Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
2 Ağustos 2023 Çarşamba - 08:32

Yurt dışı harcamalarına kısıtlama, turizmcileri zora soktu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla yurtdışı turizm harcamalarındaki taksitlendirmeyi kaldırdı. Turizmciler kur baskısı ve vize sorunu sonrası bu gelişmenin sektöre 3’üncü darbe olduğunu söyledi.

Yurt dışı harcamalarına kısıtlama, turizmcileri zora soktu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), önceki gün internet sitesi üzerinden duyurduğu kararıyla yurt dışı turizm haracamalarında kredi kartına taksitlendirmeyi kaldırdı. Döviz çıkışına da neden olan havayolları, seyahat acentaları ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar artık peşin yapılacak.

Türkiye’de son dönemlerde hızlı kararlar alınıp uygulamaya geçildiğini söyleyen Setur Turizmden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Küçükyılmaz, çıkan kararın kendilerini etkilediği kadar tüketiciyi de yansıyan bir konu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Şu anda Türkiye’de yurtiçi tatili özendirmek adına uygulama öncesinde yurtiçi tatilde kredi kartına 18 taksit yapılırken, yurt dışı tatile 3 yapılıyordu.

"KIBRIS'A GİDECEK MİSAFİRLERİ DE DOĞRUDAN ETKİLER"

Kıbrıs’ta bunun içine dahil ki bu Kıbrıs’a gidecek misafirleri de doğrudan etkiler. Bu arada bu 3 taksit yöntemi de yıllar içinde 12 taksitlerden 3’e doğru indi. Yani 12 iken 9 oldu, sonra 6’ya düştü ve 3’e kadar indi.

Bu taksitli sayının ortadan kaldırılmış olması kişilerin peşin ödeme yapmasını gerektirecek. Artan döviz kurları ve buna bağlı artan TL fiyatları nedeniyle zaten fiyatlar çok yüksek. Kişilerin bu türden bir harcamayı taksitlendirme yapmadan değerlendirme imkanları azalıyor. Muhtemelen yurt dışına döviz çıkışını azaltmak gibi bir düşünceden dolayı bu karar alınmış olabilir. Bu kararın olumsuz bir etki yaratacağı kesin”

Kararı değerlendiren Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, kurdaki artış ve vize sorunu nedeniyle zaten zor durumda olan seyahat acentelerinin daha da çıkmaza gireceğine dikkat çekti. Kararın, 'Vatandaş yurt dışına giderek döviz harcamasın' mantığını yansıttığını belirten Polatoğlu, "Zaten ekonomideki gelişmeler vurmuştu, kur nedeniyle yolcu azalmıştı. Vize sorunu yüzünden de müşterilerimiz azalmıştı. Üçüncü darbe de bu oldu" dedi.

"GEÇEN SENE YURT DŞINA 1000 KİŞİ GÖTÜREN, BU SENE 100 KİŞİ GÖTÜREBİLECEK Mİ"

Polatoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Euro’nun, doların artmasıyla zaten işlerimiz %30-35 düşmüştü. Vize sorunu nedeniyle de artık insanlar vize almaktan vazgeçti. Nereden bakarsanız bakın bu sorun da işlerimizden %15-20 götürdü. Şimdi bir de taksit olayı vurdu. Geçen sene yurt dışına 1,000 kişi götüren bu sene 100 kişi götürebilecek mi, bunu düşünüyoruz. Bence zor."

Artan enflasyonla beraber, yurtiçi otel fiyatlarının çok artması nedeniyle, yaklaşık 1 senedir yurt dışı turlara ciddi şekilde talebin arttığını söyleyen TatilSepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, bu süreçte yurtiçi otellerin de istenilen doluluğa ulaşmamasıyla bu model bir uygulamaya gidildiğini söyledi.

Bu amaçlardan birinin yurt dışı seyahatlerin azaltılıp, döviz çıkışının önüne geçmek olduğunu ifade eden Karayal, bir diğer hususun da yurtiçi otellere destek olmak olduğunu belirtti. Karayal, sözlerine şöyle devam etti:

"YURT DIŞI SEYAHATLERİ DESTEKLENMELİ"

 “Seyahat bir toplumun kültürünün gelişmesi için en önemli araçtır. Toplum ister yurtiçi ister yurt dışı olsun, imkanları elverdiği kadar farklı şehirler veya farklı ülkeler gördükçe gelişir. Bunu zorlaştıracak her türlü uygulamanın yanlış olduğunu, tam tersi özellikle yurt dışı seyahatlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.

Uygulamanın hemen başlıyor olmasının turizmcileri zor durumda bıraktığını belirten Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise “En azından 1 Ocak 2024 denilebilirdi. Sonuçta misafirlerimizin kredi kartıyla 3 taksit hakkı yıllardır devam ediyordu. Bizler için kolay bir durum değil” dedi.

90’lı yıllarda taksitli satışların senetle yapıldığını belirten Ali Onaran, “Artık 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yolunda ilerliyoruz. Yurt dışına çıkmak için uçak bileti ve sadece tatil yapmak gibi düşünmemek gerekiyor. İnsanlar akrabasının yanına veyahut iş için de gidiyor olabilir. Kredi kartına 3 taksit yapılamayacak olması, taksitlendirmenin yasak olması doğru bir şey değil. Tabii ki bu kuralı uygulayacağız. Eskisi gibi tekrar olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

(Mehtap Halıcı- Dünya Gazetesi)​

 
Oppenheimer ve Einstein'ın karmaşık ilişkisi
 
Otomobilde fahiş fiyata barkodlu takip
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Ersoy'dan günübirlik ev açıklaması
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde ...
Ak Parti'nin Antalya'daki seçim propagandası ''Fos' çıktı
Seçim öncesi Rusya’ya yönelik bir tweet atıp seçimlere müdahil olmamasını ...
Otel fiyatları bir yılda yüzde 87 arttı
Otel fiyatları yüzde 87 artış gösterdi, ortalama gecelik oda fiyatları ...
 
Turizm sektöründe çıkış yolu "yabancı çalışanlar"
Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişinin çalıştığı turizm sektöründe, istihdam ...
Antalya, havada yeni turist rekoru kırdı
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, havayoluyla kente gelen yabancı turist sayısında ...
Yüzde yüz artan fiyatlar turizmi vurdu
Enflasyonla yükselen maliyetleri fiyatlarına yansıtmak zorunda kalan turizm ...
 
Antalya'da tatilciler lüks villaları tercih ediyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde pandemi döneminde revaçta olup, izole tatilin ...
Rus turisti ürküten bakın neymiş?..
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, Putin’i hedef alarak Rusya’ya seçimlere ...
Schengen zorluğu rotaları değiştirdi
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan vize krizi nedeniyle tatilciler, rotasını ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva