'IV. Murat' Antalya DOB sahnesinde
'IV. Murat' Antalya DOB sahnesinde
Kotan'dan kadınlar için anlamlı imza
Kotan'dan kadınlar için anlamlı imza
Antalyaspor acı haberi duyurdu
Antalyaspor acı haberi duyurdu
Cumhuriyet coşkusu pazar günü Antalya'da yaşanacak
Cumhuriyet coşkusu pazar günü Antalya'da yaşanacak
25 Ekim 2024 Cuma - 13:24

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi

ANTALYA'da bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Antalya Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle bir araya gelen tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Antalya tam manasıyla toplama bir şehirdir" dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı dan Antalya ya turizm eleştirisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 'İnsan Olmak' temasıyla düzenlediği 14'üncü Antalya Kitap Fuarı'nın açılışı, Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir, İl Emniyet Müdürü İlker Arslan, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, tarihçi, akademisyen, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve kitapseverlerin katılımıyla yapıldı. Kitapseverler yayınevlerinin açtığı stantlarda alışveriş yaparken yazarlarla da sohbet etme imkanı buldu.

'Okumak lazım' diyerek çıktıkları yolda kitap fuarının 14'üncüsünü düzenlemenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Özdemir, “Kitap dolu günler yaşayacağız. On binlerce kitap, severleriyle buluşacak. Son günlerde yaşanan kan dondurucu vahşetler nedeniyle 'İnsan Olmak' temasıyla karşınıza çıktık. Çocukların, kadınların, yeni doğan bebeklerimizin yaşama hakkının elinden alınmadığı, hayvanların korunduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

Vali Hulusi Şahin, Ankara TUSAŞ'daki PKK saldırısıyla ilgili konuştu. Vali Şahin, “Bölücü terör bizi sadece daha biler, daha güçlendirir ama asla yıldıramaz. Türk milleti çok sağlam temellere oturtulmuş bir devletin sahibidir" diye konuştu.

'ANTALYA'YI TURİZM MERKEZİ OLARAK GÖREMEYİZ'

Prof. Dr. İlber Ortaylı, kitap fuarının Antalya için bir ilerleme olduğunu söyledi. Antalya'yı turizm merkezi olarak görmediğini belirten Prof. Dr. Ortaylı, “Antalya tam manasıyla toplama bir şehirdir. Yani sakinleri bütün şehirlerimizden, Türkiye'nin dört tarafından ama özellikle büyük şehirlerden emeklilik veya sağlık nedeniyle buraya gelmişlerdir. Bunlara hitap edecek kurumlar gereklidir. Yani burasını turizm merkezi olarak göremeyiz. İnşallah bugünkü turizm anlayışından çıkar, sadece çok paralı, az sayıdaki turist yeri olur" dedi.

'ANTİK TİYATRO SAYIMIZ 3 ÜLKEDEN FAZLA'

Türkiye'deki turist profilini beğenmediğini belirten ve eleştiren Ortaylı, “Burası ne Yunanistan ne İtalya ne de İspanya. Sahillerimiz bize bile yetmiyor. Ekilecek arazileri otel yapamayız. Burası aynı zamanda bereketli bir yurt. Kendimizi beslememiz lazım. Ne İspanya ne İtalya ne de Helenizm’den beri Yunanistan. Bizim antik tiyatro sayımız bile bu 3 ülkeden daha fazla. Buraların korunması için bize bilinçli kitle lazım" diye konuştu.

'TÜRKLER ÇABUK ÖRGÜTLENEN VE ÇOK KOLAY TAKLİT EDEBİLEN MİLLETLERDİR'

Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bugün dünyanın bu kesiminde böyle safkan millet yoktur. Biz Türk dünyasının mensuplarıyız, övüneceğimiz bir şey varsa başka kültürlerle karışmış olmaktır. Dilimiz Farsça ve Arapça kelimelerden oluşuyorsa bundan utanmak değil, ancak iftihar ederiz. Herkesin her şeyi öğrenme ve kullanma kabiliyeti yoktur. Türkler çabuk örgütlenen, çok kolay ve gerekli şekilde taklit edebilen millettir" dedi.

SÖYLEŞİYE KATILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 14'üncüsünü düzenlediği Antalya Kitap Fuarı'nda tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Aspendos Salonu'nda söyleşiye katıldı. 'Demokrasi' konulu söyleşide ABD'de yaşayanların ne gibi zorluklar çektiğini anlatan Prof. Dr. Ortaylı, “Amerika'da doğu eyaletlerde, belirli batı eyaletlerinde, orta batıda hala ırkçılık vardır. Kime karşı, Yahudilere karşı. Ne siyahiler ne Yahudiler burada eşya satamaz. Döverler" dedi.

Türkiye'de yaşayıp daha sonra ABD'ye giden bazı kişilerin de kısa sürede oradaki kültüre adapte olduğundan söz eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, isim vermeden yakın zamanda ABD'ye yerleşen bir üniversite rektörünü eleştirdi. Prof. Dr. Ortaylı, “Bizde de böyle hödükler vardır ABD'ye göç eden. Üstelik biri de rektördü. 'Şimdi ben orada gelirimin yüzde 3'ünü veriyorum. Onunla Obama'nın zencileri mi hastanede yatacak?' diyor. Ulan daha yeni Erzincan'dan gittin" diye konuştu.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına çıkarken Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorunlarıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Yunanistan'da bütün adaları biz doyuruyoruz. Ne yapsınlar? Vizeleri neden kapattılar? 3,5 milyon Suriyeli, bilmem ne. Adamlar bunu ister mi? Buradan kalkıp oraya geçecek. Geçtikten sonra ne olacağı da belli değil. Birtakım olaylar oldu ve kriminal atmosfer olduğu gibi Avrupa'nın içine aktı" dedi.

‘TARİHİN ÜZERİNE BETON’ TEPKİSİ

Prof. Dr. Ortaylı, bazı müteahhitlerin inşaat çalışmalarında kazı yaparken ulaştıkları antik eserlere bakış açılarını eleştirerek, şöyle konuştu:

“Bu memlekette canı isteyen portakal bahçesini keser, canı isteyen ekinlik araziye 10 katlı apartman çıkar. Onun yanındaki 2 katlı çıkar. Su kaynaklarını hesaba katmaz. Canı isteyen inşaatı yaparken antikanın üzerine döker çimentoyu. Müteahhitler bu memlekette bunu yaparak övünürler. 'Azizim gece döküverdik betonu' derler. İstanbul'da bunu yapıyorlar. Her adımda tarih var. Ahlaksızlık ve para kazanma merakı herkeste var. Ne yazık ki bütün Türkiye sahilleri böyle gidiyor. Zeytinliklerin üzerine binalar yapılıyor. Ege ve Akdeniz'in kıyısındaki bütün eski eserler böyle kontrol dışına çıkıyor."

Prof. Dr. Ortaylı, konuşmasının sonunda Antalya'da Rusya Kültür Merkezi olup olmadığını sordu. Salondan cevap alamayan Prof. Dr. Ortaylı, “Yoksa sırf Ruslar mı var? Şimdi burada 35 bin Rus gelinimiz vardı. Çocuklar yarı Türk'tü. Faydaları da oluyordu. 200 bin Rus'un burada işi yok. Fazla bunlar" dedi.

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalyaspor acı haberi duyurdu
 
Kendilerini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyaspor acı haberi duyurdu
Faslı futbolcu Abdelaziz Barrada, 2018-2019 sezonunda Süper Lig ekibi ...
Antalya'da aranan 480 kişi yakalandı
ANTALYA'da, asayiş ve diğer suçlardan arananlara yönelik çalışmalarda 480 kişi yakalandı.
Antalya'da hapis cezası olan firari yakalandı
ANTALYA'da, birden fazla suçtan hakkında 24 yıl 22 ay kesinleşmiş hapis ...
 
Cumhuriyet coşkusu pazar günü Antalya'da yaşanacak
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Cumhuriyetin 101'inci yıl coşkusunu ...
Antalya Patara'nın yollarında inek ve koyun zararı
ANTALYA'da Likya döneminin başkenti Patara sınırlarında yaşamını sürdüren ...
Alanya muzuna 2 yeni tür eklendi; 'parmak' ile 'kırmızı'
TÜRKİYE'de yıllık 900 bin tondan fazla olan muz üretiminin 160 bin tonunun ...
 
Antalya'da Cumhuriyet'in 101. yılı anısına fidan diktiler
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde Cumhuriyetin 101. yılı etkinlikleri kapsamında ...
Antalya'da banyoda ölü bulundu
ANTALYA'da yalnız yaşayan ve 3 gündür kendisinden haber alınamayan İbrahim ...
Antalya'da 5 cinayet şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde, A.Y.K'nın ateşli silahla öldürülerek ...
 
Dursun Gündoğdu
Bu CHP, onları vekil bile yapar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bebek katilleri para vampirleri
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Katliam yasasını geri çekin
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva