Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlardaki çam kese böceği zararlısının yol açtığı tahribatın biyolojik yöntemle önlenmesi amacıyla 2011 yılı çalışmalarına başladı. Çam kese böceğinin ormana verdiği tahribata karşın Antalya'da 2011 yılı için 26 bin 'Calasoma' adlı çam kese böceği yırtıcısı üretildi. Antalya'da bulunan 5 laboratuvarda üretimi gerçekleştirilen yırtıcı böceklerin 2 bini Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz ve Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan'ın da katılımıyla Kepez İlçesi'nin Kirişçiler bölgesindeki ormanlık alana bırakıldı. Bir hafta içinde belirlenen alanlara mevcut üretimi gerçekleşen 26 bin yırtıcı böceğin tamamı bırakılacak.
'DUMANSIZ YANGIN' DİYORUZ
Antalya'da zararlı böceklere karşı bu yıl birinci etabı uygulanan biyolojik mücadeleye katılan Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çam ağaçlarında bulunan çam kese böceklerinin toprağa inmeye başladığını söyledi. Yılmaz, "Bu zararlı böcekler toprağa indiklerinde onları bizim bıraktığımız yırtıcı böcekler karşılayacak" dedi. Yılmaz, çam kese böceklerini 'Dumansız yangın' olarak nitelendirdi. Yılmaz, "Biz kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi tercih ediyoruz. Türkiye'de 35 laboratuvarda toplam 364 bin bu tip böcek ürettik. Çam kese böcekleri ağacı zayıf düşürüyor. Hatta bu zararlı böcekler, orman yangınlarından 5 kat daha fazla tahribata neden oluyor. Yüz binlerce hektarlık alan zararlıların kurbanı oluyor. Bu anlamda ürettiğimiz yırtıcı böceklerle zararlılara karşı mücadele veriyoruz" diye konuştu.
BİR HAFTADA 26 BİN BÖCEK
Antalya'da toplam 9 zararlı böceğin bulunduğunu ve ormanlık alanlara en büyük zararı çam kese böceklerinin verdiğini kaydeden Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan ise şunları söyledi:
"Antalya'da bulunan 5 laboratuvarımızda bu yıl 26 bin 'Calasoma' üretimi gerçekleştirdik. Ağaçlarımıza zarar veren, onları yiyen bu böceklerin bugün bir kısmını toprağa bıraktık. Bu önlem meyvesini önümüzdeki yıl verecek. Bir hafta içinde Antalya'da belirlediğimiz bölgelere 26 bin yırtıcı böceğimizi bırakacağız."
Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı araçlarda getirilen yırtıcı böcekler, kontrollü bir şekilde toprağa bırakılarak üzeri kapatıldı.