IPSOS araştırma şirketi 1 Kasım seçimlerinin ardından 2 ve 3 Kasım tarihlerinde 1614 seçmenle telefon aracılığıyla anket yaptı. Ankette AKP’nin nasıl yüzde 49 oy orarına ulaştığının ipuçları da yer aldı. Araştırmaya göre AKP seçmeni bile başkanlık sistemini istemiyor. MHP’deki çöküş sürerken terör olaylarının en çok AKP’ye yaradığı görülüyor. İşte 1 Kasım analizinden çarpıcı sonuçlar.
1- AKP’ye oylar nereden geldi?
IPSOS’un araştırmasına göre; yüzde 49’u bulan AKP, 1 Kasım’da toplam oyunun yüzde 72’sini kendi seçmeninden alırken, oyunun yüzde 3’ü CHP seçmeninden, yüzde 9’u MHP seçmeninden, yüzde 2’si HDP seçmeninden geldi. Oy kullanmayanlardan aldığı oy ise yüzde 12 oldu.
BUGÜN SEÇİM OLSA?
2- Oy tercihinden memnun mu?
Seçmenin Yüzde 85’i oy tercihinden memnun olduğunu söylüyor. Araştırmanın sonuç raporunda bu oranın 7 Haziran’da yüzde 67 olduğu vurgulandı.
3- Terör olayları oy tercihlerini etkiledi mi?
Seçmenin yüzde 13’ü terör olaylarının ardından “Oy vermeyi düşündüğü partiyi değiştirdiğini” söylerken, yüzde 5’i ise yaşadığı kararsızlığın terörle sona erdiğini vurguladı. Kaos ve terör ortamı, yüzde 81’in oyunu ise etkilemedi.
ANKARA KATLİAMI AKP’NİN OYUNU YÜZDE 5 ARTIRDI!
4- Ankara katliamı kimin oyunu, nasıl etkiledi?
1 Kasım’da AKP’ye oy verenlerin yüzde 10’u, CHP’ye verenlerin yüzde 5’i, MHP’ye verenlerin yüzde 3’ü ve HDP’ye verenlerin yüzde 5’i katliam sonrası oy vereceği partiyi değiştirdiğini söyledi. Yani Ankara katliamı AKP’ye an az dışarıdan yüzde 5 oranında oy getirdi.
5- Seçmen oyuna ne zaman karar verdi?
AKP seçmeninin yüzde 4’ü sandık başında, yüzde 5’i son bir hafta içinde, yüzde 9’u son bir hafta ile iki ay içinde tercihini netleştirdi. Böylece AKP diyenlerin yüzde 18’inin kararını son iki ay içinde verdiği ortaya çıktı.
6- Bu sonuçları önceden görseydiniz hangi partiye oy verirdiniz?
Bu soruya ‘AKP’ yanıtı verenlerin oranı yüzde 53, ‘CHP’ diyenlerin oranı yüzde 25, ‘HDP’ diyenlerin oranı yüzde 11 ve ‘MHP’ diyenlerin oranı yüzde 9. Bu sonuç, 7 Haziran’dan 1 Kasım’a yüzde 4 oy kaybederek yüzde 12’ye gerileyen MHP’deki çöküşün sürdüğünü gösteriyor.
AKP’LİLER BİLE BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTEMİYOR
7- Başkanlık mı, parlamenter sistem mi?
‘Türkiye başkanlık sistemine geçmelidir’ diyenler yüzde 31 olurken, parlamenter sistemi tercih edenler yüzde 57’ye ulaştı.
8- Çözüm süreci devam etmeli mi?
‘İktidar çözüm sürecini yeniden başlatmalı mı’ sorusuna ‘Evet’ yanıtını verenler yüzde 60 olurken, araştırmaya katılanların yüzde 33’ü buna karşı çıktı.