GÜNKAF, açılışının ilk gününde gerçekleşen söyleşi ve etkinliklerle öğrenciler ve kariyerine yön vermek isteyen gençlerde yoğun ilgi gördü. Açılışın ilk gününde Antalya'nın köklü restoranlarından 7 Mehmet'in sahibi Şef Mehmet Akdağ, genç aşçı adayları ile bir araya geldi. Söyleşiyi Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı da takip etti. Şef Akdağ deneyimlerini ve tavsiyelerini genç aşçılarla paylaştı.
Şef Akdağ, restoranın isminin kaynağını ve ailenin bu sektöre adım atma hikâyesine değinerek "Dedem çok küçük yaşta babasını kaybediyor ve 7-8 yaşlarında çalışmak zorunda kalıyor. Annesi onu Atatürk'ün baş aşçısı Hacı Hasan'ın yanına çırak olarak veriyor. Bir gün dedem, eşekten düşüp alnından yara alıyor. Yıllar sonra, mutfakta hijyen konusunda sert kuralları olan Hacı Hasan, yemeğin içinde saç bulunması üzerine tüm çalışanların saçlarını kazıyor. O sırada dedemin alnındaki yara izi ortaya çıkıyor ve bu iz, eski Türkçe ve Arapçada '7' anlamına gelen 'V' harfine benziyor. 7 Mehmet ismi buradan geliyor" dedi.
TÜRKİYE VE ANTALYA MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITIYOR
Mehmet Akdağ, Türkiye ve Antalya mutfağını yurt içinde ve dışında tanıtmak için yoğun çaba gösterdiğini belirterek, "İngiltere'de düzenlediğimiz bir etkinlikte, 3 gün boyunca özel Türkiye ve Antalya yemekleri yaptık. Yabancı basın ve gastronomi yazarları şoka uğradı. 'Biz bu yemeklerin böyle yapılacağını hiç düşünmemiştik' dediler. Bu tür etkinliklerle Türkiye gastronomisini dünyaya tanıtıyoruz" şeklinde konuştu.
KAYBOLAN ANTALYA LEZZETLERİ
Şef Akdağ, ileride restoran açacak ve mutfak yönetecek genç aşçılara tavsiyelerde bulundu. Akdağ, "Hiç yoktan 2-3 tane Antalya yemeğini de mutfaklarına koymalılar. Çünkü kaybolmuş lezzetlerimiz de var, ama üreten yok. Adam ulaşamıyor. Bulunduğunuz lokasyondaki insanların zevkleri, renkleri bizleri yönlendiriyor. Onların talebi o yönde ise onu yaptığınıza inanın başarılı oluyorsunuz. Ama o lokasyonda oradaki kitle ne seviyorsa onun en iyisini yaparsa inanın çok daha başarılı olur" dedi.
MUTFAĞIN HER KÖŞESİNDEN GEÇMEK GEREKİYOR
Genç aşçı adaylarının mutfağın her köşesini görmeleri gerektiğini vurgulayan Şef Akdağ, "Genç arkadaşlar özellikle üniversiteden mezun oldukları anda diyorlar ki 'Ben şefim, ben aşçıbaşı olacağım.' Mutfağın her bölümünde çalışmak lazım. Özellikle ben bulaşığa önem veriyorum. Ben de bulaşık bölümünde çalıştım. Hepiniz şef olmak istiyorsunuz, bir işletmenin sahibi olmak istiyorsunuz veya başka bir şey yapacaksınız, onu bilmeden yapamazsınız, yaptıramazsınız" dedi.
ÖĞRENCİLERİ KIRMADI
Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin birlikte etkinlik düzenleme isteğine çok sevindiğini belirten Mehmet Akdağ, “Bir talep olarak geldiğinde öğrencilerle ilgili her şeyi yaparım. Her zaman kapımız açık. Hiç merak etmeyin. Planlayalım. Ne zaman isterseniz yapalım bir arada olalım. Hemen plan yapalım, hatta sizi restoranımıza davet edelim, daha müsait ortamımız var" diye konuştu.
FAVORİSİ 'SU BÖREĞİ'
Restoranında kendi favorisinin su böreği olduğunu aktaran Şef Akdağ, “Babamın yaptığı bir su böreği var. Çok özel bir su böreğidir. Aslında babamın babaannesi yaparmış onu. Babam her pazar yaparak hayata geçirdiği bir börek. Tekrar canlandırdık. Bu böreğin bir hamuru var. Ben çocukluğumdan beri onu çalardım. Hatta çaldığım için babam kızardı, çünkü katları bozar. Hatta geldiğinizde o böreği yapalım. Çok özel ve lezzetlidir" ifadelerini kullandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, söyleşi sonunda Şef Mehmet Akdağ'a plaket takdim etti.
ANTALYA, (DHA)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |