Dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Er, "Kanser, tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca 5 davranışsal beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır. Oysa yine günümüz şartlarında kanserlerin yüzde 30-50'ye yakınının risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Güneşin ultraviyole ışınlarına maruziyeti azaltacak şekilde önlem almak ve kansere yol açabildiği ispatlanmış kimi kanserojenlere maruziyetin söz konusu olduğu mesleklerde koruyucu bariyer kullanmak riski azaltacaktır. Ayrıca erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilenen bir gerçektir" diye konuştu.
HAZIR GIDA YERİNE EV YAPIMI GIDA
Dünyada her 5 kişiden birinin kanser ile tanıştığını belirten Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Deniz ise kanserden korunmak için sigara ve alkol kullanmamak, düzenli egzersiz yapmak, kilo kontrolü yapmak, işlenmiş kırmızı et, işlenmiş gıdalar ve şekerli içeceklerden uzak durmak, bol su tüketmek gerektiğini söyledi. Beslenmede hazır gıdalar yerine ev yapımı gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Deniz, "Ev yapımı yoğurt, sirke ve kefir içindeki probiotikler ve vitaminlerden; D vitamini, omega-3 kullanımı, Anti kanser besinleri brokoli, lahana, sarımsak, avakado, zerdeçal, zeytin ve zeytinyağı tüketimi önemlidir" diye konuştu.
Kanserde erken teşhisin hayat kurtaracağını veya ömrü uzatacağını vurgulayan Uzm. Dr. Deniz, Manavgat Devlet Hastanesi'nde kanser testlerinin yapıldığını hatırlattı. Uzm. Dr. Deniz,, "Rahim ağzı kanser aşısı HPV' yi çocukluktan başlayarak 50 yaşa kadar yaptırmak gerekmektedir. 45 yaş üstü kolonoskopi 5- 10 yılda bir 55 yaş üstü akciğer tomografisi yılda bir yaptırmak hayat kurtarır" dedi.
Ömer KARÇA/MANAVGAT, (DHA)