Yılda 3 milyon turistin tatil yaptığı Alanya, emekli olduktan sonra sıcak iklime sahip, sakin ve ucuz bir kentte yaşamak isteyen yabancıların gözdesi haline geldi. Kentte yerleşik yaşayan 92 ülkeden 22 bin 366 yabancının sorunlarının çözümü için 9 yıl önce kurulan Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi'nin ardından şimdi de 'Uluslararası Yabancılar Kulübü' kuruldu. Çoğunluğu Mahmutlar Beldesi'nde yaşayan yerleşik yabancıların oluşturduğu 'Uluslararası Yabancılar Kulübü', fakir ailelere yardım, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra ilçede konut alan yabancılara rehberlik hizmeti veriyor.
Alanya'ya 2010 yılında yerleşen Rus organizatör 30 yaşındaki Anastasia Petrova Çetinkaya, kısa sürede birçok sosyal ve kültürel etkinliğin içinde yer aldığını ancak bundan sonra faaliyetlerini 'Uluslararası Yabancılar Kulübü' çatısı altında sürdüreceğini söyledi.
Alanya'ya emlak sektörü sayesinde geldiğini belirten Çetinkaya, "Rusya'da doğup büyüdüm ve üniversite eğitimi için gittiğim Norveç'te 10 yıl yaşadım. Tekrar Rusya'ya dönerek bir inşaat şirketinde çalışmaya başladım. 3 yıl önce şirketin Alanya bürosunda çalışmaya başladım. 1 yılın sonunda buradaki yabancılar için sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeye başladım" dedi.
TURKİYE'Yİ TURLARLA TANIYORLAR
Konser, toplantı ve tur organizasyonları düzenlediğini dile getiren Çetinkaya, şöyle dedi:
"Alanya'ya gelen yabancılar plaj ve deniz dışında başka bir şey bilmiyor. Bu nedenle geçen yıl İstanbul, Artvin, Malatya ve Kütahya gibi çeşitli illere turlar düzenlemeye başladık. Polis ve jandarmayla ortak projeler yürüttük. Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün 'Onlar Bizim Hemşehrimiz' adlı projesinde yer aldık. Yabancı sanatçıları Alanya'ya getirdik. Şimdi Alanya Uluslararası Yabancılar Kulübü'nü kurduk. Bu kulübü, Alanya ve çevresinde yaşayan yerleşik yabancıların yardım faaliyetlerinde yer alması, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunması ve tanışmaları için kurduk."
SOSYAL ETKİNLİKLER ÇOK ÖNEMLİ
Yerleşik yabancıların karşılaştığı sorunların çözümüne yardımcı olmak amacıyla İngilizce dergi çıkardıklarını da anlatan Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Kış aylarını Alanya'da geçiren yabancılar için sosyal ve kültürel etkinlikler çok önemli. Eylülden mayısa kadar her ay opera turları düzenliyoruz. Ücretsiz dil, resim ve fotoğraf kursları düzenledik. Yerleşik yabancılar her türlü problemlerini bize aktarıyorlar ve biz de yardımcı oluyoruz. Burada yaşayan farklı kültürlerin hepsiyle tanışmak istiyoruz. Birkaç ülkede yaşadım ancak benim için en güzel yer Alanya. Kültür ve dil farklılığı var ancak kısa sürede alıştım. Türk'le evlendim ve hayatımın geri kalanını burada geçirmek istiyorum."
İNGİLİZ ÇİFT ALANYA'YA HAYRAN KALDI
İngiliz çift 70 yaşındaki Betty Grasby ve 74 yaşındaki Peter Grasby de Alanya'yı gördükten sonra kentte yaşamaya karar veren yerleşik yabancılar arasına katıldı. Ülkesinde dekoratörlük yapan ve 2002 yılında emekli olduktan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yerleştiklerini belirten Betty Grasby, "İstanbul, Alanya, Bodrum ve Selçuk'u gezdik. Alanya'yı çok sevdik. Tatilden sonra Kıbrıs'a döndük ve evi satılığa çıkardık. 2 saat sonra evi sattık. 1 ay sonra Mahmutlar'a taşındık. Burada küçük bir köpeğimiz var ve çok mutluyuz. 2 çocuğum ve 6 torunum var. Her yıl buraya tatile geliyorlar" dedi.
NORVEÇ'TEN SICAK İKLİM İÇİN GELDİ
Mahmutlar Dostluk Derneği Başkanı Norveçli 47 yaşındaki Sidsel Amundsen da romatizma hastalığı nedeniyle, sıcak iklime sahip olan Alanya'da yaşamaya karar vermiş. 2003 yılında sağlık sorunları nedeniyle ülkesindeki mali müşavirlik işini bırakarak Mahmutlar'a yerleştiğini belirten Amundsen, "O zaman konuşup danışabileceğim kimse yoktu. Mahmutlar hakkında bilgi veren bir web sitesi kurdum. Şimdi yılda 400 bin kişi ziyaret ediyor. 2009 yılında Mahmutlar Dostluk Derneği'ni kurduk. Şu anda 1000 üyemiz var" diye konuştu.
Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA)