Başkan Uysal'dan festival teşekkürü
Başkan Uysal'dan festival teşekkürü
Vali Şahin, 'Antalya'nın Altın Çocukları' ile buluştu
Vali Şahin, 'Antalya'nın Altın Çocukları' ile buluştu
Beklenen zam geldi: Tabela değişti
Beklenen zam geldi: Tabela değişti
Kardeşlerden Antalya ZİÇEV’de anlamlı etkinlik
Kardeşlerden Antalya ZİÇEV’de anlamlı etkinlik
27 Eylül 2024 Cuma - 12:59

Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığı Antalya'da kutlandı

ATATÜRK'ün baba ocağı ve Büyük İskender'in ülkesi Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığının 33'üncü yıl dönümü, Antalya'da kutlandı.

Kuzey Makedonya nın bağımsızlığı Antalya da kutlandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 33'üncü yıl dönümü nedeniyle Antalya Müzesi'nde Kuzey Makedonya Büyükelçiliği tarafından tören düzenlendi. Antalya Vali Yardımcısı Aydın Abak, Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Antalya Fahri Konsolosu Ali Kızıldağ, birçok kamu kurumu temsilcisi, büyükelçiler ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, iki ülkenin işbirliği ele alındı.

BÜYÜK İSKENDER VE ATATÜRK

Kuzey Makedonya'nın fahri konsolosluğunu yapmaktan büyük onur duyduğunu belirten Ali Kızıldağ, “Çünkü yıllarca değişik üniversitelerde, farklı platformlarda konuşmacı olarak davet edilirdim. Bazen de konu hep liderlik olurdu. Liderlik konusunda dünya tarihinde okuduğum liderlerden öğrencilere ve dinleyicilere hep iki lideri ve iyi anlamalarını tavsiye ederdim. Bu iki liderden biri Büyük İskender. Diğeri tabii ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk. İkisinin de hayatını çok farklı yazarlardan okumalarını tavsiye ediyordum. Ne mutlu ki iki liderin de orijini Makedonya. Bildiğiniz gibi Büyük İskender Makedon bir kraldır ve Atatürk de baba ocağından Makedon orijinlidir ve Manastır Askeri Lisesi'nde okumuştur" dedi.

SADECE İZMİR'DE 35 MAKEDON DERNEK VAR

Makedonya'nın Türkiye'den hiçbir farkı olmadığını da belirten Ali Kızıldağ, “Türk kültürü, Türk gelenekleri neyse orada da aynı şeyler var ve orada ciddi bir Türk nüfusu var. Ayrıca Türkiye'de ciddi Makedon nüfusu var. Sadece İzmir'de 35 dernek var. Bu bizler için de büyük onur. Makedonya'nın bağımsızlığına kavuşmasıyla ilgili Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu çok büyük destekler var. Bu nedenle Türk ve Makedon ilişkileri sadece politik ilişkiler değil, aynı zamanda çok samimi ve kıymetli ilişkilerdir" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ DESTEĞİ VE DOSTLUĞU

26 Eylül'ün Makedonya'nın ulusal bayramı ve bağımsızlık gününün onurunu yaşadıklarını belirten Büyükelçi Jovan Manasijevski, “Bugünü Makedon halkının asırlardır süren devlet olma ve bağımsızlık mücadelesinin anısına ve şerefine kutluyoruz. Türkiye- Makedonya ilişkileri güçlü güven ve karşılıklı saygı temelleri üzerine kurulmuştur. Bunu tarihi, kültürel ve ortak bağlarına borçludur. Devletlerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik sürekli gelişmekte olup her türlü iş birliği ve ortaklığı daha da genişletme ve derinleştirme kararlılığındayız. Örneğin Bakan Fidan'ın son ziyareti ikili işbirliğine yeni dinamikler kazandırma yönündeki ortak arzunun bir ifadesidir. Bakan Fidan bu ziyaretle Türkiye'nin Kuzey Makedonya'ya güçlü desteğini, dostluğunu ve dayanışmasını bir kez daha kanıtlamıştır. Bakan Fidan'ın ziyareti ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirmeyi planladığı Kuzey Makedonya ziyareti iki ülke ve halklarının dostluğunun yeni bir kanıtıdır" dedi.

TURİZM VE TİCARETTE TÜRKİYE İLK SIRADA

Bu yılın başında Antalya'da açılışını yaptıkları Kuzey Makedonya Fahri Konsolosluk ofisinin de iki ülke arasındaki dostluğun güçlü bir örneği olduğunu anlatan Büyükelçi Manasijevski, “Ekonomik ilişkilerde çok iyi bir yılı geride bıraktık. Geçtiğimiz yıl toplam ticaret hacmi her iki tarafın da öngördüğü hedeflerin üzerine çıkarak, neredeyse 1 milyar dolara ulaştı. Ekonomik işbirliğinin daha da geliştirmesi için daha da büyük fırsatlar olduğunun farkındayız. Her iki hükümetimiz ticari ilişkileri geliştirmek ve yatırımların artırılması için yeni yollar ve araçlar bulmak üzere birlikte çalışıyor. Şu anda Kuzey Makedonya'da farklı sektörlerde faaliyet gösteren 2 bin Türk şirketi bulunuyor. Bu sayıyla Türkiye'deki toplam yabancı şirketler arasında yüzde 25'lik payla ilk sırada. 2023 yılında Kuzey Makedonya'ya giden yabancı ziyaretçiler arasında Türk turistler yine ilk sırada" diye konuştu.

BALKANLARDA GÜÇLÜ VE ORTAK KARARLILIK

Askeri işbirliğinin de uzun ve verimli olduğunu anlatan Manasijevski, “Artık iki ülke böylesi karmaşa dolu bir dönemde NATO'nun müttefikleri ve tam üyeleri olarak birlikte çalışıyor. Hep birlikte Balkanlar'da istikrar, kalkınma ve daha fazla bölgesel ve Avrupa entegrasyonuna yönelik güçlü ve ortak bir kararlılığı paylaşıyoruz. Kuzey Makedonya'daki Türk toplumu üyelerinin önemine ve yapıcı rolüne duyduğum saygıyı da dile getirmek isterim. Bugünkü Kuzey Makedonya'nın güzelliği ve gelişimi Türk toplumu üyelerinin katkısı olmadan hayal edilemezdi. Makedonya makamları Türk toplumu üyelerinin genel yaşama daha fazla dahil edilmesi için sürekli yatırım yapıyor ve yapmaya devam edeceklerdir" dedi.

'MAKEDONYALI BÜYÜK TÜRK EVLADI ATATÜRK'

Üsküp Türk Devlet Tiyatrosu'nun 74 yıldan bu yana kalıcı sanatsal değerler yaratmaya devam ettiğini de belirten Manasijevski, şunları söyledi:

“Makedon devlet televizyonu 55 yıldır aralıksız her tür Türkçe programın yayıncısı olarak karşımızda. Makedonyalı büyük Türk evladı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf edilen iki devlet müzesi. Bunlardan biri manastırdaki askeri idaresi diğeri ise Atatürk'ün babası Ali Rıza efendinin aile evi Kocacık'ta varolmaya devam ediyor. Ayrıca günümüz Türkiye'sinde çok sayıda Makedonya kökenli vatandaş yaşıyor. Ülkem bunların önemini ve iki ülke ve iki halk arasındaki dostluğun geliştirilmesindeki yeri doldurulamaz rolünü son derece takdir etmektedir. Onlar bugüne kadar önemli bir işbirliği köprüsünü temsil ettiler. Bugün de ediyorlar ve yıllar sonrada temsil edeceklerdir."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Hayatını kaybeden polis memuruna Antalya'da acı veda
 
Antalya'da Aspendos Festivali 'Tosca' ile sona erdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayatını kaybeden polis memuruna Antalya'da acı veda
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olan ve kalp krizi sonucu hayatını ...
Vali Şahin, 'Antalya'nın Altın Çocukları' ile buluştu
VALİ Hulusi Şahin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
Antalya turizminde sonbahar yoğunluğu
BU yaz döneminde savaşlar, Avrupa Futbol Şampiyonası ve olimpiyatlar sebebiyle ...
 
Kardeşlerden Antalya ZİÇEV’de anlamlı etkinlik
ANTALYA’da Talya (10) ve Kaan Karakaya (8) kardeşler, Zihinsel Yetersiz ...
Yamaç paraşütüyle 600 metrede evlenme teklifi
MUĞLA'nın Milas ilçesine tatile gelen Onur Uzun (25), 600 metre yükseklikte ...
Eski başkanlar saltanata devam ediyor
Dursun Gündoğdu yazdı
 
Antalya'da şofbenden çıkan yangın apartmandakileri sokağa döktü
ANTALYA'da banyodaki şofbenden kaynaklı yangın apartman sakinlerini sokağa ...
Konyaaltı'nda çocuklara çevre bilinci aşılanıyor
KONYAALTI Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Çevre, ...
Ümit Uysal CHP liderliği için sinyali çaktı: Hazırım'
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Cumhurbaşkanı adayımızı ...
 
Dursun Gündoğdu
Değirmenin suyu nereden geliyor?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva