bu alanda yeni bir düşünceye geçişi sağlanmıştır" diye konuştu.
Erol AKKIR/ ANTALYA, (DHA) -