Birçoğu Akdeniz'de batmış olan ve Roma İmparatoru Sezar'ın M.Ö. 1'inci yüzyıldaki gemisinden Osmanlı donanmasının kadırga gemisine kadar 20 yaşamış gemi, maketlerde yeniden hayat buldu.
Antalya'da 5 yıl öğretmenlik sonrası kentin denize dönük yüzü ve iskelenin deniz taşımacılığındaki hareketliliği nerdeniyle deniz tutkusu artan Ümit Durak, 1980'li yıllarda 'Uzakyıldız' adlı teknesiyle bir dönem balıkçılık yaptı. Evlendikten sonra 'ya deniz ya ev' ayrımında kalınca balıkçı teknesini satarak denizden uzaklaşan Ümit Durak, deniz tutkusu boşluğunu gemi maketi yaparak doldurmaya çalıştı.
1993 yılından itibaren Meltem Mahallesi'ndeki atelyesinde tarih boyunca Akdeniz çanağında yaşamış gemilerin tamamıyla, kullanılan malzemeler de dahil aynısını yapmaya başlayan gemi maketçisi Ümit Durak, bugüne kadar Akdeniz'de millattan önce ve sonra yaşamış 20 geminin maketini yaparak bir koleksiyon oluşturdu.
'Geçmişten Günümüze Akdeniz Gemileri' adını verdiği koleksiyonu ile Akdeniz gemicilik tarihine ve gelişimine önemli ölçüde ışık tutan Durak, orijinaline sadık kalarak, mümkün olduğunca aynı malzemeleri kullanarak maketleri yaptığını, omurga ve postalardan sonra ahşap sarma sistemi kullandığını açıkladı. Bugüne kadar 10'u aşkın sergi de açan Durak'ın maket gemileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'Güzel Sanat Eseri' olarak da kabul edildi.
Maket olarak doğdular
CEASAR-ROMAN BİREME: Milattan önce 1'inci yüzyıl dönemlerinde Roma İmparatoru Caius Julius Caesar adına yapılan tekne. Alt katında kölelerin kürekçi olarak bulunduğu tekne Akdeniz'in derin sularında gömülü.
GALEONE VENETO: 17'nci yüzyılda kullanılan Venedik Kalyonu.
SAN MATTCO: 16'ncı yüzyılda kullanılan Ceneviz Kalyonu.
YUNAN GALIOT: 1821-1827 tarihleri arasındaki Yunan özgürlük savaşında hem kara hem de deniz muharebelerinde savaşa katılmış. Yunan Galiot kolaylıkla Ege adalarının küçük körfezlerine girip sığınabilir ve sürekli şekilde kürek darbeleri ile Türk gemilerine saldırdı.
L'ETOILE: Uskuna (İki veya daha fazla direkli gemi) Etoile gemisi Belle Poule gemilerinin kardeşi gibi. Fransa Fecamp'da 1932'de inşa edildi. Morina balıkçılığında kullanıldı.
MARE NOSTRUM: Adını Romalılar'da Akdeniz'i belirten Latince deyimden alan 19'uncu yüzyıl balıkçı teknesi.
LLAUT: Llaut İspanya'ya ait Mayorca'nın tipik gemisi. Minorca, İbiza ve tüm Batı Akdeniz sahilini kapsayan (Barselona ve Valencia arasındaki) bölgenin yerel özelliklerini taşır.
SARDINIER D'AUDIERNE: Sardunya adası yapımı yelkenli tekne.
MOBY DICK: Balina avcı teknesi.
TAKA: Doğu Karadeniz bölgesine özgü, baş tarafı göğüslü, kıçı aynalıklı, yelken yada motorla yürütülen küçük ağaç tekne.
İNEBOLU YELKENLİ: Hafif ve sağlam bir yük teknesi olduğu halde fazla yaygınlaşmamıştır. Gemi oldukça esnek bir yapıya sahip olup başka bir gemiye çarptığında sıçramaktadır. En büyüğü 18 metredir.
BABAVELI VII: Akdeniz'de mavi tur programında, Bodrum-Fethiye- Kaş koylarını dolaşan Keç tipi gulet tekne.
SANTA LUCIA: Sicilya yük teknesi. 1925 yılına kadar İtalya kıyılarında, adalar arası ve Ege kıyılarına kadar uzanan bölgede zeytinyağı, şarap ve zeytin gibi ürünleri taşıyan hafif yük teknesi.
ULUBURUN BATIĞI: Kaş'ın 8.5 km güneydoğusunda 1982 yılında bulunan 3 bin 300 yıllık Uluburun batığı erken tarihi, ilginç buluntuları ve taşıdığı muhteşem kargosu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Maket yapımında aslına uygun sedir ağacı kullanıldı.
MAVNA (MAVUNA): Gemilere ve yakın kıyılara yük taşıyan, güvertesiz büyük tekne.
WILL: 1925-1926'da, 280 tonluk 3 direkli yelkenli gemi çelik tekne ile inşa edildi. Özellikle batı İngiltere sularında, adalarda ve İngiltere kanallarında dolaştı.
ALAMANA: Osmanlı dönemi balıkçı teknesi.
KADIRGA (PİRİ REİS): İnce uzun gövdeleri ile çok hızlı ve hem yelken hem de kürekle manevra yeteneğine sahip olan 25 oturaklı kadırgalar, 18'inci yüzyıla kadar Osmanlı donanmasının genel karakterinde önemli değişiklikler yapılmadan ana yapıyı oluşturdu.
ÇEKTİRME: Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan tek direkli ticaret gemisi.
GÜNÜMÜZÜN MODERN YATI: Ümit Durak tarihi gemilerin yanı sıra, bazı ultralüks ya firmalarının projelerinin maketlerini de yapıyor. Durak'ın maketleri arasında gerçeği milyonlarca dolar değerindeki Peri 33 adlı ultralüks yatın maketi de bulunuyor.