Elmalı Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Pekmez Şenliği, Elmalı Müzesi'nin bahçesinde yapılıyor. Şenlikte pekmez köpüğü, pekmez ve şıra satışlarından elde edilen gelirle derneğe katkı sağlanıyor. 8 Eylül'e kadar sürecek şenlikte, her akşam canlı müzik etkinliği yapılıyor, Elmalı türküleri söylenip, yöresel halk oyunları oynanıyor.
Dernek üyelerinden Ulvi Savran, eskiden Elmalı'da 20 kadar ağdalık (üzüm sıkılan yer) olduğunu belirtirken, bağ bozumu zamanında bağı olanların üzümlerini sıktırmak için ağdalığa gittiklerini söyledi. Pekmez yapıldıktan hemen sonra komşuların toplanarak köpük içtiklerini hatırlatan Savran, artık bir tane bile ağdalık kalmadığını, bu geleneği dernek olarak 20 yıldır devam ettirdiklerini kaydetti.
Elmalı'ya özgü pekmez köpüğü, Burdur dimrit üzümünden yapılan pekmezin kaynatılarak, kepçeyle savrulup oluşan köpüğün kaşık şekline getirilmiş asma yaprağıyla yendiği bir lezzet.
Aylin DOĞAN/ELMALI, (DHA) -