Ali Bahar ve Ahmet Öztürk, bugün aynı zamanda üyesi oldukları ANSİAD’ın kahvaltılı toplantısının konuğu oldular. İkilinin yüzlerinin gülmesi dikkatli gözlerden kaçmadı. Gün Haber'in edindiği bilgiye göre, ATSO Başkanı Ali Bahar ile Meclis Başkanı Ahmet Öztürk kısa bir süre önce başbaşa bir yemek yedi.
Bu yemeğin meyveleri ise bugün ANSİAD toplantısında toplanmaya başlandı. İkilinin protokolde birlikte oturmaları ve yüzlerinin gülmesi ATSO’nun patronlar katındaki buzların eridiğini de ortaya koydu.
Ali Bahar ile Ahmet Öztürk arasındaki gerginlik, ATSO seçimlerinde başlamış, seçimlerin ardından, daha önce Davut Çetin'in temsil ettiği ASBAŞ yönetimine Bahar'ın değil de Öztürk'ün girmesiyle tırmanmıştı. Yönetim katında yaşanan ve zaman zaman da yönetim kurulu ziyaretleriyle dışarı taşan protokol krizleri bu gerginliğin tuzu biberi olmuştu.
AKINCI: “BU TABLO İLE GURUR DUYUYORUM.”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, ATSO’nun sadece Antalya’nın değil aynı zamanda Türkiye’nin de önde gelen köklü kuruluşlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
Akıncı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“ATSO’nun en üst temsil noktasındaki Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ali Bahar ve ATSO Meclis Başkanı Sayın Ahmet Öztürk, ANSİAD üyesidir ve yine yönetim kurulu ile meslek komitelerinde görev yapan ANSİAD üyesi birçok arkadaşımız var. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu tablo ile gurur duyuyorum”.
BAHAR: GÜCÜMÜZ BİRLİKTELİĞİMİZDEN DOĞUYOR
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)’ın “Ekonomiye Bakış ve ATSO / OSB” başlıklı toplantısında konuşanAntalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı & Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı ve ANSİAD Şeref Üyesi Ali Bahar, “Gücümüz birlikteliğimizden doğuyor” dedi.
ANSİAD 2023 yılı ikinci döneminin ilk toplantısına katılmaktan mutlu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan ATSO Başkanı Ali Bahar, Antalya OSB’de kent için birçok önemli çalışmaya imza attıklarını belirterek, ATSO ile Antalya’ya kalıcı eserler kazandırmak istediklerini kaydetti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı atletik bir kimliğe dönüştürmek istediklerini ifade eden Başkan Bahar, “Bu kolay bir dönüşüm değil; çünkü OSB gibi yerler daha proaktif, dokunduğunuzda hemen gösterebileceğiniz yerlerdir. Ticaret ve sanayi odaları ise daha gizli spekülatif yerlerdir. Proje üretmek ve bunu uygulayabilmek için sadece bir kurumun ya da bir kişinin irade koyması yetmiyor. Antalya olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Biz birlikte olursak daha güçlü oluruz, sesimizi daha net şekilde duyurabiliriz. Yapamayacağımız ve altından kalkamayacağımız bir sorun olmaz” dedi. ATSO’ya bambaşka bir kimlik kazandırmak istediklerinden bahseden Başkan Ali Bahar, OSB’deki atletik yapımızı ATSO’ya da getirme fikrindeyiz. Ticaret ve sanayi odalarının dünyadaki örnekleri Türkiye’deki odalardan farklıdır. Biz de zorunlu olan ticaret ve sanayi odası üyelikleri dünyada daha çok gönüllülük esasına dayanıyor; ancak aynı yoğunluk onlarda da var” dedi. Dünyada ticaret ve sanayi odalarının network oluşturmak için önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Bahar ANSİAD’ın da bu konuda örnek teşkil ettiğini söyledi.
Türkiye’de küresel gelişmelerden en çok etkilenen şehirlerin İstanbul ve Antalya olduğuna dikkat çeken ATSO Başkanı Bahar, “Covid-19 ve sonrasındaki toparlanma dönemi dünya ekonomisinde önemli değişikliklere sebebiyet verdi. Rusya - Ukrayna savaşının etkileri enerji fiyatlarından konut satışları ve turizm sektörüne kadar çok büyük bir yelpazeye genişledi. Geniş pencereden baktığımızda son birkaç yılda batılı ekonomilerin küresel oyunu zayıflatmak için sistem dışına itmeye çalıştığı iki tane ülke görüyoruz. Bunlardan bir tanesi hepimizin bildiği üzere Çin bir tanesi de Rusya’dır. Çin’in pek çok sektörde ihracatının teklemeye başladığını görüyoruz ABD ve batı ülkeleri Çin’den yaptıkları tedariği başka ülkelere kaydırmaya çalışıyorlar. Bu ülkelerden biri Türkiye’dir ve bu durum bize fırsat sunuyor.”
Türkiye’nin enflasyondan şikayet ederken Çin’de ise deflasyon olduğunu dile getiren Başkan Bahar, “Çin’de işsizlik hızla yükseliyor. İnşaat sektörleri iflas ediyor ya da devlet desteğiyle ayağa kaldırılıyor. Dolayısıyla Çin ekonomisindeki gelişmeler ekonomi alanında büyük risk içeriyor. Covid-19 ya da Rusya - Ukrayna Savaşı gibi gelecekte bizi etkileyecek en önemli faktörün Çin’deki gelişmeler olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bahar, “Rusya’ya baktığımızda Ukrayna Savaşı nedeniyle pek çok ülke Rusya’ya yaptırım uyguluyor. Rusya ile ticaretlerini yavaşlatıyor. Türkiye bu savaşta çekimser kalarak hem Çin hem Rusya hem de Ukrayna ile çok dengeli bir siyaset uygulayarak buradan en az zararla çıkmayı başarabilmiştir. Şu an Avrupa’nın en büyük derdi hepimiz biliyoruz ki enflasyondur ve enflasyonu aşağıya düşürmek için Avrupa’nın sürekli faiz artırımı yaptığını biliyoruz. Bunun karşılığında ekonomilerinde de çok hızlı yavaşlama olduğunu görebiliyoruz. Faiz artışları zaten güçlü bir büyüme potansiyeli olmayan Avrupa ekonomi enerjisini daha da aşağıya çekiyor. Şu anda Almanya ekonomisi en zayıf büyümeyi gerçekleştiren Euro Bölgesi’ndeki ülkedir. Euro bölgesindeki zayıflık ve bunun bir süre daha devam edecek olması Türkiye için çok büyük bir dezavantajdır. İhracatımızın yüzde 40’ını biz Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Almanya 21 milyar dolarla bunun birinci sırasında. Yavaş büyümenin bir diğer etkisinin de üretimde olabileceğini görebiliyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 büyüdüğünü kaydeden Bahar, bu büyümenin nasıl gerçekleştiğine de bakmak gerektiğini belirtti. Bahar, “Bu büyümeyi biz sanayi alanında yapmış olsak kalıcı bir büyümeden bahsedebilirdik fakat biz maalesef büyümeyi tarım ve hizmet sektöründe gerçekleştiriyoruz. Sanayi sektörümüz dokuz aydır küçülüyor. Bizim ülke olarak sanayi öncülüğünde büyümeye ihtiyacımız var. Basit hatalar ve aynı hataları tekrarlama lüksümüz maalesef yok. Bizim ülke olarak sanayi öncülüğünde büyümeye ihtiyacımız var. Basit hatalar yapma lüksümüz yok. Aynı hatayı tekrarlama lüksümüz hiç yok. Aylardır hepimiz yüksek sesle diyoruz ki; finansman. Enerji ve işgücü maliyetleri kat kat arttı. Bunu fiyatlarımıza tam olarak yansıtamadık. Buna karşılık sürekli olarak finansman ihtiyacından bahsettik. Neyse ki; son aylarda sanayicinin sesi duyuldu ve finansman kanalları yeniden açılmaya başladı, KGF limitleri ve EXİM kredileri artırıldı.”
BAHAR “OVP İSTİŞARE İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Hükümetin açıklamış olduğu Orta Vadeli Program (OVP)’yi önemsediklerinin altını çizen Bahar, OVP Türkiye’de istişare ile gerçekleştirildiğini kaydederek, “Türkiye’nin bütün coğrafyasını yansıtılacak şekilde dile getirildi. Bu yüzden OVP’yi şu anki açıklamış haliyle yüzde 100 destekliyoruz. Tarım ve gıda konusunu sanayi gibi stratejik buluyoruz. Bunun disiplinle uygulanması konusunda da tüm odalar olarak bir irade koymamız gerektiğinin farkındayız. Biz ATSO olarak bu iradeyi muhakkak yerine getiriyoruz” dedi.
İhracatı artırmak istediklerini kaydeden Başkan Bahar, “Ülke olarak destekliyoruz. İç piyasada sıkılaştırmaya gidiyoruz fakat dışarıdan aldığımız sinyaller ihracatın dünyada yeteri miktarda yükselmeyeceğini hatta Çin etkisi ile yavaşlayacağını gösteriyor. Eğer içeride çok yoğun bir sıkılaştırmaya gider ve enflasyonu düşürmek için yavaşlamaya gidersek aynı zamanda dışarıda da ihracatın artmasını beklersek şirketlerimizin çok büyük sorun yaşayacağı tehdidini görmezden gelemeyiz. Bu nedenden dolayı sürekli hükümetimiz ile istişare ediyor ve sahadan bilgi veriyoruz” şeklinde konuştu.
“KENTİN EN BÜYÜK LOBİ KURULUŞU OLARAK ANTALYA’YI ÖNEMSİYORUZ”
Günübirlik kiralık evler konusuna değinen Başkan Bahar, “Haksız rekabete yol açan ve devletin vergi kaybına neden olan, turizm gelirlerini azaltan bir yapıya dönüştü. Şu anda bu konuda bir mevzuat değişikliği hazırlığı var. Komşulardan izin alma zorunluluğu getiriliyor. Biz ayrıca bu konuda bir ihbar hattı kurulmasını istiyoruz ve her platformda bunu dile getiriyoruz” diye konuştu. Antalya’da yaşanan sorunları kentin en büyük lobi kuruluşu olarak ele aldıklarını ve çözüme ulaştırmak için çalıştıklarını kaydeden Bahar, “Antalya’mızı önemsiyoruz. Günübirlik kiralık evler konusunda, haksız rekabete yol açan ve devletin vergi kaybına neden olan, turizm gelirlerini azaltan bu konuyu göz ardı edemeyiz. Altıntaş ve Kırcamii gibi siyaset üstü gördüğümüz konular var, hem iş dünyamızı hem de Antalyalıları ilgilendiriyor. Trafik sorunu her mecliste gündeme getirdiğimiz ve çözüme ulaşması gereken önemli bir konu. Özellikle şehir içi ve ilçelerimiz arasındaki ulaşım sorunu, gerçekten de çok ciddi bir imaj kaybı yaratıyor. Bu konuyu defalarca kez dile getirdik, gittiğimiz her toplantıda konuyu muhataplarına ilettik” dedi. Kırkgöz Sanayi Sitesi ve Toptancılar Sitesi’nde faaliyet gösteren üyelere yönelik yaşanan sorunlara çözüm ürettiklerini dile getiren Başkan Bahar, “Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edildiği, Antalya OSB’nin komşusu konumunda. 300’ün üzerinde dükkan, 4 adet kooperatif var ve burada hiç altyapı yok, burada yol yok, yağmur suyu drenajı yok, kaliteli elektrik yok, istendiği miktarda su yok, burada yeterli miktarda çöp konteyneri yok. Bu konuyu ele aldık ve ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşme gerçekleştirdik” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |