Türkiye'de karpuz üretiminde yüzde 22 oranıyla ilk sırada yer alan Adana'da turfanda karpuz hasadının başlamasının ardından erken karpuz hasadını önleyerek üretici ve tüketici mağduriyetlerini azaltmak amacıyla oluşturulan kontrol ve denetim ekipleri, hasadın yoğun olarak gerçekleştiği ilçelerde denetimlerini aralıksız sürdürüyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da erken karpuz hasadını önlemek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve Adana Karpuzcular Derneği Başkanlığı tarafından kontrol ve denetim timleri oluşturulduğunu dile getiren Vali Demirtaş, bu yıl 800 bin ton üretim gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Vali Demirtaş, "Hasat olgunluğuna ulaşmayan karpuzun hasadı engellenerek ekonomik düzenin korunması ile üreticinin mağduriyetinin önlenmesi, aynı zamanda da olgunlaşmadan hasat edilen karpuzun yurtta piyasaya arzının engellenerek tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Zira olgunlaşmadan tüketiciye ulaşan karpuz daha sonra tüketim için tercih edilmemektedir" dedi.
Oluşturulan ekiplerin hafta içi ve hafta sonu hasadın yoğun olarak gerçekleştiği Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde denetimler yaptığını aktaran Vali Demirtaş, "Ekiplerimiz, hasat olgunluğuna gelen karpuzların kırımı için izin vermektedirler. Aynı zamanda üreticilerimize ‘hasadın olgunlaşmış karpuzlar seçilerek yapılması, olgunlaşmamış olanlar için hasat zamanının beklenmesi’ yönünde eğitimler de verilmektedir. İlimizde en kaliteli ürünlerin yetiştirilmesinde emek harcayan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
ADANA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |