Akdeniz Şifa Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısına ağrı pili takılan 3 hastasıyla birlikte gelen Doç. Dr. Mert Akbaş, ağrının süresine göre akut ve kronik olarak ikiye ayrıldığını, algolojinin kronik ağrıların tedavisinde devreye girdiğini belirtti. Kronik ağrının çok sayıda probleme yol açtığını vurgulayan Doç. Dr. Akbaş şunları söyledi:
"Halsizlik, bitkinlik, uyku bozuklukları, iştahsızlık, kilo kaybı, kabızlık, psikiyatrik sorunlar, hareketliliğin azalmasına bağlı eklem bozuklukları gibi semptomlar da ortaya çıkar. Ayrıca her yıl kronik ağrıya bağlı olarak 700 milyon iş gücü ve 60 milyar dolar zarar oluşuyor. Bu nedenle algoloji son yıllarda bilinmeye başlandı ve hasta memnuniyeti artıkça daha aranır hale geldi. Ancak hala günümüzde bu yeterli değildir. Bazı doktorlar bile algoloji bölümünün neler yaptığından habersiz."
GEREKSİZ CERRAHİLERDEN KURTULABİLİRSİNİZ
Vatandaşların geçmeyen kronik ağrıları nedeniyle algoloji bölümüne başvurabileceklerini aktaran Doç. Dr. Mert Akbaş, şöyle devam etti:
"Kişi kronik, geçmeyen bir bel ağrısı olduğunda direkt bize başvurabilir. Eğer yaptığımız tedaviler ve girişimler yetersiz kalırsa, ya da riskli bir durum varsa gerekli branşa zaten yönlendirilirler. Birçok hastanın tedavilerden yanıt alma şansı oldukça yüksek. Cerrahi tedaviler en son başvurulacak çarelerdir. Böylece hasta uzamış tedavilerden, gereksiz cerrahilerden kurtulabilir. Ağrı çeşidine göre uygulanan tedavileri şöyle sıralayabiliriz; Bel fıtığı, ozon tedavileri, disk içi işlemler, bel, boyun, sırt, kol ve bacak ağrıları için radyofrekans tedavileri, lizis işlemleri, omuz, diz, kalça ağrıları için eklem içi enjeksiyonlar, ozon uygulamaları, yüz, baş ağrıları ve nevrajiler için radyofrekans tedavileri, damar tıkanıklığına bağlı ağrılar için sempatik bloklar ve radyofrekans tedavileri, kanser ağrıları için katater yöntemleri, ileri girişimsel yöntemler olarak da vertebroplasti, epiduroskopi ve spinal kord stimulasyonu (ağrı pili) vardır."
YAŞADIKLARINI ANLATIRKEN AĞLADI
1 yıldır belinde kayma oluşan ve 3 ameliyat geçiren 67 yaşındaki Makbule Süheyl, tekerlekli sandalye ile geldiği hastaneden yürüyerek çıktığını söyledi. Ağrılardan dolayı yürüyemediğini aktaran Makbule Süheyl, "Böyle bir tekniği bilmiyordum. Öğrendiğim an ağrı pili taktırdım. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.
2007 yılında belindeki 3 kemiğin kaymasından dolayı vücuduna platin takıldığını kaydeden 72 yaşındaki Emine Tülin Yönel de, ameliyattan sonra ağrılarının bir türlü geçmediğini söyledi. Hastanede yapılan tetkikler sonucu kendisine ağrı pili takıldığını belirten Emine Tülin Yönel, şimdi ikinci baharını yaşadığını söyledi.
41 yaşındaki Mustafa Güler ise sigara tiryakiliği nedeniyle burger hastalığına yakalandığını söyledi. Konuşurken gözyaşlarını tutamayan Güler şunları anlattı:
"Sol ayak baş parmağım damar tıkanıklığı nedeniyle kesildi. Hastalığın şiddeti nedeniyle yüksek dozda ağrı kesiciler kullanıyordum. Gitmediğim hastane kalmadı. Ağrılardan dolayı intihar etmeyi düşünüyordum. Şimdi geceleri rahat uyuyorum, çocuğumla oynayabiliyorum."
Süleyman EKİN / ANTALYA, (DHA) -