Safranbolu lokumu üreticileri, bayram öncesi hazırlıklarına başladı. 4 günlük Kurban Bayramı tatilinde ilçeye gelecek olan tatilciler ve bayiler için lokumlar hazırlanıyor. Fıstıklıdan fındıklıya, Safranlı lokumdan gül yapraklı lokuma kadar çeşit çeşit lokumlar üretilmeye başlandı.
Lokum ustası Ozan Şen koronavirüs nedeniyle bu yıl üretimi düşürdüklerini ifade ederek, “Ürün sayımız çok fazla. Safranbolu’da en fazla çeşit ürünü yapan biziz. Yaklaşık 200 çeşit lokumumuz var. Biz lokumu biraz daha geliştirme üzerine çalışıyoruz ve sarma lokumlarımız da var. Üretimlerimiz günlük oluyor ve duble kuru yemişli ürünler yapıyoruz. Safranbolu’nun coğrafi işaretli firmalarından bir tanesiyiz. Bu sene salgın sebebiyle hedeflerimiz düşürdük. Normal bayramlarda firma olarak 10 ile 12 ton arası lokum üretirken bu bayramda 5 ile 6 ton lokum üretmeyi düşünüyoruz.’’ dedi.
‘İYİ BİR LOKUM BOĞAZIMIZI YAKMAZ’
47 yıldır lokum yapan Ali Erol (60) ise, “Lokumun sırrı kalite. Kesinlikle kaliteden şaşmayacaksın. Safranbolu’nun suyu çok önemli. Su, limon, şeker, nişastayı ona göre harman yapıp şahane bir lokum çıkarmaya çalışıyoruz. İyi bir lokum boğazımızı yakmaz. İster 10 istersen 20 tane lokum yiyin boğazı yakmaması lazım. Gırtlağı yakarsa o lokumda mutla ve mutlaka glikoz vardır. Biz her şeyi kararınca yapıp lokumu öyle ortaya çıkartıyoruz” diye konuştu.
Yasin ALDEMİR/SAFRANBOLU (Karabük),(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |