Moderatörlüğünü Gürsel Cingöz’ün yaptığı programa katılan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, İzmir’in binlerce yıllık geçmişe sahip yöresel ürünlerini anlatırken, coğrafi işaret çalışmaları hakkında bilgi verdi.
MÜJDEYİ PROGRAMDA VERDİ
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, İzmir’in 27 coğrafi işaretli ürüne sahip olduğunu belirtti. Ödemiş’in de çok sayıda yöresel ürüne ev sahipliği yaptığını kaydeden Eriş, geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil için başvurdukları Ödemiş Köftesi’ne coğrafi işaret aldıklarını bildirdi. Eriş, “İlk olarak buradan müjde vermek istiyorum. Ödemiş Köftesi’ne coğrafi işaret aldık. İrmik ve daha etinden yapılan bol tereyağlı Ödemiş Köftemiz artık tescilli bir ürün" dedi. Eriş, coğrafi işaretli Ödemiş Patatesi, Ödemiş Çekişte Zeytinyağı’nın özellikleriyle ilgili bilgi verirken, Çavuşdağ Kuru Fasülyesi için de coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını kaydetti.
Cİ’Lİ KOZAK ÇAM FISTIĞI’NIN YÜZDE 95’İ İHRAÇ EDİLİYOR
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, coğrafi işaret aldıkları Bergama Kozak Çam Fıstığı’nın yüzde 95’inin ihraç edildiğini bildirirken, “Türkiye’deki toplam çam fıstığının yüzde 80’i yöremizde yetişiyor" dedi. Bergama Tulum Peyniri için coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını kaydeden Ürper, tulumun en çok taklit edilen ürünlerin başında geldiğini söyledi. Ürper, “Değerlerimizi korumak için çalışıyoruz. 8 ürünümüzle ilgili coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu. Coğrafi işareti kamuoyuna iyi anlattığımız sürece, bu ürünlere talep artacak ve bu ürünler diğer ürünlere göre daha yüksek fiyatta alıcı bulacaktır, üreticisine de daha fazla kazandıracaktır" dedi.
500 YILLIK TİRE BELEDİ DOKUMASI KURTARILDI
Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, 500 yıllık geleneksel bir ürün olan Tire Beledi Dokuması’nın ölmek üzereyken, geçen yıl coğrafi işaretini alarak sahip çıktıklarını anlattı. Şal, kravat, masa ve sandık örtüsü olarak kullanılan Tire Beledi Dokuması’nın yaşaması için 12 kadına eğitim verdiklerini ve tezgah sağladıklarını kaydeden Delikanlı, “Tire Beledi Dokuması’nı bizden sonraki kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz. 500 yıllık gelenek nesiller boyu sürsün istiyoruz" dedi.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, İzmir’in tarım potansiyeli hakkında bilgi verirken, 1.7 milyon ton süt üretimi, 900 bine yakın büyükbaş hayvan varlığı ve 150’ye yakın bitkisel ürün çeşitliliği olan İzmir’in yöresel ürün zengini olduğunu kaydetti. Özen, “İzmir tarımının tanıtımı için büyük gayret göstermemiz gerekiyor. Bu noktada coğrafi işaretli ürünler ön plana çıkıyor. Ama coğrafi işaret konusunda katetmemiz gereken çok yol var" dedi. Özen, il ve ilçe tarım müdürlükleri olarak coğrafi işaret başvurusunda bulundukları ürünler olduğunu kaydederken, Çeşme Damla Sakızı, Bademli Konuk Şerbeti, Bergama Zülbiye Tatlısı gibi 20 ürün için coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını aktardı.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |