Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
2 Aralık 2016 Cuma - 14:15

'Ay büyürken kesme odunu' inanışı doğrulandı

ANTALYA'da Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nde, Anadolu köylüsünün 'Ay'ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek', 'Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken' gibi inanışları bilimsel olarak doğrulandı.

 Ay büyürken kesme odunu  inanışı doğrulandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nden orman yüksek mühendisi Ayhan Serttaş başkanlığında, akademisyenlerin de bulunduğu 7 kişilik ekip tarafından 'Ay'ın Değişik Evrelerinde Kesilen Kızılçam Emvallerinin Böcek, Fungus Kolonizasyonu ile Odun Dayanıklılığı Bakımından Belirlenmesi' başlıklı proje 2012 yılında başlatıldı. Özellikle Anadolu'nun köylerinde ağaç kesiminden koyun kırpmaya, tohum ekiminden ürün hasadına kadar birçok konuda Ay'ın evrelerinin etkileri üzerine konuşulan inanışlara yönelik araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldı. 

ANADOLU İNANIŞLARI

Projede, Anadolu köylerinde yaşlı insanların, 'Ay'ın yenisinde yapılan işten hayır gelmez', 'Dolunay'ı bekle, bereketini gör', 'Ay'ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek', 'Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken' gibi sözlerin doğruluğu ilk kez bilimsel araştırıldı. 

Nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelen bu inanışlara karşı, bu projeyle ürün ekiminden meyve ağaçlarının budanmasına, böceklerin ürüne musallat olmasından hayvanların ne zaman kırpılacağına, bulgurdan salçaya, turşudan peynire gökyüzünde Ay'ın hangi evresinde ne yapıp yapılmayacağına ilişkin bilimsel ışık tutulacak. 

BİRÇOK ÜLKEDE ARAŞTIRMA

Özellikle Ay'ın değişik evrelerinde kesimi yapılan ağaçlardan daha dayanklı tomruk elde edildiğine dikkati çeken Ayhan Serttaş, Ay'ın gelgit olayından kaynaklanan 4 evresi üzerine işlemler uygulandığını kaydetti. Ay'ın evrelerinin insanlardan tüm canlılara, tohumlara çok büyük etkileri olduğuna inanıldığını belirten Serttaş, "Bununla ilgili değişik ülkelerde değişik çalışmalar yapılmış. ABD'de 30 bin suçlu üzerindeki araştırmada kaçakçılık, hırsızlık, tecavüz gibi suçların Ay'ın farklı evrelerinde arttığı belirlenmiş. Tohum ekimi, verim ve hastalıklarla ilgili farklılıklar belirlenmiş" dedi. 

FARKLI AY EVRELERİNDE KESİM YAPILDI 

Farklı evrelerde kesilen ağaçlardan yapılan müzik aletlerinin akustik, ses etkilerinin dahi ortaya çıkarıldığını anlatan Serttaş, “Bizde de Ay'ın farklı evrelerinde kesilen ağaçlar yapıda kullanılırsa böceklenme, mantar olmaz gibi inanışlar var. Bunlar söylenti şeklinde devam ediyor ve ülkemizde bunlarla ilgili çok az çalışma var. Bize bu önerildi ve 2012'de bu çalışmayı aldık. Amacımız 'yeniay', 'ilk dördün', 'dolunay' ve 'son dördün' evrelerinde ve iki dönem kasım-aralık, nisan-mayıs olmak üzere her ay dönemde 20'şer ağaç olmak üzere toplam 40 ağaç kesildi. Belirli yerlerde 1'er metre yükseklikte tomruklar halinde bekletiyoruz" dedi. 

YENİ AY VE DOLUNAY'DA KESİM ZARARLI ÇIKTI

Tomrukların bir kısmından işlenmiş ahşap elde edildiğini ve yaklaşık 4 yıldır izlediklerini kaydeden orman yüksek mühendisi Serttaş, “Şu ana kadar elde ettiğimiz verilerde Ay evrelerinin böceklenme üzerine etkisi olduğunu belirledik. Mesela 'dolunay' ve 'yeni ay'da tomruklara zarar veren böceklerde artış olurken, diğer evrelerde yok. Dönemsel olarak daha belirgin bir sonuç çıktı. Kasım-aralıkta kesilen ağaçların tomruklarında böcek zararı olmazken, nisan-mayıs döneminde kesilenlerde odun zararlısı dediğimiz zararlıların oranının daha fazla olduğunu gördük. Önümüzdeki sene projeyi sonuçlandıracağız" diye konuştu.

TOMRUKLARA ZARAR VEREN MANTARLAR İNCELENİYOR

Projede tomruklara zarar veren mantarların da incelendiğini açıklayan Serttaş, “Hangi Ay evresinde kesilen ağaçlarda mantar oluyor veya olmuyor? Ayrıca odunun kendi özellikleriyle ilgili 6 ayda bir diskler alıyor, bir cihazla basınç uygulayıp kalitesini ölçüyor ve inceliyoruz. Projemizin sonuçlanması 2017'ye de uzayabilir. Çünkü lata halinde beklettiklerimizde herhangi bir şey olmadı. Çünkü bazı zararlılar odun içine yumurtasını bırakıyor ve yaklaşık 5 yıl latent halde kalıp, sonra zarar vermeye başlıyor. Bunu evlerdeki ahşap doğrama, taban tahtalarında görebilirsiniz. Malzemeyi kullanırsınız aradan 10 yıl geçer ve ağaçta kurt vardır ve kemirerek yemeye başlar. Bunun etkisini görmek için 5 yıl beklemek gerekiyor" dedi. 

ESKİ İNANIŞLAR DOĞRU ÇIKIYOR

Eski inanışlara göre 'dolunay'dan sonra Ay'ın küçülmeye başladığı 'son dördün'de kesilirse kurtlanma olmayacağının söylendiğini belirten Serttaş, “Koyun kırpma bile Ay'ın farklı evrelerinde yapılabiliyor. Hasadın toplanma zamanı, örneğin 'Domates veya elmayı Ay'ın şu evresinde toplarsanız daha uzun dayanır' ya da böceklenmez gibi benzer çok inanış var. Eski marangozlarla görüşülürse onlar hep Ay'ın eskisinde kesilmesi gerektiğini söyler. Ya da köylerde eski evlere gidilsin, asırlık evler olmasına rağmen kullanılan ahşap malzemede bir tek kurt yoktur. Bu genelde Ay'ın evresiyle ilişkilendiriliyor" diye konuştu.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

 
Yerleşik yabancılara Türkçe kursu
 
Gecekondu yangını korkuttu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerleşik yabancılara Türkçe kursu
MANAVGAT Belediyesi Side Gençlik Merkezi tarafından Halk Eğitim Merkezi ...
Pelin Batu'dan şiir dinletisi
MANAVGAT Belediyesi'nin kültür etkinlikleri kapsamında düzenlediği etkinliğe ...
Manavgat'ın turizm kaybı 1.5 milyar dolar
MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, turizm ...
 
Üç takla attı, burnu kanamadı
ANTALYA'da bir otomobilin sıkıştırması sonucu direksiyon hâkimiyetini ...
Servisçiler: Her okulun farklı giriş saati olsun
ANTALYA Servisçiler Odası, okul giriş saatlerinin aynı olmasının kendilerini ...
'Sır' Elmalı'da izleyiciyle buluşacak
ANTALYA Şehir Tiyatroları 'Sır' adlı çocuk oyununu pazar günü Elmalı'da sahneleyecek.
 
Serada kalbine yenildi
DEMRE İlçesi'nde 55 yaşındaki Ahmet Sarıca, serada çalıştığı sırada kalp ...
Fransa heyetinden AÜ'ye ziyaret
FRANSA Büyükelçiliği Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Eric Soulıer, ...
Baro eski başkanı Bacanlı beraat etti
ANTALYA Barosu Genel Kurulu'nda 3 icra müdürünü rüşvet almakla suçladığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva