'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
25 Haziran 2014 Çarşamba - 10:46

Hayvana karşı işlenen hangi suça ne kadar ceza geliyor?

Hayvanı aç ve susuz bırakana 4 aydan 3 yıla, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlayanlara da 4 aydan 4 yıla hapis cezası öngörülüyor.

Hayvana karşı işlenen hangi suça ne kadar ceza geliyor?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt


ANTALYA Barosu adına TBMM Çevre Komisyonu'nda Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı görüşmelerine katılan avukat Lider Tanrıkulu, taslak metinde ilk defa hayvanlara karşı işlenen suçlarda hapis cezası öngörüldüğünü söyledi. Tanrıkulu, hayvanı aç ve susuz bırakana 4 aydan 3 yıla, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlayanlara da 4 aydan 4 yıla hapis cezası öngörüldüğünü söyledi.

Hayvan hakları konusundaki gelişmeler, kanunda da güncelleme ihtiyacını ortaya çıkardı. Bu ihtiyaç çerçevesinde 19 Şubat'ta TBMM Çevre Komisyonu, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı ile 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki kanun teklifinin birleştirilerek alt komisyonda görüşülmesi kararlaştırıldı. Alt komisyon, konuyla ilgili Şubat ayındaki ilk toplantısında konunun paydaşlarıyla buluştu ve yaklaşık 50 kişiyi süre kısıtlaması olmadan dinledi. Toplantıda aktarılan görüşler 10 başlık altında toplandı. İlk sıraya kanunda öngörülen cezalarını çok az olduğu, artırılması ve bazı suçlara mutlak suretle hapis cezası öngörülmesi oturdu. Bu toplantıyla birlikte komisyon; 81 belediye, 81 baro ve 7 üniversiteye konuyla ilişkin yazılı görüş sordu. 29 belediye, 10 baro, 5 üniversite, 3 meslek odası, 58 STK ve platformdan yazılı görüş geldi. 27 Şubat tarihli ikinci toplantıda yine konunun alakadarları dinlendi ve özellikle sahipli hayvanları sokağa terk edenlere ağır ceza verilmesi gündeme geldi.

Üçüncü toplantı ise, 17 Nisan'da yapıldı. Bu toplantıda sokak köpeklerinin saldırısına uğradığı bilinen eski Milletvekili Bayram Meral yaşadıklarını anlattı. 24 Nisan'daki 4'üncü toplantıda ise ilgili bakanlıklar, baro temsilcileri ve akademisyenler taslak metni müzakere etti; 30 Nisan'da son hali verilen metin Çevre Komisyonu'na sevk edildi. Meclis Çevre Komisyonu, 19 Haziran'da son tasarıyla ilgili son toplantısını yaptı ve Genel Kurul gündemine alınması için raporunu TBMM Başkanlığı'na sundu.

İLK KEZ HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLDÜ

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu Üyesi Lider Tanrıkulu, Çevre Komisyonu raporunun hayvanlar lehine bir takım maddeler barındırdığını ve sürdürülen hayvan hakları mücadelesinin kısmen de olsa taslak metne etki ettiğini söyledi. Yine de bunun kanun metnine ne kadar yansıyacağını bilemediklerini, bu sürecin dikkatli bir takipçisi olacaklarını kaydeden Tanrıkulu, taslak metinde en önemli kazanımın çeşitli suçlar karşısında öngörülen hapis cezası olduğunu söyledi.

HANGİ SUÇA NE KADAR HAPİS

Taslak metinde hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı, 3 aydan 4 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. İdari para cezalarının yaklaşık 4 kat yükseltildiği kanun taslak metninde, hayvanların doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitilmesinin ve hayvan dövüşü yaptırılmasının 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmenin cezası 4 aydan 3 yıla hapis öngörülürken hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlayanlara da 4 aydan 4 yıla hapis cezası istendi. Ayrıca hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanı satmanın ve bu hayvanları 16 yaşından küçüklere satmanın cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis olarak metinde yer aldı.

UYGULANMAYAN CEZAYA DÖNÜŞEBİLİR

Tanrıkulu, her ne kadar bu cezalar taslak metinde yer alsa da öngörülen hapis sürelerinin yine de az olduğunu dile getirdi. Özellikle 2 yıla kadar olan hapis cezalarında hükmün açıklanmasını geri bırakma durumunun geçerli olacağını ifade eden Lider Tanrıkulu, Çevre Komisyonu toplantısında hapis cezası öngörülen haller için ayrıca 'Hayvan bakımından men' cezası istediklerini ancak, AK Parti milletvekilleri tarafından 'çiftçiler ne yapacak' gibi bir gerekçeyle reddedildiğini söyledi.

Hapis cezalarının bugüne kadar sürdürülen hayvan hakları mücadelesinin önemli bir sonucu olduğunu kaydeden Lider Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Metin bu haliyle yasalaşırsa bu noktada denetim ve şikayetlerin incelenmesiyle ilgili idari yapı önem kazanacaktır. Ama şunu yıllar içinde öğrendik ki hayvan hakları mücadelesinde dernekler, platformlar denetimleri kendileri yapıyor ve bu noktada hapis cezalarının varlığı, onların mücadelelerini sürdürecekleri bir hukuk alanını açıyor."

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)-
 

 
Antalya'dan Dubai'ye kolay uçuş
 
Antalya'da minik serçe rüzgarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KPSS'de tercih dönemi başladı
Memur adaylarının 2 Temmuz'a kadar yapabileceği tercih süresi uzatılmayacak.
Bakan oğlu işportacılık yapıyor
Mehmet Üçpınarlar, Ankara’nın sosyete pazarlarında işportacı.
Köşk için start verildi
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçim kampanyasının nasıl finanse edileceği masaya ...
 
Genelevin arazisine cami yapıldı
MUĞLA'nın Menteşe Kooperatifi semti sakinleri, camilerine kavuştu. Hayırseverlerin ...
Arascan Dönmez’in vasiyeti “yakında o yer!” Ele geçti!
Makedon asıllı Performans Sanatçısı, çağdaş sanatın genç kuşak öncü çocuğu ...
Kırkpınar ağasına davullu zurnalı karşılama
EDİRNE'de bu yıl 653'üncü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ...
 
Eski bakandan şaşırtan teklif
AKP'li eski bakan Ertuğrul Günay, 10 yıldır kullanılmayan ve boş tutulan ...
Kılıçdaroğlu: CHP'de ikinci adaya izin vermem
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu ismi dışında ...
Erdoğan, Arınç yerine Babacan'ı tercih etti
Başbakan Erdoğan, vekalet vermede alışık olunmayan bir yönteme başvurdu.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva