'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
26 Haziran 2014 Perşembe - 11:07

Etsiz ete, sütsüz süte hazır olun

Teknoloji, bu kez imitasyon yiyeceklerle soframıza girmeye hazırlanıyor. Üretilen etsiz et ve sütsüz süt yakında sofralarda yerini alacak. Peki bu ürünler nelerden yapılacak?

Etsiz ete, sütsüz süte hazır olun
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Etsiz et, sütsüz süt olur mu demeyin. Hayatımızın her alanına giren teknoloji maalesef bu kez sofralarımızdan bedenimize girmeye hazırlanıyor. İleri teknolojiyle elde edilen, ana maddesi su ve bitkisel protein olan lifli bitkisel madde, sofralarda yakında vejetaryen biftek olarak yerini almaya hazırlanıyor.
 
Sayısız sığır, hektarlarca mera ve artan dünya nüfusu. Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde et tüketimi hızla artıyor. Bu durum çevre açısından büyük risk. Sera etkisi oluşumunda hayvancılığın payı büyük. Peki, hayvancılık olmadan şnitzel pişirilebilir mi? Almanya'daki Fraunhofer Enstitüsü'den Florian Wild de bu sorunun cevabını ararken ekibiyle bitkisel şnitzel üretti.
Buğday, nohut ya da soya kullanılıyor
 
Wild önce buğday, nohut ya da soyayı mikserde su ile karıştırıyor. Önemli olan protein elde etmek olduğu için, bilim adamının kabuklara ihtiyacı yok.
 
Etsiz et, sütsüz süt

"Arıtılıp kurutulduktan sonra et yerine ortaya çıkan malzemenin ana maddesi bu."
 
Wild, karışımı enstitünün tesisindeki filtreleme bölümüne götürüyor. Makine bir günde yaklaşık bin litre karışımı işleyebiliyor. Bu işlem sonucunda iki yüz kilo et yerine kullanılabilecek bitkisel malzeme elde ediliyor.
"Tesisin kalbi filtreleme bölümünde atıyor. Düzenek çok küçük gözenekli borulardan oluşuyor. Gözeneklerle beraber şeker ayrıştırılırken, protein elde edilebiliyor."
Sırada bir sonraki adım var. Yoğunlaştırılmış bitki tozu, laboratuvarda soğutma mekanizmasına bağlı ileri teknoloji düdüklü tencereye aktarılıyor.
 
Vegan mutfağında et lezzeti
Toz tekrar su ile karıştırılıyor, aynı zamanda yüksek basınçta 150 dereceye kadar ısıtılıyor.
 
TIPKI TAVUK ETİ GİBİ
 
Daha sonra aletin içindeki karışım yavaşça soğutuluyor. Sonuçta ete çok benzeyen lifli, sakız kıvamında bir madde elde ediliyor. Bu vejetaryen et, protein ve lif açısından oldukça zengin ve yağsız. Dokunun tavuk etine benzemesi hedeflenirken çiğnerken de bu hissi vermesi lazım.
Florian Wild, etseverleri özellikle tat açısından ikna etmesi gerektiğini iyi biliyor. Bu yüzden beş seneden beri farklı baharat aromaları üzerinde deneyler yapıyor. Hedef, etin yerini alabilecek bu maddeyi büyük miktarda üretmek.
"Vejetaryen şnitzel çok daha az alan kaplıyor. Hammaddeyi tarladan yetiştiği gibi doğrudan kullanıyoruz. Vejetaryen şnitzel ile aynı tarladan çok daha fazla insan beslenebilir."
Florian Wild'in amacı dünyadaki açlığa bir çözüm getirmek ve değerli kaynakları korumak. Nohut, buğday ve soyadan elde edilen et daha az enerji ve su tüketiminin yanında daha az mera olarak kullanılan alan demek. Kaynak: DW Türkçe
 

 
O isim İhsanoğlu'nun basın danışmanı oldu
 
Likya uygarlığına dev müze
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O isim İhsanoğlu'nun basın danışmanı oldu
CHP ve MHP'nin 'çatı adayı' İhsanoğlu'nun basın danışmanlığını hangi başarılı gazeteci yürütecek?
Tank gibi telefon kılıfı: ToughPad
Akıllı telefonunuzu koruyan kılıflara güveniyorsanız bir de ToughPad’e bir bakın.
Kızıp avukatlığı bıraktı, şimdi karpuz satıyor
Tuncay Gökten, Mersin'in Silifke ilçesinde yıllar boyu avukatlık yaptı. ...
 
İlkokulda mahrem eğitimi
Milli Eğitim Bakanlığı, din dersinde çocuklara mahrem eğitimi verilmesini istedi.
Karanlık madde aydınlanıyor
Tüm zamanların en pahalı ve en ilginç deneyi İsviçre'deki CERN, 'karanlık ...
Bitki çayları gerçekten masum mu?
Prof. Dr. Elmacıoğlu, bitki çaylarının bilinçsiz kullanımı hakkında ciddi uyarılarda bulundu.
 
Hayvana karşı işlenen hangi suça ne kadar ceza geliyor?
Hayvanı aç ve susuz bırakana 4 aydan 3 yıla, gücünü aştığı açıkça görülen ...
KPSS'de tercih dönemi başladı
Memur adaylarının 2 Temmuz'a kadar yapabileceği tercih süresi uzatılmayacak.
Bakan oğlu işportacılık yapıyor
Mehmet Üçpınarlar, Ankara’nın sosyete pazarlarında işportacı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva