Köylerde özellikle ekmek pişirilen bir tandırı 10 günde yaptıkarını ve kıvamına gelmesi için 2 ay güneş görmeyen yerde beklettiklerini belirten Kuytu, "Tandırın tanesini 3 bin liradan satıyoruz. İşlerimiz çok iyi" dedi.
BABAM ANNESİNDEN BİZDE ONDAN ÖĞRENDİK
Kars'ın Selim ilçesine 11 kilometre uzaklıktaki Aşağı Kotanlı köyünde yaşayan Hacer- Şemsettin Kuytu çifti, çocukları ve torunları ile kil toprak, keçi ya da at kılı, saman ve yıkanmış ince kum karışımı ile elde ettikleri çamurla tandır yapıyor. Özellikle köylerde yok olmaya yüz tutan tandırın ekmeğe yapılan zamlarla yeniden ilgi görmeye başladığını belirten Şemsettin Kuytu'un oğlu Ayhun Kuytu (44), "Babam bu mesleği annesinden biz de ondan öğrendik. Ailemiz yaklaşık bir asırdır bu işi yapıyor. İşimiz zor ve meşakkatli ama mesleğimiz olduğu için severek yapıyoruz. Tüm yorgunluğumuzu tandırları sattığımızda atıyoruz. Özellikle tandır yapımı için kil toprağı derinliklerden çıkarmak bizi yoruyor. Ardından sıra sıra işlemlere başlıyoruz. Tandırın güneş görmemesi lazım onun için de hem yapımına hem de muhafaza ettiğimiz ortamlara dikkat ediyoruz. Şu anda bir adet tandırı 3 bin TL'ye satıyoruz. Aslında verilen emeğe bakarsanız tanesini 5 bin TL'ye satmamız lazım biz yine de ucuz satıyoruz. Buna rağmen bazı alıcıların 'sonuçta çamur' demesi ağırımıza gidiyor. Verilen emeği görseler bunu demezler" diye konuştu.
ARTIK ZURNAYI AİLESİ İÇİN ÇALIYOR
Uzun yıllar düğünlerde zurna çalan fakat yaşlandığı için bu mesleği bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Şemsettin Kuytu, şunları söyledi:
"Eşim, çocuklarım ve torunlarımla bu mesleği sürdürüyoruz. Tandır yapımını annemden öğrendim ve bende çocuklarıma onlarda kendi çocuklarına öğretti. Sağolsun çocuklarım ve torunlarım bize pek iş bırakmıyor. Bende onlara zaman zaman zurna çalarak motive ediyorum. Tandır için, köye yakın bir alandan uzun uğraşlar sonucu el emeği ile çıkarılan kil toprağı traktörle köye getiriyoruz. Burada temiz bir zemine döktüğümüzü toprağı önce eleyip, harmanlıyoruz. Ardından üzerine saman, ince yıkanmış kum, keçi veya at kılı katarak karıştırıp uzun süre çiğniyoruz. Kıvamına gelen çamur bir süre bekletildikten sonra lolik diye tabir ettiğimiz rulolar ile tandır yapımına başlayarak eve taşırız. Burada yere konulan leğenin uç kısımlarına rulolar diziliyor ve leğen kaldırılıyor. Rulolar kat kat dizilerek üzerleri parmakla ezilip üzerine konulacak rulonun alttakine yapışması sağlanıyor. İlk gün 15 sonraki günlerde ise 10'ar rulonun üst üste konulmasından sonra iç dış kısımları elle düzeltiliyor, tarakla boşluklar sağlamlaştırılıyor singerle de son şekli veriliyor. Son olarak 2 ay güneş görmeyen yerde bekletiyoruz."
EL ELE VEREREK BU MESLEĞİ YAŞATIYORUZ
Yıllardır tandırdan elde ettikleri gelirle çocuklarını evlendirdiğini ve kendisine altın aldığını söyleyen Hacer Kuytu (65), "Dört çocuğum ve 8 torunum var. El ele vererek bu mesleği yaşatıyoruz. Ben genelde lolikleri yoğuruyorum. Yıllarca hem tandırda hem de tandır yapımı için çamur yoğurdum. Ailece bu işi yapmaktan mutluyum" dedi.
Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
Koç 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||