Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
31 Temmuz 2023 Pazartesi - 16:42

Bakan Ersoy'dan günübirlik ev açıklaması

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen '2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı' sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Michelin Rehberi, AirBnb, günübirlik kiralanan evler ve Görevimiz Tehlike (Mission Impossible) filmi ilgili sorulara yanıt verdi.

Bakan Ersoy dan günübirlik ev açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bakan Ersoy, “Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak" dedi. Ersoy, Görevimiz Tehlike filmiyle ilgili olarak ise, "Arada densizlik yapan kişiler olabilir onlar da kendilerini düzeltirlerse biz sonuç almaya devam ederiz. Nasıl geçmişte biliyorsunuz tam pandeminin ortasında Guy Ritchie burada bir film çekmişti. İnşallah daha büyük prodüksiyonlar da Türkiye'de çekilecek. Şimdilik bu kadarını söyleyelim. Gerçekleştikçe hep beraber öğreneceğiz zaten." dedi. Ersoy, 9 Kasım'da Michelin Rehberi'nin Türkiye'den yeni restoranları kapsamına dahil edeceğini de belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu'nda, Atatürk Kültür Merkezi'nde 2023 yılının ilk 6 ayına ait turizm rakamlarının değerlendirildiği '2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı' sonrasından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Ersoy,  Michelin Rehberi, AirBnb, günübirlik evler ile Görevimiz Tehlike (Mission Impossible) filmi ile ilgili sorulara yanıt verdi.

"MICHELIN RESTORANLARDA BEN BİLE YER BULMAKTA ZORLANIYORUM"

Michelin Rehberi'nin Türkiye'deki durumu hakkında bilgi veren Ersoy, "Geçen yıl Türkiye biliyorsunuz 100 yıl sonra Michelin Rehberi'ne girmeye hak kazandı. Gastronomi önemli diyoruz ama yemeklerimiz iyi demek yeterli olmuyor. Önemli olan bunu dünyaca bilinir, kabul görmüş tescillenmiş kurumlar tarafından tescillenmesi, teyit edilmesi gerek. Türkiye biliyorsunuz geçen sene İstanbul ile Michelin Rehberi'ne girdi. Bu sene Bakanlığımız ve Turizm Geliştirme Ajansı'nın yoğun çalışmaları sonucu ne demiştik ? İzmir ve Muğla ve Antalya'yı hedefliyoruz demiştik. Bu çalışmalar sonucunu verdi. Michelin Rehberi geçen hafta yaptığı açıklamayla İzmir ve Bodrum'u da bu yıl için rehbere dahil edeceğini söyledi. İzmir derken sadece İzmir merkezi kastetmiyoruz; Çeşme Alaçatı, Urla ilçeleri de İzmir kapsamında değerlendireceğimiz ilçeler. İnşallah 9 Kasım'da da tekrar bir lansman yapacaklar. Hem İstanbul'da yeni katılan, yani derecelendirmeye layık görülen restoranları açıklayacaklar hem de yeni destinasyonlarımız olan İzmir, Çeşme, Urla, Bodrum destinasyonlarında değerlenmeye layık görülen, yıldız almaya layık görülen restoranlarımızı açıklayacaklar." diye konuştu. Ersoy "Biz Michelin Rehberi ile sadece onların farkındalığını sağlayabiliyoruz. Onlarla ilgili hedef destinasyonlarda destek oluyoruz ama karar mekanizmasına onlar karar veriyorlar, ne olacağına. İlgiyi artırdı mı diyorsanız? Michelin restoranlarda ben bile yer bulmakta zorlanıyorum. Yurtdışında da aylar önceden rezervasyon yapmak gerekiyormuş, Michelin yıldızı alan restoranlarımızda. Demek ki etkisi oldukça fazla" ifadelerini kullandı.

"KONAKLAYAN KİŞİLERİ BİLDİRMEK ZORUNDA OLACAKLAR"

Bakan Ersoy, günübirlik evlerle ilgili olarak, "Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında biz günübirlik kullanım diyoruz buna. Bu tarz evlere açıkçası Bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz. Ne yapacağız? Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak. Onlar bir belge almak zorunda kalacaklar Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak. O vergiyi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yatırmaları gerekecek. Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli. Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye'de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler. Ama biz bakın bu günübirlik evlere karşı değiliz sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız. Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bunun da çok talebi var dünyada olduğu gibi bizde de bu talep var ve bu talepten yararlanmamız gerekiyor." dedi.

“BİRİ DENSİZLİK YAPTI DİYE HER ŞEY BİR ANDA İPTAL OLMAZ"

Ersoy, Görevimiz Tehlike (Mission Impossible) filminin Türkiye çekimlerinin iptal edilip edilmediği ile ilgili de konuştu. Ersoy, "Sizin duyduğunuz işin dedikodu kısmı. Biri densizlik yaptı diye herşey bir anda iptal olmaz merak etmeyin. Dedim ya bu tarz çalışmalar bir günlük çalışmalarla gerçekleşmiyor. Yıllarca süren yıllar öncesinden başlayan çalışmalar. Öncelikli olarak kanunlarınızda, mevzuatlarınızda değişiklik yapıyorsunuz. Türkiye Sinema Genel Müdürlüğü'yle birlikte yapmış olduğumuz çalışma sayesinde Bakanlığımızın, yasada bir düzenleme yapılmıştı bundan 4 yıl önce hatırlarsınız. Türkiye'de yapılan yabancı prodüksiyon çekimlerine, Bakanlık olarak biz destek veriyoruz dünyada olduğu gibi. Bu destek oranlarını da dünyada rekabet eder haline getirmiştik. Yine Turizm Geliştirme Ajansı da bu destek çalışmalarına katılımda bulunuyor. Biz Bakanlık olarak, Turizm Geliştirme Ajansı olarak 5 yıl önceki Türkiye değiliz bakın. Gerekli mevzuat düzenlemeleri yapıldı. Gerekli kaynak çalışmaları yapıldı. Dünyayla rekabet eden hale Türkiye'yi getirdik. Biz gerekenleri yapıyoruz. Arada densizlik yapan kişiler olabilir onlar da kendilerini düzeltirlerse biz sonuç almaya devam ederiz. Nasıl geçmişte biliyorsunuz tam pandeminin ortasında Guy Ritchie burada bir film çekmişti. İnşallah daha büyük prodüksiyonlar da Türkiye'de çekilecek. Şimdilik bu kadarını söyleyelim. Gerçekleştikçe hep beraber öğreneceğiz zaten" dedi.

Melihcan ÇALIŞKAN - Serkan KÖYMEN / İSTANBUL (DHA)

 
Antalya'nın iki ilçesinde orman yangını
 
Karışan cenaze mezardan çıkarılıp, yeniden toprağa verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ak Parti'nin Antalya'daki seçim propagandası ''Fos' çıktı
Seçim öncesi Rusya’ya yönelik bir tweet atıp seçimlere müdahil olmamasını ...
Otel fiyatları bir yılda yüzde 87 arttı
Otel fiyatları yüzde 87 artış gösterdi, ortalama gecelik oda fiyatları ...
Turizm sektöründe çıkış yolu "yabancı çalışanlar"
Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişinin çalıştığı turizm sektöründe, istihdam ...
 
Antalya, havada yeni turist rekoru kırdı
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, havayoluyla kente gelen yabancı turist sayısında ...
Yüzde yüz artan fiyatlar turizmi vurdu
Enflasyonla yükselen maliyetleri fiyatlarına yansıtmak zorunda kalan turizm ...
Antalya'da tatilciler lüks villaları tercih ediyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde pandemi döneminde revaçta olup, izole tatilin ...
 
Rus turisti ürküten bakın neymiş?..
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, Putin’i hedef alarak Rusya’ya seçimlere ...
Schengen zorluğu rotaları değiştirdi
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan vize krizi nedeniyle tatilciler, rotasını ...
Schengen krizi büyüyor, tur şirketleri zor durumda
Yurtdışı turlara olan talep artarken, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva