Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) gözetiminde düzenlenen '1'inci Alanya Ulusal Yemek Yarışması' sona erdi. İskele Meydanı'ndaki şelale önünde gerçekleştirilen yarışamayı, Alanya Belediye Başkanı AK Partili Hasan Sipahioğlu, TAF Başkanı Yalçın Manav, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Gülçin Güner, Türkiye Aşçılar Milli Takımı Kaptanı Ümit Yüksel ve AKTAD Başkanı Nail Özden ile çok sayıda davetli de izledi. Dünya Aşçılar Birliği kurallarının uygulandığı yarışmada, TAF'a bağlı 15 dernek başkanının jüri olarak görev yaptı. Yarışmaya katılan 400 aşçı, tavuk, balık, sebze, kuzu eti yemeği, yöresel yemekler, taze makarna yemeği, sebze ve meyve oymacılığı dekor, ekmek büfesi, tatlı tabağı, düğün pastası ve tasarımlı pastalar, çikolata heykel, karamel şeker ve dekor kategorilerinde hünerlerini sergiledi.
Jüri üyeleri 2 gün süren yarışmada aşçıları, zaman değerlendirmesi (30 dakika), porsiyon aşırılığına kaçmama, mönüde malzeme uyumu, sıcaklık, tat, lezzet, sunum, tabak seçimi, işçilik, malzeme artırma, hijyen ve servis tabağı temizliği konularına göre değerlendirdi. Birbirinden hoş lezzetelerin ortaya çıkarıldığı yarışmanın en genç aşçısı unvanını da elinde bulunduran Onur Sağlam, 'kuzu kaburga' yemeğiyle yılın 'Altın Şefi' seçildi. Sağlam, aynı zamanda makarna ve tatlı tabağı kategorisinde de altın madalya kazandı.
Yarışmada ayrıca, tavuk yemeğinde Hüseyin Pehlivan ile Nuri Mıdış, kuzu yemeğinde Halil Şimşek ile Osman Demirci, sebze oymacılığı kategorisinde Murat Ozan ile Lütfi Boybay, ekmek büfesi kategorisinde Eyüp Sarıöz, Hüseyin Çetin, Deniz Karagöz, düğün pastası kategorisinde Şahin Özdoğan, balık yemeğinde Mehmet Tunç, yöresel mutfak kategorisinde Hüseyin Çetin, yöresel yemek kategorisinde de Mesut Erdana altın madalya ve katılım sertifikası verildi. Engelli aşçılar kategorisinde sebze yemeği ile Barış İnceoğlu ve Özcan Gökçeer, balık yemeğinde Özcan Akkaya, tavuk yemeğinde Esin Yılmaz, Özgür Başkan, Ercan Kara, İsa Cengiz, Hasan Demir, ev hamınları kategorisinde de Sultan Gündoğan Tilkioğlu altın madalya kazandı.
Yarışma sonunda düzenlenen ödül töreninde dereceye giren aşçılara madalyaları verildi. Törenin ardından yarışmaya katılan tüm aşçılar için Alaiye Resort Otel'de akşam yemeği verildi.
DHA-Antalya / Alanya - Özgür YILMAZ