Rixos Otelleri'nin özgün halkası olarak Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı etkileşim sahası içinde 180 bin metrekare alan üzerine projelendirilen 'Dream of Phaselis' için Antalya Valiliği'nin 26 Aralık 2013 tarihli 'ÇED Gerekli Değildir' kararı üzerine çevreciler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Meslek odalarından çevre derneklerine, vatandaşlardan esnaf derneklerine 22 ismin davacı olarak yer aldığı davanın 4 Aralık'ta yapılan duruşmasının gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme, Antalya Valiliği'nin 'ÇED Gerekli Değildir' kararını iptal etti.
Mahkeme kararının açıklanmasının ardından davacılar adına yapılan yazılı açıklamada, alanla ilgili yeterli ve bilimsel çalışma olmadığından, projeye izin veren 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptal edildiği kaydedildi. "Ne bölge halkı ne de Antalya kamuoyu, Phaselis Antik Kenti koruma alanı sınırlarında ya da etki alanı civarında, herhangi bir yapılaşma projesi görmek istemiyor" ifadeleriyle devam eden açıklamada, söz konusu otel projesinin kamu vicdanını yaraladığı belirtildi. Açıklama, "Mahkeme kararıyla iptal edilmiş olan proje için yeni projeler üretilmeyeceğine, yetkililerin kamuoyu kadar duyarlı davranabileceklerine inanmak istiyoruz" ifadeleriyle devam etti.
'DEĞERLERİMİZİ KORUMAYA İHTİYACIMIZ VAR'
Dava sürecinde Akdeniz Üniversitesi'nin bölgede yaptığı teknik çalışmalar sonucu otel yapılmak üzere tahsis edilen alanda daha önce saptanamamış çok sayıda antik kalıntıya ulaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Henüz tam olarak jeolojik etütleri ve kazıları yapılamamış olan Phaselis Antik Kenti'nin, burada yapılacak yeni kazılarla daha da görkemle gün ışığına çıkacağına inanıyoruz. Uluslararası antlaşmalarla korumaya söz vermiş olduğumuz Phaselis'in arkeolojik çalışmalarla değerlendirilmesinin bölgemiz turizmine katkısı, antik kalıntılar üzerine 280 odalı beton bina dikmekten çok daha fazla olacaktır. Antalya'nın artık yeni otele ihtiyacı yoktur. Bölgemizdeki bütün otelciler ve ilgili meslek kuruluşları da bu gerçeği her fırsatta dile getirmekteler. İhtiyacımız olan şey, sahip olduğumuz doğal, kültürel ve tarihi değerlerimizi korumak ve geliştirmektir."
Projeye karşı yürütülen kampanyalarda Kaş'tan, Manavgat'tan, Kumluca'dan, Gündoğmuş'tan, Finike'den, Korkuteli'den hatta Muğla ve Fethiye'den binlerce duyarlı vatandaşın yer aldığının ifade edildiği metinde, davacılar arasında yer almasalar da Antalya'nın belli başlı sivil toplum örgütleri ve sanatçıları, turist rehberleri, doğa yürüyüşçüleri, bisikletçiler, motosiklet grupları, paraşütçüler, çevre koruma örgütleri ve köy dernekleri ile Türkiye'nin birçok yerinden akademisyen, gazeteci, bilim insanı, sivil toplum örgütleri, sanatçıların yanı sıra, çok sayıda vatandaşın yüreğini ve gücünü bu otelin durdurulması çalışmalarına kattığı belirtildi.
Projenin tahsisinin esastan iptal edilmesi için açılan bir davanın daha bulunduğu belirtilen açıklamada, bu davanın da kazanılarak, dünyaca ünlü Phaselis Antik Kenti'ne otel projesinin tamamen ortadan kalkacağına inanıldığı dile getirildi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)