Fenerbahçe'ye Miha Zajc müjdesi
Fenerbahçe'ye Miha Zajc müjdesi
Konyaaltı'nda bebek günleri
Konyaaltı'nda bebek günleri
Kibariye ihaneti bakın nasıl savundu!
Kibariye ihaneti bakın nasıl savundu!
Aslı Enver ekranlara geri mi dönüyor?
Aslı Enver ekranlara geri mi dönüyor?
23 Ocak 2015 Cuma - 12:51

CLK Ankara'nın gündeminde

CLK Akdeniz'in faturaları geç göndermesi Ankara'yı harekete geçirdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, faturaların aylık kesilmesi konusunda firmanın uyarıldığını söylerken, EPDK ise konuyu mercek altına aldı.

CLK Ankara nın gündeminde
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bazı dağıtım şirketlerinin sayaç okuma sürelerini uzattığı gerekçesiyle bu ay abonelerin elektrik faturası şişti. Vatandaş protesto ederken, şirketler kendini ‘mevzuata uygun’ diye savunuyor. EPDK ise konuyu mercek altına aldı.

ELEKTRİK faturanızda bir gariplik mi var? Örneğin geçtiğimiz ay 100 lirayken, bu ay bir anda 200 liraya mı çıktı? Sebebi, faturalandırma döneminin değişmesi olabilir. Yani dağıtım şirketi, 30 gün yerine, daha uzun bir süreyi kapsayan tüketim dönemini faturalandırmış olabilir. Son olarak Antalya’da vatandaşlara iki ay elektrik faturası göndermeyen elektrik dağıtım şirketi, daha sonra iki aylık yüklü miktarda faturalar göndermeye başlayınca kamuoyunda infiale sebep oldu. Normalin iki katı gelen elektrik faturalarını ödemede sıkıntı yaşayan vatandaşlar imza kampanyası başlattı. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde, “Tüketicinin tüketim dönemi, bir aydan az olmamak ve bir yılı geçmemek üzere, görevli tedarik şirketi tarafından belirlenir” deniliyor. Bu da elektrikte faturalandırma döneminin 1 yıla kadar uzayabilmesine imkan tanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dağıtım şirketlerinden uzun fatura dönemleriyle alakalı savunma talep edecek. Son dönemde elektrik faturalarında gün uzatımı ya da kısaltımı nedeniyle, vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. Elektrikte bir aylık tüketimin faturalanması gerekirken, bazı dağıtım şirketlerinin okuma tarihlerinde değişiklik yaptığı ve kimi zaman gün kısaltımına giderek 20 günlük tüketimi faturaladığı, kimi zaman da gün uzatımına giderek 70 günlük tüketimi faturaladığı ortaya çıktı. Son olarak Antalya’da, ödeme düzenlemesi yaptığı gerekçesiyle bazı abonelere 2-3 aylık fatura tek seferde yansıyınca, yüksek meblağlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar tepki gösterdi. EPDK ise konuyu mercek altına aldı.

KONUŞULACAK

Bir EPDK yetkilisi, mevzuatta fatura dönemiyle alakalı “bir aydan az, bir yıldan fazla olmamak üzere” şeklinde hüküm bulunduğuna işaret ederek, “Ayrıca altı aydan fazla olan sayaç okumalarına da taksitlendirme imkanı getirildi. Uzun okuma aralıkları mevzuata aykırı değil ancak abone grupları bazında bir ayrım yapılabilir. Örneğin tarımsal sulama birlikleri, sulama sezonu başlayınca ürün kaldırana kadar fatura gelmesin istiyor. Bu da altı ayı bulabiliyor. Diğer taraftan, uzun faturalandırma süreleri meskenlerde sıkıntıya yol açıyor. Bu sıkıntının olduğunu görmüş olduk. Şirketlerle oturup konuşulması gerekiyor. Bu konuda yükümlülükler getirilebilir” diyor.

DİĞER BEDELLERE DİKKAT!

EMO yetkilileri, süre uzatımları dışında faturalarda zaman zaman kesme bağlama veya sayaç bedeli gibi ekstra yansımalar da olabildiğine, bunlara ayrıca dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Faturalandırma süreleri, elektrik faturasındaki ilk okuma tarihi ve son okuma tarihi kalemlerine bakılarak görülebiliyor.

EPDK gerekçesini şirketlere soracak

AYNI yetkili, 2013 yılsonunda da benzer sorunlar yaşandığını ifade ederek, “Şirketlere uyarı yazısı yazdık ve ‘Sözleşmeler Hukuku’nun genel ilkelerine uyun’ dedik. Yine sıkıntı yaşanan dağıtım bölgelerinden gerekçelerini talep edeceğiz. Sıkıntıların Antalya, Ankara ve İstanbul’un bazı bölgelerinde yaşandığı görülüyor” diyor. İstanbul’da aralık ayında 152 TL, ocakta ise 245 TL elektrik faturası gelen bir tüketicinin, bu faturalarını bizim için inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) temsilcileri şunları kaydediyor: “Elektrik sayaçlarının en az 30 günlük periyodlarla okunması gerekiyor. Yılda bir kereye mahsus, okuma periyodunu kaydırmak için bir ay 20 gün, bir sonraki ay 40 gün olabilir. Ancak daha önceki faturalarda da 20 gün çıkıyorsa bu usulsüz bir okumadır. İncelediğimiz faturada aralık ayında 20 günlük periyodu, bir sonrakinde 40 günde çıkarmış...”

Faturada farklılık oluşur mu?

EMO temsilcileri, faturalandırmanın günlük tüketimin yapıldığı aya göre belirlendiğini ifade ederek, “Diyelim ki ilk okuma 16 Aralık, son okuma tarihiniz 16 Ocak. Aralıktaki tüketim o ayın tarifesi, ocaktaki tüketim ocak tarifesi üzerinden alınır. Ki aralık ve ocak tarifesi arasında faturayı etkileyecek büyük fark yok. Ocakta okundu, 2015’in zamlı fiyatlarıyla fatura kesildi’ iddiası doğru değil” diyor. EPDK yetkilileri ise “70 günlük tüketim faturalandırıldığında 70’e bölünüyor. 15 Ocak’ta fatura kesildiyse, 15 günü ocak, geriye kalan 55 gün bir önceki dönem tarifesinden faturalandırılır. 70 gün eşit tüketim kabul edilir ve o ayın tarifesine göre faturalandırılır. Yine de Tarife Dairesi inceleyecek” diyor.

CLK: Taksit imkânı verilecek

CLK Akdeniz’den yapılan açıklamada, yüksek faturalar nedeniyle ödeme güçlüğü çeken abonelere taksitlendirme imkanı verileceği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Bu uygulamanın sonucunda sınırlı sayıda abonemize 30 günden daha uzun süreli fatura hesaplanmıştır. Fatura hesaplanmasında bir hata olmamasına rağmen, tüketim gün sayısını 30 günden fazla olması ve tüketimin yüksek olduğu döneme denk gelmesi nedeniyle bazı abonelerimizin tek seferde ödeme güçlüğü yaşadığı tespit edilmiştir. Abonelerimiz müşteri hizmetlerimize müracaat ederek taksitlendirme yapabilir.”
 
BAKAN YILDIZ: UYARDIK AYLIK KESİLECEK

AKP hükümeti elektrik dağıtımını tamamen özelleştirdi. Vatandaş kaliteli hizmet alamazken üstüne üstlük bir de yüksek faturalarla karşı karşıya. 

Bazı dağıtım şirketleri sayaç okuma sürelerini uzattı, abonelerin faturaları şişti. Bakan Yıldız, bir açıklama yaparak 'Gizli ya da açık zam yok' dedi. Yıldız, fatura kesme zamanlamasıyla ilgili uyarıları yaptıklarını kaydetti.

Bu ay elektrik faturalarını alanlar neye uğradığını şaşırdı. Pek çok kişi yüksek gelen faturalar için şikayet başvuruları yaptı. Paniğe sebep olan olayın nedeni anlaşıldı. Bazı elektrik dağıtım şirketlerinin faturalandırma dönemini değiştirmesi artış gibi göründü.

BAKAN YILDIZ SORULARI YANITLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise elektrikle ilgili merak edilenleri yanıtılyor. İşte Yıldız'ın konuşmasından satırbaşları:

- (Bakan Yıldız Diyarbakır'daki elektrik tartışmaları için şunları söyledi) Kullanılan elektriğin bedeli isteniyor, sorun yöreye has değil. Belediyeler borçlarının ödeme planlarını şirkete sunsun.Ödeyenlerle ödemeyenlerin eşit düzlemde aynı haklara sahip olamayacaklarını biliyoruz. Bakanlar Kurulu'na bu konuya getirmeyi uygun buluyorum.

GİZLİ YA DA AÇIK ZAM YOK

-Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015'te de ulusal tarifelerle götürülmektedir. Elektrik fiyatları sabittir. Açık ya da gizli zam sözkonusu değildir.

FATURALARIN AYLIK KESİLMESİ GEREKİR

-Faturaların aylık kesilmesi gerekir. Kendileri ile alakalı bu ikazlarımızı yaptık. Kullanılan faturaya 1 kilovat saat daha ekleme söz konusu olmaz.

ANTALYA'DA YAŞANAN DURUM

-Antalya'da kredi kartı uygulaması başlattılar, isteyenler 1 peşin 3 taksit imkanı sağlanıyor.O yüzden bu manada vatandaşlarımıza her türlü kolaylıklar gösterilecek.

Antalya'da 12-13 Ocak'ta yağmur ve rüzgar gördük. Bir aylık yağış 5 günde yağması anlamına geliyor. 55 adet yabancı madde elektrik iletim hatlarına düştü. 

Fırtınanın olduğu bir ortamda 1 aylık arızalar 5 günde oluştu. Bütün izinler kaldırılmıştı, bütün ekipler ilçelere dağıldı. 790 kişilik bir ekip sürekli bu arızalarla uğraştı. (Hürriyet/Ajanslar)


 

 
Gülen'in imamları
 
Antalya'da emniyet müdürü ve komiser 8 polise ihraç kararı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MEHMET KAHVECİ 24 Ocak 2015 Cumartesi 14:49

KEPEZ EMEK MAH .NE TAM 3 AYLIK FATURALAR GELDİ BEN BİR EMEKLİ VATANDAŞ OLARAK COK MAĞDUR OLDUM CLK ELEKTRİK YÖNETİCİLERİNİ KINIYORUM GÖREVLERİNİ DÜRÜSTÇE BECEREMEYENLERİ KINIYORUM

Yorumu oyla      3      3  
ben 23 Ocak 2015 Cuma 14:06

taksıt kandırmacası CLK vade farkı koymakta kalan mıktarı ılerıkı aya aktarmakta...bu konuyu da ıyıce açıklasınlar..sevgılı gunhaber bu ısın takıbı sızın elınızde

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gülen'in imamları
Sabah Gazetesi, 'Pensilvanya ahtapotunun kolları' başlıklı yazı dizisinin ...
Somali'de Türk heyetine bombalı saldırı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyareti öncesi, Mogadişu'daki ...
Polislere önce fişleme sonra tasfiye
Hü­kü­me­t’­in 24 Ka­sım 2014’te Mec­li­s’­e sevk et­ti­ği İç Gü­ven­lik ...
 
Sultanahmet bombacısının sırrı çözüldü
Kocasının intikamını almak için kanlı saldırıyı yapmış!
Muhalif gazetecilere twitter darbesi
Yüzlerce muhalif ismin twitter hesabı için, kapatma kararı alındı. Gercekgundemcom ...
İnternette en çok kullanılan 25 şifre
SplashData adlı güvenlik firması, 2014'te siber dünyada en çok kullanılan ...
 
Fuat Avni ismini değiştirdi
Fuat Avni adlı Twitter hesabı engellenince Twitter fenomeni Fuat Avni ...
Oy kovasından para çıktı
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar için yapılan gizli oylamada ...
3'ü eski 10 polise gözaltı
ISPARTA Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 3'ü eski 10 emniyet personeli, resmi ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva