Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
22 Aralık 2020 Salı - 09:16

Akdeniz ve Karadeniz'deki avcılığın 230 bin tonu ıskarta

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılığın durumuyla ilgili raporunda, iki denizde 1.2 milyon tona yakın av yapıldığını açıkladı.

Akdeniz ve Karadeniz deki avcılığın 230 bin tonu ıskarta
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

FAO, 'Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılığının Durumu 2020' raporunu hazırladı. Akdeniz ve Karadeniz'e sınır ülkelerin balıkçılık sektöründeki faaliyetlerinin geniş olarak ele alındığı raporda, hassas türlerin de hedef dışı avlanmasının büyük bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

KİRLİLİK TEHDİDİ

Antik çağlardan beri Akdeniz ve Karadeniz'in balıkçılık açısından önemine değinilen raporda, günümüzdeki balıkçılık türleri endüstriyel, yarı endüstriyel ve küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri olarak sıralandı. İki denizde son verilere göre 1,2 milyon ton yıllık üretim olduğu belirtilen raporda, Akdeniz ve Karadeniz'in sürdürülebilirliğini çok sayıda faktörün tehdit ettiği, insan kaynaklı artan kirlilik dahil habitat bozulması, göçmen türler, aşırı avlanma ve iklim kaynaklı değişikliklerin olumsuz etkilerine işaret edildi.

90 BİNE YAKIN BALIKÇI

İki denizde yüzde 60'ını Türkiye, Tunus, Yunanistan ve İtalya'nın oluşturduğu 87 bin 600 balıkçı teknesinin faaliyet gösterdiği anlatılan raporda, bu teknelerin yüzde 83'ünün küçük ölçekli olduğu belirtildi. 71 bin 400'ü balıkçı gemisi, 6 bin 700'ü demersal trol tekneleri, 4 bin 300'ü gırgır ve pelajik trol tekneleri ve kalanının diğer tekne türleri olduğu aktarıldı.

İLK SIRADA TÜRKİYE

Rapordaki diğer veriler şöyle; 2016-2018 verilerine göre Akdeniz ve Karadeniz'de yıllık ortalama 1 milyon 175 bin 844 ton balık avlandı. Türkiye 274 bin ton ve yüzde 23.3 pay ortalama ile ilk sırada. Ardından 178 bin 700 ton ve yüzde 15.2 pay ortalama ile İtalya, 103 bin ton ve yüzde 8.8 pay ortalama ile Cezayir geliyor. 333 bin 340 ton hamsi ve 185 bin 700 ton sardalya ise en çok avlanan balık türleri. 788 bin tonu Akdeniz, 387 bin 844 tonu Karadeniz'e ait.

EKONOMİK DEĞERİ

İki denizde balıkçıların ilk elden satış değeri ise 9.4 milyar dolar tahmin ediliyor. Sektörün ilk satış değerinden sonraki süreçte nihai tüketiciye ulaşana kadarki süreçte oluşturduğu ekonomik değerin ise yaklaşık 41,7 milyar dolar olduğu düşünülüyor. 785 bin kişinin istihdam edildiği, Akdeniz ve Karadeniz'de her 1000 kıyı sakininden birinin balıkçı olduğu belirtildi.

EN BÜYÜK TEHLİKE DİP TROLÜ

Raporda özellikle dip trol avcılığı başta olmak üzere aşırı avcılığın yanı sıra, hassas türlerin hedef dışı avlanmasının büyük bir sorun olduğu vurgulandı. 2018 verilerine göre, yaklaşık 230 bin ton, toplam avın yüzde 18'inin avlanmaması gereken türlerden oluştuğu açıklandı. Bunun 45 bin tonu Karadeniz'de. Bunda ilk sorumlu olarak ise dip trol balıkçılığı gösterildi.

AVLANMAMASI GEREKEN TÜRLER

Rapora göre 'ıskarta' olarak da gösterilen hedef dışı avcılıktan en fazla etkilenen türlerin başında deniz kaplumbağaları geliyor. Ardından köpek balıkları ve vatozlar, deniz kuşları ve deniz memelileri sıralanıyor. Bu hassas grupların türleri ise caretta caretta, kum köpek balığı, pürüzsüz tazı köpek balığı ve diğer köpek balıkları ve vatozlar arasında blackchin gitar balığı.

YUNUSLAR VE DENİZ KUŞLARI

Deniz memelisi türleri Akdeniz'de çizgili yunus ve Karadeniz'de liman domuz balığı. En çok tehdit edilen deniz kuşları Avrupa'da, Balear yelkovanı ve Yelkouan Shearwate. Her ikisinin de endemik ve savunmasız türler olduğu belirtildi.

COVID-19 ETKİLEDİ

Raporda, 1988'de iki denizde yıllık avlanan balık toplamının 1 milyon 788 bin tona kadar çıktığı, günümüze doğru giderek azaldığı vurgulandı. Raporda, avlanan balıkların 633 bin tonunu ringa, hamsi ve sardalyanın oluşturduğuna yer verildi. Mart 2020'nin başından beri ise Covid-19 salgınının, balıkçılık sektörünü ciddi düzeyde olumsuz etkilediği vurgulandı.

BIRLESMIS MILLETLER GIDA VE TARIM ORGUTU'NUN (FAO), AKDENIZ VE KARADENIZ'DEKI BALIKCILIGIN DURUMUYLA ILGILI RAPORUNDA, IKI DENIZDE 1.2 MILYON TONA YAKIN AV YAPILDIGI, BUNUN 230 BIN TONUNUN 'ISKARTA' OLARAK ADLANDIRILAN CARETTA CARETTA, KOPEK BALIKLARI, VATOZ, YUNUS, DENIZ KUSLARI VE AVLANMAMASI GEREKEN DIGER BALIK TURLERI OLDUGU ACIKLANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

BIRLESMIS MILLETLER GIDA VE TARIM ORGUTU'NUN (FAO), AKDENIZ VE KARADENIZ'DEKI RAPORUNDA YUZDE 60'INI TURKIYE, TUNUS, YUNANISTAN VE ITALYA'NIN OLUSTURDUGU 87 BIN 600 BALIKCI TEKNESININ FAALIYET GOSTERDIGI VE BU TEKNELERIN YUZDE 83'UNUN KUCUK OLCEKLI OLDUGU BELIRTILDI.(FOTO:ANHTALYA-DHA-ARSIV)

BIRLESMIS MILLETLER GIDA VE TARIM ORGUTU'NUN (FAO), RAPORUNA GORE 2016-2018 VERILERINE GORE AKDENIZ VE KARADENIZ'DE YILLIK ORTALAMA 1 MILYON 175 BIN 844 TON BALIK AVLANDI. TURKIYE 274 BIN TON VE YUZDE 23.3 PAY ORTALAMA ILE ILK SIRADA YERALDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya'nın açık hava kafelerinde önlem sıfır...
 
Trabzon'da tedbirler sıklaştı; harita yeşile dönüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'nın açık hava kafelerinde önlem sıfır...
Antalyalılar havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ...
Bastonuyla girdiği üniversiteyi birinci bitirdi
ANTALYA'da emekli öğretmen İsmet Saatçi (74), 9 yıl önce üniversite sınavına ...
Noel annelerden maskeli, kalpli sağlık mesajı
ANTALYA'da 13 yıldır geleneksel olarak yılbaşı öncesi düzenlenen 'Noel ...
 
İçişleri Bakanlığı'ndan 'yılbaşı programları' ile ilgili genelge
İÇİŞLERİ Bakanlığı'nca 81 ile gönderilen genelgeye göre; yılbaşında uygulanacak ...
Eski Bakan Günay'ın deniz keyfi
YILIN bir bölümünü Antalya'nın Demre ilçesinde geçiren eski Kültür ve ...
Antalya'da 5 bin 301 adet ecstasy hap ele geçirildi
ANTALYA'da narkotik ekipleri tarafından yapılan operasyonda, 5 bin 301 ...
 
Polisi gören çocuklar otomobil arkasına saklandı
ANTALYA'da bir sitede çocuklar, hafta sonu uygulanan sokak kısıtlamasına ...
700 lira çaldığı market kasasına 5 lira bıraktı
ANTALYA'da marketin kasasından 700 lira çalan kapüşonlu hırsız, kasaya ...
Yavru kedinin bacakları ile kuyruğunu kesen şüpheli aranıyor
ANTALYA'da bacakları ve kuyruğu kesilmiş halde ölü bulunan yavru kedi ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva